Édes testvéreim

Cigány vagyok. Na már úgy, politikailag, mert egyébként fehér, szeplős bőröm és zöld-szürke szemem miatt kisebbségi létemet elfedve élvezhetem a többséghez tartozás előnyeit.
A legtöbb gádzsóval ellentétben nekem mindig is voltak cigány barátaim, barátnőim, engem anyagilag ritkán kurtítottak csak meg (tíz az egyhez a gádzsók javára), sőt, azt is mondhatom: számtalan előnyhöz jutottam a barátságuk révén. Illegális szoftverek és hamis BKV-igazolvány, seftelt holmik, százér’ paradicsom, paprika, dinnye, mikor minek van szezonja, és még az isten tudja mi minden az, amivel jóvoltukból gyarapodtam.
Zágoni cigányokkal szoktam együtt utazni az agglomerációba, ők még Budapest határán belül szoktak leszállni. Ha tudok, beszélgetek velük, kivált a két asszonnyal, ha sok munkám van, odaadom nekik a walkmanemet, Ando Drom kazettával, örömmel hallgatják. Egyszer el is felejtkeztem róluk, a kocsi másik végében nevetgéltek, többen voltak, férfiak, nők. Mielőtt leszálltak volna, szépen visszaadták a szerkentyűt, illedelmesen megköszönve. Az előítéletes fehér asszonyság meg is kérdezte: nem félt, hogy ellopják? Nem, nem féltem.
Ma a buszon spanoltam össze egy erdélyi roma emberrel. Nem volt már szomjas, az látszott rajta, dudorászott magában, a gádzsók persze ilyenkor elhúzódnak, én meg csak azért is mellé, virítok a fehér bőrömmel. Áfonyalikőrje volt, román kólás flakonban, a kesernyés illat megcsapta az orromat. Egy ideig tűrtem csak.
- Édes testvérem, olyan kívánatos az illata, adjál már egy kortyot – szóltam hozzá, kicsit hangosan, mert a gádzsók provokálásánál szórakoztatóbbhoz kevés dolog fogható. Szabadságon van, derült ki, a nővéréhez megy, csak már kicsit elázott. Az itókából meg fogyasszak csak bőven, Erdélyből van, jóféle. A kesernyés bordó lé átmelegített ebben a cudar időben. Vigyem csak el az egész flaskával, kezdte tukmálni a végállomáson, jó szívvel adja, fogadjam el.
Na most mondjátok meg, édes testvéreim, mit lehet ilyenkor tenni? Áldon meg benneteket az Isten, tavesz baxtalo!

31 válasz: “Édes testvéreim”

 1. batman

  Sajnos ez van ma Magyarországon, hogy azt aki becsületesen megveszi a BKV jegyet lúzernek tartják. Dicsekedni lehet egy blogban, hogy illegális szoftveret és hamis BKV-igazolványt használ. Megfordult a világ.
  Aki többet lop azt jó üzletembernek tartják. Lásd Gyurcsányt vagy Kókát.
  Nem vagy különb ezeknél.

 2. előd

  Ne légy már ilyen merev ;) . A Répa már csak ilyen, kissé pikáns.

 3. Répa

  Batman barátom, neked módfelett igazad van, de ha már ennyire az igazság bajnoka vagy: kérlek, hívd fel az iskola igazgatónőjét, aki abban a középosztálybeli mátrixban él, hogy minden ott tanulónak DEFAULT egy Macintosh Tigere van otthon, legkevesebb négy – darabja négyszázezer – szoftvere, és persze jómódú szülei, akik a tandíjon – igen sok – kívül a társadalombiztosítást is fedezni tudják egy évre. (Ennyit a társadalmi mobilitásról.) Egyébként pedig vegye le a kezét az egérről, aki nálam több társadalmi munkát végzett (tudod, Batman, az az a munka, amit INGYEN végzel el az ember egy közösség javára). Szóval nekem ne játszd meg kérlek az erkölcsi bajnokot, köszike puszika

 4. Répa

  Ja, most mindenki dobja el az egeret!!!! Kibebaszott sok ingyenmunkát végeztem ngo-knál!

 5. Lungo Drom

  Batman gádzsó, a szintetikus drogok agykárosító hatásának első tünete az önértékelési zavar.
  Ebben az esetben a gádzsi azt hiszi, hogy az ingyenmunka kompenzálása ürügyén jogosult mindenféle baromságra.
  Nekünk is teher a fajtája, ránk akaszkodnak, lepukkant egojuk tőlünk remél üzemanyagot.
  Jó arcot kell vágnunk hozzá, ameddig szétdrogozott agyuk életveszélyesen agresszívvá nem teszi őket.
  Emberileg meg különösen undorító a látványos, demonstratív cigányimádat.
  Ha valaki kéretlenül ingyenmunkát végez, ne hányja fel soha senkinek, ne verje a mellét hőzöngve, érdemként hőbörögve!
  Többet árt vele a cigányságnak, mint amit ő használni gondol.

