Benne voltam a jelben

Hungarikum, valódi hungarikum a békejel, egy humanista fiú fejéből pattant ki az ötlet, s rendezik meg, immáron negyedszerre ezt a látványos demonstrációt a Hősök terén. Sőt, már nem csak a Hősök terén: Budapest több pontján, vidéken, New Yorkban, sőt Ghánában egy libériai menekülttáborban is fellobbantak a fáklyák.
A tavalyi év kivételével – amikor a gipszlevétel után még alig bírtam járni – részt vettem mindegyiken. Van abban valami felemelő, hogy létezik a világon egy egységes törekvés a jóra: a rendezvényen egyaránt képviseltették magukat környezetvédő, feministák, baloldaliak és középutasok, pacifisták és „semmilyen isták” is. Tudom, tudom, megveszekedett romantikus vagyok, rendíthetetlenül hiszek abban, hogy a kisember fontos szerepet tölt be a társadalmi fejlődések előmozdításában, s a világ olyan szívszorítóan rohan valami félelmetes katasztrófa felé, hogyha mást nem is tehetünk, a szavunkat fel kell emelni, létünkkel demonstrálni kell az akaratot a változásra.
Képmutatás lenne persze azt állítanom, hogy csak és kizárólag az eszme visz ki az utcára: a barátok, a közösségek épp annyira fontosak. Hmm, mert társadalmi életet élni, az ám a jó. Végigcsókolni száz embert, mantraként ismételgetni, hogy „jaj, drágám, jól vagy, olyan rég nem láttalak”, ez az, ami a lelkemet igazán felmelegíti.
Aztán a fáklyák tüzében kicsit enyhül a hideg márciusi levegő, pár percig csöndben maradunk, hogy azokra a borzalmakra gondoljunk, amelyeket – istennek hála – csak a híradó képernyőjéről ismerünk, aztán hazamennek a legények, én is eltekerek, itthon leolvasztom kesztyűtlen kezemet a kormányról, s a forró fürdő után már csak G. A. úr X-beli kalandjairól olvasok.

3 válasz: “Benne voltam a jelben”

  1. kesztió

    Le a kalappal.

    Ha Kolozsváron is fellobbant volna a fáklya (csak a híradóban láttam) és nem lenne a lábam még mindig gipszben, biztos nem hagyam volna ki.

    Szeretném hinni, hogy az ilyen megmozdulások érnek is valamit…

  2. ShalomAlechem

    Répa!

    Eddigi szpícsed alapján neked még fáklya se kellett volna! Ragyogó intellektusod fényessége bőven pótolta az ősvillany sápatag fényét!!! :)

    És akkor a szikrázó nőiességedről még nem is beszéltem…

    Kesztió, miért van a lábad gipszben? Hogy ne kelljen megmozdulni menni? :)

    Vagy eltört? Tényleg? Rólad nem feltételeztem volna, hogy ilyen botromász is tudsz lenni…

    Esetleg rossz fát tettél a tűzre? Kukkoltál és lebuktál?

    Netán idő előtt hazajött a férj, és a házibarátnak menekülni kellett??? :)

  3. Répa

    Jaj, Kesztió, babám, eltörted a lábadat, na, holnap a kedvedért megírom az én lábtörésemet, tarts ki, puszi
    Shalom, babám, téged is puszillak

Válasz