Száz bolha

Bolhásak vagyunk. Zséna, de ez van. Ez még a nyári kaland, amikor egy szürke kandúr betévedt az udvarunkba, s mi azóta küzdünk a bolhákkal. A cicasampon elején hiába is mosolyog ránk kedvesen egy macsek, a marketing mégsem sikerült fényesre, mert a mieink elmenekülnek a flakon látványától is. Vettünk nyakörvet – de a bolhák maradtak. Végül kaptunk cseppeket Koppánytól. (Vajon miért vényköteles a bolhairtó csepp? Sokan visszaéltek vele?) E csodaszertől a macskákat pánikszerűen elhagyták a bolhák, beköltözve az ágyunkba, szőnyegeinkbe, ágytakaróinkba, paplanjainkba, ruháinkba.
A macskák közben átköltöztek anyámhoz, a bolhák maradtak. Akik, jobb híján, minket esznek.
Először Ibikén, ezen az egyébként tisztaságmániás, magába forduló, cigánytelepről és zaciból jövő, átmenetileg nálunk lakó beás cigánylányon kezdtek megjelenni a kiütések, majd Ria karján is feltűntek a piros pöttyök. Biztos a karácsonyi nagy zabától lettünk csalánkiütésesek, mondta Ria, bár ez sántított, hiszen Ibike, amíg mi otthon dőzsöltünk, egyedül volt nálunk.
Aztán észrevettük ezeket a kurva bolhákat.
Koppánnyal történő hosszú konzultálás után most valami büdös szert spriccelünk szét a lakásban, megállás nélkül mosunk, s vasalunk rendületlenül.
A macskák pedig még egy hétig boldogítják anyámat. Lógnak a függönyén, leverik a korondi dísztányérjait, letépik a falról a tapétát, éjszaka pedig mellébújnak az ágyban.
De ők legalább már nem bolhásak.

9 válasz: “Száz bolha”

  1. ShalomAlechem

    Répa, rossz hírem van!

    A macsokban élő bolha nem bántja az embert! Véletlenül se csípi meg, sőt, igyekszik a legrövidebb időn belül lepattanni róla.

    A piros flepnik a a “patkánybolháktól” vannak. Ezek eltanyáznak az emberben is. Hogy álltok ezügyben? A nyócker több pontján mostanában állítólag seregestül tűntek fel.

    Vigyázzatok ezzel, tudod, a pestis pont így terjedt a középkorban!

    És ahogy ezt a várost mostanában elnézem, a körülmények igencsak hasonlóak lettek…

    :(

  2. szamoca

    BUEK Repa!

    nem akarlak elszomoritani, de it New York-ban is a mult evben nagyon terjedtek a bolhak a lakasokban, itt “bedbug”-nak becezik oket :)
    a szonyegkben es agyakban tanyaznak…vlsznlg. meg kell szabadulni a matracoktol es szonyegektol meg tisztitoba kell vinni a ruhakat…
    :( (

  3. blk

    szerintem konnyebb ha egyszeruen elkoltoztok.
    me’ kissebb a fejfajas.
    [gondolom...]

  4. Répa

    Nyáron már betévedt három csótány is a lakásba, de szerencsére, akkor is megúsztuk egy nagytakarítással. Szamóca, én még arra várok, hogy jöjjenek a mínuszok, mert gondolom, akkor ha kitesszük az ágybetétet a hidegre, elpusztulnak a peték. Bár ki tudja? Én egy kicsit jobb helyzetben vagyok, mert nálam mindig tisztaság honol, míg Riánál… Hát… Néha elkövetem azt az aljasságot, hogy felhívom az édesanyját, látogasson már meg minket, és utána kárörvendően vihogok a szobámban, amint Gizi mindennek elmondja Riát :-)
    Shalom, sajnos patkányunk nincsen, de ha lenne, mint ahogy volt kettő is, azok természetesen beoltott, bolhátlanított példányok lennének.
    Egyébként tényleg soha nem csíptek meg minket a macskabolhák, de most nincsenek macskák, éhesek a lelkeim. És egyáltalán nem örülök, hogy az ágyban ugrándoznak.
    A városban dúló higiénés állapotok miatt persze már semmin nem lepődnék meg. A rengeteg hajléktalan, az egészségügyi monitorozás végleges hiánya miatt szerintem bármikor kitörhet a leprajárvány. Remélem, a főpolgármester kapja el először.

  5. Ignotus Pál

    Ámen!

    Bőven megérdemli! Sokszorosan rászolgált!

  6. francba

    En Amsterdamban lakom, volt egy macskank, allitolag bolhas volt, aztan egyszercsak nem jott haza a cicamaci, es rankszalltak a gecik. mar ketszer bolhairtoztunk, de vmit ugy latszik mindig elbaszunk. szonyeg nincs, mindnnap porszivozas, talan ott basztam el, h nem mostam ki az osszes ruhat.
    annyira csunya a labszaram, szomoru vagyok :(
    bolhaelkapasban egyeblent profi vagyok, regen kutyamon is gyakoroltam, dehat ezek a gecik mindenhova bebujnak, es telleg nem lehet normalisan aludni, nincs is kedvem aludni, mert tudom, h meg fogok orulni.
    nincs vmi gyogyszer, mint pl olyan kullancs elleni bolha ellen is, ami eluldozi a bolhakat?
    szoljon, ha vkinek van bolhas sikersztorija, hogy sikerult gyozelmet aratni:)

  7. áááááááá

    segítsetek ezek felzabálnak!!! Az összes macskát kiraktam az udvarra mégis itt vannnak nem tom mit tegyek.MEG FOGOK ÖRÜLNI!!!!!

  8. B.

    Felmosás mosószappannal, tehát lúggal! A hypo felesleges, csak a színét veszi ki minden drapériának. Macskára Frontline vagy Advantage nyakbacseppentős szer (vigyázat, mert pl. az olcsóbb Frento csepp diazinon-t tartalmaz ami macskákra veszélyes, bele is pusztulhatnak!) Kutyára is van Frontline nyakbacseppentős szer.A szappanos felmosás mellé lehet még neostomosan-os oldattal is felmosni (Neostomosan-t az állatorvosnál kapni) ez az oldat elpusztítja a petéket is, drapériákat/bútorokat is be lehet fújni vele. Az Insecticid 2000 spray is jó, és a Frontline spray is jó. Rozmaring/levendula/eukaliptusz/bergamott/teafa/borsmenta.. illóolaj is jó. Vigyázat: macskáknak mérgező a teafaolaj. És amit lehet kimosni: összes függönyt/ágyneműt, szőnyeget kivinni az udvarra lemosni mosószappannal, locsolócsővel kimosni. És persze mindezt lehetőleg egyszerre, az egész lakást egy nap egyszerre! Ha még marad valami élősködő, akkor addig takarítani így, míg eltűnik minden bolha. Tavasszal pedig megelőzként a macskákra nyakba cseppentős szer,és szappanos felmosás, így a nyár minden zűr nélkül fog telni. Nyakörvben a Bolfo és a Kiltix a jó.

Válasz