Pénzt adok

A jótékonykodás egy nagy szar, mert a társadalmi javakat igazságosan kell elosztani, persze, akkor nem tudnánk a saját nagyvonalúságunk dicsfényében fetrengeni, de mivel ez egy kommunista utópia, sehol- és sohaország, maradunk az adományozásnál, segítünk bajba jutott barátainkon, ideiglenesen bekvártélyozzuk a nálunk mostohább sorsúakat, vacsorát adunk a szociálisan rászoruló spanoknak, vagy éppen otthontalan macskákat fogadunk be (akikről aztán kiderül: a legvéresebb burzsujok). Vannak állandó támogatottak, Százlábú Feri a Vágóhídon, aki ugyan hajléktalan és mozgássérült, de a legordasabb náci eszmék szócsöve, hiába is mondom neki, hogy barátom, az eszméid nevében téged vagoníroznak be elsőnek, ő csak szajkózza kicsit büdösen, keresztbe állt szemmel: az ember színe akkor is fehér.

És néha adok az utcán is, vadidegeneknek. Büdös bácsinak, aki a saját vizeletében aszalódva utánam szólt: Szopjál le, te faszszopó kurva. A szervilizmusnak ez a maximális hiánya annyira meghatott, hogy büdös bácsi aznap kisebb vagyonnal gyarapodott.

Vagy annak öreg, picike cigány bácsinak, aki kicsit támolyogva szállt fel a HÉV-re. Dörmögött, dünnyögött magában, csendesen, érthetetlenül. De a fantasztikus nyelvi leleményre egyszer csak felkaptam a fejemet.
– S amikor megszületünk gyémántgúnyában, es adunk egy imát a Jóistennek…
Intettem neki, üljön le mellém.
– Én, nagyságos asszonyom? – forgatta alázatosan a kalapját a kezében.
– Ne legyen alázatos, bácsi. Nem vagyok felsőbbrendű magánál. Honnan jött? Kovászna megyéből?
– Jaj, nagysága, honnan tetszik ezt tudni?
– Gondolom, gábor cigány…
– Istenem, kedves jó istenem, hogy nagysága milyen okos!
Hát mit tehet ilyenkor az ember? Megkértem, hogy mondjon áldást rám egy kis bor mellett. S aznap estére bőven volt miből vennie.

Vagy csak megérintem őket, parolát adok, és hálásabbak érte, mint a százasért.
– Mióta élsz az utcán? – kérdezem Sunyit, a Blaha Lujza téri otthontalant.
– Már 94 óta. Ózdi vagyok.
– Hmm, az egy jó hely. Nem is értem, hogy nem találtál munkát.
– Ja – nevet kesernyésen. – Apám is kohász volt. Én meg feljöttem Pestre, és az utca lett az otthonom.
Nevetgélünk még egy kicsit, aztán jön a hetes busz. Nyújtom a kezem, integet utánam. Egy középkorú férfi csodálkozva néz rám.
– Mi olyan furcsa? – förmedek rá. – Én megérintem őket. Képzelje el, semmilyen veszéllyel nem jár!
– Nem, nem, félreért – szabadkozik a férfi. – Nagyon helyesen cselekedett. Magam is sokat töröm a fejemet, hogyan lehetne rajtuk segíteni.
Megenyhülök. S úgy döntök: a hét legszebb mosolyát, neki adom.

41 válasz: “Pénzt adok”

  1. blk

    “Vannak akik gazdagnak szuletnek, es vannak kik szegenynek.”
    Albert Camus.

    Ezt, lehet, el kene fogadjuk.

    Ja, es Kovaszna, nem hinnem hogy az lenne a gaborok eredeti lakhelye, legalabb is eddig nem hallottam. :)

  2. Répa

    Nem, nem is. Először arra jöttem rá, hogy Kovászna megyéből való, s számba vettem, milyen cigány népcsoportok élnek arrafelé. Nagyjából gáborok és cerhárok, ha jól tudom. pusz

  3. kesztió

    “Vannak akik gazdagnak szuletnek, es vannak kik szegenynek.”
    Ez tévedés, méghozzá pont akkora, mint az, hogy „a társadalmi javakat igazságosan kell elosztani”.