 6. sorin

  Kár, hoyg ez csak egy reakció volt arra, amit batman lezavart az elején. Én veszek ugyan bérletet, de ez a hisztéria…Ennyire nem polgárpukkasztó az, amit Répa ír. Bár úgy tűnik, a polgárok mindentől pukkadnak. Például a “kéretlen ingyenmunkától” is… Forint fillér fizess a szentháromság, aki ezt tagadni meri, az szétdrogozott agyú bunkó. Tényleg, ezt a drogozás állandó felemlegetését nem személyeskedésnek hívják…? Hamár az őszinteség, a “rühellem a fajtádat” és a feddhetetlen erkölcs szóba került. Ja és akkor én is személyeskedem egyet, csak hogy beilleszkedjek: mi az istennyila az, hogy “érdemként hőbörögve”??? Nem az érdem hőbörög, hanem leginkább aki ezt írta.

 7. ShalomAlechem

  Batman: azé’ ne emlegesd egy napon Répát azzal a két börtönbe valóval…! :)

  Lungo drom: nem is tudtam, hogy a drogosok a cigányok aklában keresnek menedéket meg identitást! Répa meg nem reklámozta magát, hanem batmannek válaszolt. Azé’ van egy kicsi különbség…

  Sorin: mielőtt reagálsz, azé’ olvasd el a beírást is. Ne égesd magad! Mintha csak Dzsingisz Kohn írta volna…:)

  Répa: nem jó ám általánosítani! A munkahelyem környékén hetente több idős embert fosztanak ki mozdonyszőke ideáljaid, épp pénteken kergettem ki én is egyet tőlünk. Besunnyogott a kalózkendős gádzsi, a többiek ebédelni voltak, engem nem látott a monitornál, s már indult is az asztal felé. Felálltam, s ha láttatok volna sóbálványt! De csak egy pillanatig. Utána meg usgyi! Én utána, de csak az ajtóig, mert kinn két kopasz konyhaszekrény várta…

  Nem mondom, h mindegyik ilyen. De az se igaz, hogy egyik se…

  Egyébként mostanában megváltoztál. Mi a baj?

 8. s.p.

  “Jó arcot kell vágnunk hozzá, ameddig szétdrogozott agyuk életveszélyesen agresszívvá nem teszi őket.” hmmm…tudtommal Répa nem él kemény drogokon, az meg hogy időnként elszív egy spanglit még senkit sem tesz agresszívvá, bezzeg ha iszik…most belefolyhatnánk ama kérdés boncolgatásába, miszerint mikor agresszív az ember, ha iszik vagy szív…ehez csak annyit, hogy két barátnőmet a szemem láttára vert meg egy 45 éves alkoholista féfri, természetesen részeg volt…hogy miért? Mert fiatalok voltak, más ok nem volt… A másik pedig, mindenki tegye a szívére a kezét és mondja fenhangon, hogy még életében nem blicelt a metrón, vonaton, buszon…stb, még nem lopott soha egy darabka kis cukrot se, nem szerzett még be semmit sem kézalatt olcsóbban, nem puskázott dolgozatnál…És én mint lassan éretségiző diák, aki nem soká Pestre költözik tanulni – és nem megy fősulira, mert nem lesz egy államilag támogatott kar sem, és hát a családját is eléggé megszorítja a sok megszorítás – nem mondom azt, hogy ha alkalom nyílik rá nem cselekednék így. Az emberek csak próbálnak megélni…
  És végül, mint k**ög füves diák, aki minden bizonnyal csak a száját jártatja és gőze sincs az életről, hogy annyit mondok, hogy imádom az írásaidat Répa! Egyszerre szórakoztat és elgondolkoztat!
  RESPECT!

 9. Ursula nővér

  Pici szívem, S.P.!

  Olyan arin naív vagy! Az alkesz meg a drogos időzített bomba. Nekem elhiheted, dolgoztam addiktológián! Cselekedeikben ne keress értelmet! Ha olyanjuk van, a cipőt talpát csókolgatják, egy perc múlva meg elvágják a nyakadat. Utána meg lehazudják a csillagot az égről, azt is letagadják, hogy ott voltak. Veszélyességük az elhülyülés fokozatától függ. Masszív függő bármire képes. Aki még nem szállt alá a poklokra, időnként felnéz, olyankor kívül-belül szinte emberformája van!

  Kérdés: te mit csináltál, amikor a két barátnődet verték? Moziztál…? :(

  Na még egy pici. Mindannyian hülyélkedtünk életünkben. Bizony csórtunk, bizony aláírtuk a kiskönyvet a fater vagy mutter helyet, fénymásolt bérletet is vettünk. Meg ilyenek. De egy decens úrinő ezzel nem dicsekszik!
  (Kivéve ha fel akarja dobni a blogját egy kis köccel!)

  Fősuli: téged is kizárt a tanulásból ez a szadeszes bűnbanda?

