Mikkamakka hazament

Bevallom, elsírtam magam tegnap este, amikor a híradóban hallottam a szomorú hírt. Lázár Ervin hazament a Négyszögletű Kerek Erdőbe, hogy találkozzon barátaival, Mikkamakkával és Vacskamatival, a két csavargó külsejű egyénnel, Aromóval, a fékezhetetlen agyvelejű nyúllal, Szörnyeteg Lajossal, a legjobb szívű behemóttal, Nagy Zoárddal, a lépkedő fenyőfával, Mamintivel, a zöld kicsi tündérrel, Ló Szerafinnal, a kék lóval, Bruckner Szigfriddel, a kiérdemesült cirkuszi oroszlánnal, na és Dömdödömmel, aki csak annyit tudott mondani, hogy dömdödöm, de ebben minden benne volt, az is, hogy mennyire szeret minket…

Öcsémet nem tudták az olvasásra szoktatni a szüleim, pedig nekünk igazán a Weöres Sándor esett a fejünkre a bölcsőben, Szabolcs mégsem olvasott, az indiános regényei szép lassan átvándoroltak az én pöttyös és csíkos könyveim mellé.
Ezért is örültem, hogy Lázár Ervint sikerült megszerettetnem vele, nagyokat hahotázva olvasta, amikor Berzsián, a költő szakít az emberiséggel. Így amikor az író a közelükben tartott író-olvasó találkozót, öcsém hóna alá kapta Hangát – és ezt szó szerint kell érteni, úgy hordta, mint egy vekni kenyeret! -, és elment vele. Átírtuk a Virágszemű mesében Varga Julcsa nevét Veronika Hangára, hogy azt dedikálja az író.
- A találkozó kicsit unalmas volt – mondta öcsém -, én voltam az egyedüli, aki kérdezett, a gyerekek kornyadoztak, és Ervin bácsin is látszott, hogy fáradt. Megkértem, hogy írja alá nekem a mesét, és hogy hadd fényképezzem le a gyerekkel. Ásítozva egyezett bele. De amikor meglátta az alig fél éves kicsi lányomat, felderült az arca: jaj, nem is gondoltam, hogy ilyen pici, jaj, de aranyos!

A dedikált mesét szépen eltették Hanga féltett kincsei közé. Hiszen a gyermekirodalom legnagyobbja ajánlotta neki.

Dömdödöm!

5 válasz: “Mikkamakka hazament”

  1. ShalomAlechem

    Furcsa, hogy Ignotus épp tegnap írt ide egy nagyon szép idézetet a halálról….

  2. ShalomAlechem

    Bocs, de áthoztam…

    “Nézz szét még egyszer a Földön
    És nézd a szikrázó Napot,
    Nézd meg jól ezt a Világot,
    Ami a mai nap téged Elhagyott.

    Élvezd ki az utolsó ízeket,
    Érezd az illatot, ami körülötted lebeg.
    Nézd meg társaid, halld a hangjukat,
    S ha elmész, jegyezd meg arcukat!”

    (Haláltusa)

  3. Ignotus Pál

    “Volt emberek.
    Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.
    Nem téve semmit, nem akarva semmit,
    hatnak tovább.”

    Kosztolányi Dezső: Halottak

  4. Répa

    Köszönöm, Ignotus!

Válasz