    Egyenlőknek születtünk, tehát a társadalom azon kell hogy legyen, hogy tagjainak minél kiegyensúlyosottabb esélyeket nyújtson az oktatáshoz, neveléshez, felemelkedéshez (persze ez is megvalósíthatatlan, de megközelíthető).

    Innen tovább viszont igenis éljen jobban az, aki ezekkel az esélyekkel jobban tud boldogulni, mert tetszik vagy nem tetszik, ez viszi előre a világot.
    Ha a javakat ún. „igazságos” módon osztjuk el, mi érdekük lenne egyeseknek jobban húzni, mint másoknak, ezáltal teremtve meg azt, hogy mindannyian jobban éljünk?! Ezt talán még bizonyos blogtársak is beláthatják, kiknek tudvalevően akkora a szívük, hogy még a pénztárcájuk helyén is az van nekik… :P

    És a pénzadományok? Amilyen szép gesztus, annyira elszomorító. Én csak arra tudok gondolni ilyenkor, hogy a büdös bácsi egy hét múlva ugyanúgy fog éhezni, mintha mi se történt volna, másik százezer társával együtt. Csepp a tengerben…

    Az ilyen adakozásnak annyi értelme van, hogy megnyugtathatjuk (pontosabban elaltathatjuk) a lelkiismeretünket vele. A decens élethez egy-két alkalmilag odalökött alamizsna édeskevés, ezeknek az embereknek a felemelése – elenyésző kivételtől eltekintve – csakis szervezett körülmények között lehetséges. Igen, lehetséges, mert máshol, mások ok már megcsinálták. Lásd Anglia, amiről kevesen tudják, hogy a világ egyik legerősebb védőhálóval rendelkező társadalma….

  4. ShalomAlechem

    Szia, Répa, csakhogy előkerültél!

    Én úgy gondolom, hogy minden embernek joga van az emberhez méltó élethez.

    Folyománya: egyik embernek sincs joga életét más (-ok) rovására élni.

    -

    Gyakorlatilag azonban így néz ki:

    Túl sok ember egyszerűen nem is akar emberhez méltó életet élni.

    Egyesek pedig egyre durvább mértékben élnek mások rovására.
    (Mert azt ne felejtsük, hogy a kevés dúsgazdag hiperjólétének a sokak nyomora az ára!!!)

  5. kesztió

    „Mert azt ne felejtsük, hogy a kevés dúsgazdag hiperjólétének a sokak nyomora az ára!”

    Ne haragudj, Shalom, de erre most én mondhatnám, hogy demagógia… Vagy azt, hogy savanyú a szőlő. A gazda(g)ság nem nulla összegű játék.

    Nézz csak bele a romániai Capital 300-as összeállításába: a mindenki által ismert címeres gazemberek mellett elsöprő többségben vannak, akik csendben, némi ügyeskedés és sok szerencse mellett szívós munkával szedték össze a vagyonukat (ja, tudom, hogy Magyarország az külön téma… :P )

  6. Huba

    Igaz, hogy az ember megnyugxik attól, hogy ad nekik egy százast. De nem az a baj, hogy nem adsz, az a baj, hogy az a kunszt , ha azt osztod meg vele, amire neked is nagy szükséged van. Tehát ebben benne van a lemondás a másik javára.

    És az a százas nem megolás. Az elájult embert sem a hajánál fogva emelik fel, hanem alája nyúlnak. Még plasztikusabban, de ez már köz, hogy a halásznak hálót kell adni nem halat.

    Végre egy humánusabb bejegyzés Répa! Csak szépeket…

  7. ShalomAlechem

    Légyszíves Kesztió ne provokálj engem!!!

    Világosan megmondtam, hogy politikai kérdésekben, beleértve a gazdaságpolitikát is, nem vagyok hajlandó kommunikálni veled.

    A véleményem, akár úgy is veheted, nem neked szólt!

    Köszönöm megértésedet!

  8. ShalomAlechem

    Kedves Répa!

    A lényeget leírtad az elején:

    “…a társadalmi javakat igazságosan kell elosztani, persze, akkor nem tudnánk a saját nagyvonalúságunk dicsfényében fetrengeni, de mivel ez egy kommunista utópia, sehol- és sohaország, maradunk az adományozásnál,…”

  9. blk

    Kesztio, az elso hozzaszolasoddal egyaltalan nincs ellentetben az idezet, nem arrol van szo, hogy ki szegenynek es ki gazdagnak szuletik, hanem van aki azert szuletik hogy szegenyen ellje le az eletet es van aki nem. A dontesben persze mi is beleszolunk. De azert, hogy az eggyik letezzen, szukseg van a masikra.

    Az amerikai pelda, ahol -erdekesseg keppen- a szegeny is tudja, hogy ha a gazdag “jol/jobban” el akkor az neki is javulast jelent. ez persze radikalis egy szocdem vagy europai szemeben -aki hisz a jolet allam [wellfare state] mindenhatosagaban-, es soknak erthetetlen, de a gazdasag egy nagy csaladot kepez es a dolgok osszefugnek.

    Ami, meg erdekes lehet az az, hogy sokszor nem fugg ossze a hajlektalanok szama az orszag vagy varos gazdasagi fejlodese szintjevel. inkabb tarsadalmi, kulturalis helyzetek a hatarozobbak [kozossegi erzes, a tarsadalommav valo viszony stb.].

    Es tenyleg, a megoldas nem az a keves penz amit adunk nekik, nem is az hogy egy hajlekot biztositsunk mi nekuk hanem, hogy egy rendszert kepezzunk ki amely segitsegevel ok maguk kepesek legyenek segiteni magukon – ha akarnak.

    A halaszt meg kell tanitan, hogy halot tudjon fonni.

  10. ShalomAlechem

    Blk, ha én okosabb ember lennék, pont ugyanezt írtam volna!

    Egyetértek!!!

    Egyetlen bajom van: Mo mostani vezetőin nem nagyon látom az igyekezetet, hogy halat fogni tanítanák a nyomorultakat.
    Sőt!
    Inkább még a halásziskolákat is eladják jó pénzért… :(

  11. kesztió

    Shalom,

    Fájdalomtól megtört szívvel tudatom, hogy ha egyszer hozzászólást írsz a blogba, és én azt olvasom, értelmezem, akkor már ab ovo és óhatatlanul kommunikálsz velem.

    Rávilágítanék egy másik aspektusra is: igen furcsa lenne részedről, ha korlátozni próbálnád a válaszaimat CSAK AZÉRT, mert történetesen ShalomAlechem fejlécű, politikai töltetű hozzászólásokra reagálok velük (megtiltani azért nem tiltanád meg, mert arra nem terjed ki a hatásköröd, ugyebár).

    Közérthetőbben: Miért pont a te hozzászólásaidra ne reagálnék egy NYILVÁNOS blogban? :D

  12. kesztió

    „hanem van aki azert szuletik hogy szegenyen ellje le az eletet es van aki nem. (…) De azert, HOGY AZ EGYIK LETEZZEN, SZUKSEG VAN A MASIKRA.” (kiemelés tőlem)

    Minden attól függ, hogy értelmezzük a szegénység fogalmát.

    Ha szegény azt jelenti, mint Ibike, hogy esélye sincs, hogy mindennapi szükségleteit kielégíthesse, ráadásul mélyen a képességei alapján elvárt szint alatt tengeti életét (Sartre-t azért nem mindenki olvas, ugyebár), szó sincs arról, hogy ennek a szegénységnek a meglétére szükség van ahhoz, hogy a másik oldalon gazdagok legyenek.

    Ha viszont a szegénység azt jelenti, hogy többé-kevésbé decens életet él, esetenként egy hangversenyt, színházat is megenged magának, de kaviár helyett a Tesco gazdaságos Vajkrémjét keni a kenyerére kaviár helyett, nem legújabb BMW-je, csak 10 éves Suzukija van, és nagyon megnézi, hova tud elmenni nyaralni, egyetértek veled.

    Ez utóbbi a normális, és horribile dictu, a világ jó néhány országában MŰKÖDIK is.

  13. ShalomAlechem

    Kedves Répa, bocsi, utoljára válaszolok neki, idézve saját szavait:

    kesztió

    2007. január 23., 14:17

    “Shalom, nem tartod mulatságosnak, hogy gyakorlatilag minden esetben vagy te, vagy Ignotus térítettétek el Répa blogját politikai irányba…”

    “Ha viszont itt akarsz maradni, legalább
    1. Tartózkodj(atok) politikai irányba terelni a blogot,
    2. Ha már eltéríted, ne siránkozz, ha a tiédtől eltérő vélemény lát napvilágot. Mert ellenkező esetben inkább cserélhetnétek mailcímet Ignotussal, megbeszélhetnétek egymás között a politikai nézeteiteket és virtuálisan veregethetnétek egymás vállát, hogy milyen szép dolog az egyetértés.

    Világos voltam?! ”

    -

    Igen, Kesztió, világos voltál. Olyannyira, hogy a mostani szavaidhoz nem is írok kommentet, csak téged idéztelek.

    Ennyi… :(

  14. kesztió

    Shalom, pontosítanék (ha már idézel, lécci legalább ne ragadd ki a kontextusból):

    „Shalom, nem tartod mulatságosnak, hogy gyakorlatilag minden esetben vagy te, vagy Ignotus térítettétek el Répa blogját politikai irányba (leszámítva azoka az eseteket persze, amikor eleve úgy indult)?”

    A zárójeles részt kifelejtetted, ugye? :D Mert Répa mostani bejegyzésének ugyebár van politikai töltete. És remélem, azt azért elfogadod, hogy utóbbi hozászólásaimnak igenis sok közük van a bejegyzéshez. Szegénység–gazdagság témát vitatunk, ugyebár…

    Úgyhogy a sértődést kérlek tedd félre, ha hozzá akarsz szólni, viseld férfiasan, hogy esetleg más (ellen?)vélemény láthat napvilágot…

  15. kesztió

    Ja, Shalom, még egy apróság.

    Miután alaptalanul megvádoltál azzal: „hogy láthatólag több néven is, hinted itt a rizsát”, inkább talán a bocsánatkérésre kellene összpontosítanod. Főleg, hogy nagyon jól tudtad te, mennyire alaptalan a vád. De különben is, ilyen vádakkal jobb helyeken akkor illeted a másikat, ha eléggé biztos vagy a dolgodban…

    Lehet ezen is megsértődni. hajrá!

  16. Ignotus Pál

    Drága Répa, mi volt ez a hosszú interrupt?

    Remélem, nem esett semmi bajod!

    Írásodból látom, időnként megmerítkezel a pokolban. Vigyázz magadra nagyon, az elmúlt években pár segélymunkás ismerősöm az életével fizetett a jószándékáért!

  17. Ignotus Pál

    Shalom: a nyomor nem csak úgy, magától van.
    Helyénvaló amit írtál. Ha az alapokat veszed, láthatod, hogy minden adott egységnek (városnak, országnak, államnak,…stb.) van egy adott időszak alatt létrehozott produktuma, s a hozzá egyenes arányban kapcsolódó jövedelem.
    Amennyiben ennek felosztása nem mutat kiemelkedően jelentős eltéréseket egyik, vagy másik réteg számára, ott lehet nincs sok krőzus, de a szegénység se nyomorszintű.
    A másik, ami ma Magyarországon is tapasztalható, az ország jövedelmének 85 százaléka a lakosság nem egészen 10 százalékáé, akkor természetes, hogy a többi 90 olyan, amilyennek most látható.
    De nem is ez a legnagyobb baj.
    A 90-nek mintegy 30 – 40 százaléka egyre jobban a nyomorba süllyed.
    Na, ez fog még ribilliót, és remélem rebelliót okozni a nem túl távoli jövőben.

  18. Ignotus Pál

    Répa, tisztelj meg azzal, hogy elolvasod e neked szánt idézetet!

    “Ezért az embernek kötelességből kell cselekednie, anélkül, hogy tettei gyümölcsére vágyna, mert aki e vonzódás nélkül cselekszik, az eléri a Legfelsőbbet.”

    Karma-yoga, 19. vers

  19. Ignotus Pál

    Kata, néked is:

    “Az ostobák az anyagi természet kötőerőitől megtévesztve, anyagi tettekbe merülnek, s azok rabjává válnak. Tudatlanságuk következtében tetteik alsóbbrendűek….”

    Karma-yoga, 29. vers

  20. Vranyecz Zoltán

    Zoli, nagyon hülyeségeket írsz ide! Gyere el hozzánk a nyáron, és akkor körbeviszlek, meglátod mi van itt!

    Enikő és Noémi megvannak?

  21. kesztió

    Zoli,

    Nagyon zavarba hozol, mert most honnan tudjam, hogy te én vagyok-e, vagy inkább te vagy én (lévén, hogy közös a honlapunk). Mondjuk, ilyen alapon Kata is lehetnék (vagy Kata is lehetne én), nem? Vagy ezt már azért mégse?! ;)

    A hozzászólásaim figyelemmel kíséréséért és az ennek folyományakénti konstruktív bírálatért hálás köszönet, a meghívást természetesen elfogadom, Azt pedig, hogy Enikő és Noémi mikor voltak meg utoljára (és ki által), sajnos nem kötik az orromra, pedig én is kíváncsi lennék rá. (Arra is persze, hogy milyen Enikőről és milyen Noémiről beszélünk).

  22. kesztió

    Ok, Zoli, elnézést a rossz ízű poénét, a hangnemért, meg hogy te kaptad, amit igazából más kellett volna hogy kapjon, közben beazonosítódtak és helyrerakódtak a dolgok. :)

    De azt azért áruld el, mi az ördögér’ szórakozol te is a honlapom linkelésével?!

  23. Vranyecz Zoltán

    Szórakozik a fene, ezek szerint valamit felcseréltem. Nem lehet mindenki olyan szintü bitbróker, min te. :-)

  24. kesztió

    Most is a honlapomra mutat a neved! :D :D:D Mit írsz a weboldal rubrikába, amikor elküldöd a hozzászólásodat?

  25. batman

    Hát kedves Vranyecz Zoltán aka Kesztió, most lebuktál. Megtudtuk az igazi neved.
    A honlap pedig azért azonos mert ugyanarról a gépről íródott a két hozzászólás.(Ugyanis az ún. cookie-ben tárolódik.)
    Szerintem nyugodtan vállalhatod az igazi neved, nincs semmi próbléma a hozzászólásaiddal.

  26. batman

    A témára térve, én néha adok nekik egy százast.
    Arra gondolok, hogy én is kerülhetek az utcára.
    Tudjátok azt a mondást:
    Egyszer fent, egyszer lent.

  27. Vranyecz Zoltán

    ???

    Most aztán már végképp nem értek semmit.

    De lehet hogy csak a szombat esti szürkebaráttól. :-)

  28. kesztió

    Kedves batman, ha már ott az a qrva honlap, nézz már utána az igazi nevemnek, lécci! És az IWIW-en is kesztió vagyok. :) Vranyecz Zoli pedig akkor értelemszerűen nem én, habár velem egy korosztály, és ugyanarra az egyetemre jártunk, ha nem is pontosan ugyanarra a szakra.

  29. ShalomAlechem

    Látod Kesztió, túlzásba vitted a tudathasadozást, más is felfigyelt rá! :)

    Ugye, ezek után elfelejthetjük a holmi bocsánatkérésre felhívó szavaidat?!
    :)

    A barátod rendes ember, egyrészt a szürkebarát miatt (nékem is nagyon bejön,de az igazi kedvencem a jó muskotály), másrészt józanabb, mint te.
    Fogadd el a meghívását, és lásd a dolgokat a saját szemeddel!

    Tk. ezt nekem is fel kellett volna ajánlanom, mint ultima ratiot, de mindig fölbosszantottál, így eszembe se jutott. Pedig ez lehetne a megoldás ahhoz, hogy belásd, igencsak félrevezettek a Mo-i történések okaival kapcsolatban.

    Ámen!

  30. Ignotus Pál

    Shalom, ez járható útnak tűnik. Hátha így, a saját szemével, tényleg…

  31. ShalomAlechem

    Na, ajánljuk fel neki?

    Egyetlen kockázat van: saját szemének és fülének se hisz. Mint a tévékettő csőcselék.

    De nem, annál azért sokkal értelmesebb. Nem is tudom, hogy jutott eszembe ilyen, sorry…!

  32. szil

    Üdv,

    Répa a kovászna megye és a gábor-cigány nem kompatibilis egymással.
    Gábor cigányt maros és kolozs megyében keressél.
    Másrészt: kovászna megyében, főként erdővidéken (pl. székelyszáldobos lakosságának fele) sok erőszakkal betelepített oláh-cigány is van!
    Harmadrészt: egymagában utazó gábor-cigány nagyjából a fehér-holló kategóriájába tartozik :-)

    szil voltam

  33. ShalomAlechem

    Szil, mit kell tudni a gábor-cigányokról? Honnan e furcsa név??? Elmondod?

  34. Ignotus Pál

    Kereskedő Gáborok

    A kereskedő Gábor-cigányok a magyarországi nyelvészeti csoportosítás szerint az oláh cigányok kelderás törzséhez tartoznak, akik az összes csoport közül legszigorúbban ragaszkodnak nyelvükhöz és hagyományaikhoz. Rendkívül zárt közösség. Őseik rézmegmunkálással, üstkészítéssel foglalkoztak. Ezt a mesterséget még ma is sokan űzik Erdélyben, bár a kereslet e termékek iránt erősen csökken.

    A Gábor-cigányok kereskednek Magyarországon. Elmondásuk szerint mind Romániában, mind Magyarországon jó üzleti kapcsolatban vannak a nem cigányokkal. Szorosabb kapcsolatot azonban szigorúan csak más Gábor-cigányokkal tartanak fenn (endogámia), amit nagymértékben befolyásol a “gazdasági ranglétrán” elfoglalt helyzet is. Már a rendszerváltás előtt is átjártak Magyarországra, elsősorban a nagyobb városok (Szeged, Debrecen, Békéscsaba) vásárait látogatták. Valamennyien jól beszélnek cigányul, románul és magyarul. A családfőnek és a fiainak nyolc általános iskolai végzettsége van, a nők csak írni és olvasni tudnak.

    Jellemző rájuk a rendkívüli mozgékonyság. Ha Magyarországon rosszul megy az üzlet, a család férfi tagjai a szomszédos országokban próbálják meg értékesíteni a felvásárolt árut.

    A jobb módú Gábor-cigányok kocsival jönnek Magyarországra, és az ország különböző részein árulnak. Az árut mindig annak a tudásnak a birtokában vásárolják meg, hogy az hol lesz jobb áron eladható. Az információk megszerzéséhez házi és mobiltelefont egyaránt használnak. Az utazást valójában maga a felvásárolt áru “kezdi megszervezni”. És mivel a kapcsolatok (a szállást adók) a célországban már ki voltak építve, és a Gáborok saját tőkével rendelkeznek, csak a hivatalos papírok (például munkavállalási engedély) megszerzése igényel tényleges szervezést.

    A Gábor-cigányok Magyarországon elsősorban jómódú oláh cigányoknál (kereskedőknél) kapnak szállást, akikkel már régóta kapcsolatban állnak: havi 40–50 ezer forintért jutnak egy 4´4 méteres szobához (például nyári konyha). Az utóbbi időben nem cigányokkal is kiépítettek ilyenfajta (bérlői) viszonyt. Általában másfél szobás lakótelepi lakásokról van szó, havi 60–70 ezer forintért.

    Ez utóbbinak ára van. Ahhoz ugyanis, hogy a Gábor-cigányokat egy gádzsó család “befogadja”, bizonyos mértékig “terepszínűvé” kell válniuk. A férfiak fejéről például lekerül a nagy karimájú, fekete kalap, a mellényt felváltja a zakó, az asszonyok bő szoknyáját az egyszerű, de hosszú ruha. (Ez a jelenség a kényszerasszimilációs folyamat első fokozatának is tekinthető.) Amikor azonban visszautaznak Romániába, ismét Gábor-cigányként térnek haza.

    Gazdasági helyzetét tekintve Magyarország helyzete jobb ugyan, mint Romániáé, de itt a nem cigányok negatívabban viszonyulnak az “idegenekhez”. A Gáborok otthon, Romániában is meg tudnak élni, saját házaik és autóik vannak, de ha Magyarországon kereskednek, a befektetett összeg többszöröse a jövedelem. A nyugat-európai országokat sem a letelepedés, hanem a kereskedés szándékával veszik célba. Bármilyen nehéz is otthon az élet, Romániát tartják hazájuknak.

    (Mozgó Világ)

  35. Ignotus Pál

    Nevük
    Nevük belső név, ő maguk is így nevezik magukat. Eredete nem ismert. „Már ötszáz éve, hogy volt egy Gábor Pici, akinek volt négy fia […]” – mesélte egy marosvásárhelyi gábor-cigány.

    A politikában
    Politizálásukra nincs sok adat, érdekes adalék a 2002-ben történt eset: Temes megyében kalaposok a Demokrata Párt elnökét, Traian Basescut, kétmillió roma támogatásáról biztosították volna, egy helyi roma vezető azonban ezt részben arra hivatkozva nevezte képtelenségnek, hogy „a kalapos gáborok soha nem voksoltak a Szociáldemokrata Pártra vagy más politikai alakulatra, mindig az RMDSZ (magyar párt) képviselőinek szavaztak bizalmat”.
    (Egész rendes emberek!!! Ignotus)

    Gábor Áron
    Élő hagyomány – amelyet azonban csak annyi támaszt alá, hogy a cigányok közt sok volt a fémműves – hogy az 1848-as forradalom ágyúöntő mestere, Gábor Áron rézműves cigány volt. A gáborok elődjükként tisztelik.

    (Ezért külön tisztelet nekik!!! Ignotus)

  36. Ignotus Pál

    Szil, ennyi az info. Mi a valóság???

  37. szil

    Ignotus,

    amennyit én tudok a gábor-cigányokról, azt nagyrészt leírtad, vagy leírtam feljebb – nem vagyok néprajzos :-) Amit érdemes lenne még mindenképpen leírni róluk az a nagyon jellegzetes viselkedési szokásaik, énekeik és a népviseletük. De tuti akad itt valaki, aki ebben a témában rendesen képzett… Nekem macera lenne mozgósítani néprajzos ismerőseimet, h cikkezzenek ide.

    Viszont: Gábor Áront kár ide beráncigálni. Egyrészt: az életrajzából egyértelműen kiderül, hogy kézdi-székely családból származik (innen a sokéves katonai kötelezettsége/jogai). Ha székelyek között élő cigány lett volna, akkor rá más kötelezettségek/jogok lettek volna érvényesek (pl. be sem ülhetett volna a széki tanácsba, h elmondja legendás mondatát!).
    Másrészt: a fegyverműves/mérnöki tudása nem cigány hagyományból, hanem a bécsi katonai akadémiáról származik :-)

    szil voltam

  38. dr.Kotász

    Ignotus: a Gábor Áronos fejtegetésed szép, de tényleg nem igazolja – nemesi rangot cigány nem kapott, ami pedig neki volt (még ha hét szilvafás is). Székely neveknek pedig előszeretettel haszánálnak bibliai neveket. Ad 2. Gábor Áron Bereckben született (Kovászna megye), Gábor cigány arrafele nuku: Mocsel, Dima s néhány Budi vanogat.
    Hehe: jól kikeltem a pofámból, pedig szimpik nekem a háromszéki cigányok. Legközelebbi választáson majd Dima Dánielre fogok szavazni :D

  39. Keri

    Hát nem tudom. Nagyon sok helyen próbálkoztam, hogy hű de jó legyen nekem. De aki szegény, az szegény. Aki meg gazdag, az vagy fél, vagy nem akar segíteni. Azért írom, hogy nem akar, mert biztos tudna…hiszen van miből, de nem akar. Hát ez nem csak magyar mentalitás, mert tényleg mindent megpróbáltam, hogy kikerüljem az adósok börtönét, de nem ment. Mindenesetre ha valaki tudna segíteni
    OTP 11773384-24288675

  40. dzsi

    nekem munka is jó lenne.. ha valamelyikőtök tényleg segíteni akar!

Válasz