 10. sorin

  Shalom! Most jól leírtad ugyanazt, amit én, már ami Répa állítólagos önreklámját illeti. Olvastam a postot, és utána a hsz-eket is, amikre reagáltam. Ez olvasható a nevem alatt. Arra reagáltam, ami hitérikus polgárpukkadást lezavartak előttem a többiek, nem pedig a posztra közvetlenül. Hogy ez miért égés…? Dzsingisz Kohnt még nem olvastam, enm tudom, ő miféle, de a szavaidból azt veszem ki, hogy ne vegyem bóknak az összehasonlítást.
  Fősuli: nem arról lehet szó. Be lehet jutni a fősulira, egyetemre, csak gáz a felfogásuk, miszerint szériatartozék a nem-örökölt, nem-elszállós számítógép (sajnos nem bér-arányos elvárás) és hogy lassan a “campus” területén beszívott levegőért is fizetni kell.

 11. Ursula nővér

  Sorin s p , picim, hasadozol?

  Miért írsz több néven, mint Dzsingisz Kohn?

  (Shalom, nagyon cool a becenév, és találó! Most büntibe van az RMDSZ cikk miatt? És azért törték el a lábát is?) :)

 12. sorin

  Mi van…? s.p. nem én vagyok, Dzsingisz Kohn meg pláne nem. Egy, azaz egy nevem van, ez a sorin. És nem szeretem annyira, ha gügyögnek velem, mások helyett is. Bocs, én nem kötözködni vagy bomlasztani akarok, csak még az elején hozzászagoltam a hsz-ekhez, mert fekeltette az érdeklődésemet az itt előforduló sok tökéletes, nem naív, csudaokos, csudaerkölcsös személy…És még Te itt se voltál:-), mindenki tanítónénije! Nem futok el a tudomány elől, de a lesajnálást – sok más embertársamhoz hasonlóan – nem szeretem.

 13. ShalomAlechem

  Ursula, nem ugyanaz, csak hasonló módon “nyilatkoztak meg”!

  Sorin, erről a blogról beszélsz? Mutass itt egyetlen erkölcsös embert! :)

  Ha lesajnálnak, te meg sajnáld vissza! Ne hagyd magad…! :)

 14. ShalomAlechem

  Kesztió figyelmébe, a nézőpontok relatív mivoltáról… :)

  Egy zsidó ül a padon és újságot olvas. Meglátja egy barátja és elképed:
  – Te Samu, hát ez egy szélsőjobboldali újság! Miért nem a zsidók által kiadott újságot olvasod?
  – Nézd Móric, a zsidó újságok állandóan ilyesmiről írnak: antiszemitizmus, Auschwitz, izraeli konfliktusok.
  A szélsőjobbos újságban pedig egyéb sincsen, minthogy a zsidóké minden pénz, a zsidóké minden bank, a zsidók irányítják az országot. Hát nem jobb egy olyan újságot olvasni, amiben csupa jó hír van?

 15. Ignotus Pál

  Kedves Répa, és Kedves Mindenki!

  Segítségeteket kérném.

  Meghívtak tegnap délután, egy most ballagó, nyolcadik osztályba. Sok mindenről beszélgettünk, este is lett belőle.

  Az utolsó másfél órán egy téma körül forgott a szó. A szerelemről. Ami, mint kiderült, teljesen mást jelent, nekünk öregeknek, mint amit ők, a 14 évesek értenek alatta.

  Szomorú dolgot tapasztaltam. Amit ma annak idején (és azóta is párszor, hálaistennek) átéltünk, az ő számukra nevetséges, avitt, ódivatú körülményeskedés.

  Náluk, szerintük, 12 – 14 éves korban jön a szerelem. Illetve amit ők annak hisznek, annak tudnak. Hormonok kisebb nagyobb vihara, de a fő motivátor a testi vágy. Így csupaszon, ahogy a pornófilmekben látták.

  Akik közülük “járnak”, egymás kezét fogva, azok nem trendik.

  Az a lány (döbbenetes módon a skalpvadászat teljesen a lányok privilégiumává lett) a menő, aki a legtöbb aktussal, ezen belül is a legtöbb számú partnerrel dicsekedhet.

  Védekezés nuku, egymástól hallanak dolgokat, mert a felnőttek úgysem tudják. Kővé dermedt babona, hogy pl. az elsőnél a lány nem lehet terhes.

  De van más is. Az orális szex szinte a randi kötelező befejezése. A búcsúcsók helyett. A lányok szerint ha így csalják meg “állandó” partnerüket, az nem ér, nem is megcsalás, mert a srác nem dugta be…

  Összefoglalva: érzelmek helyett érzékiség, romantika helyett a csupasz vágy, s ha jön, akkor adj uram isten azonnal, mert mi az hogy várni…?!

  Félre ne értsetek, én is megér(t)em a pénzemet. Nem nagyon hagytam ki egyetlen kínálkozó alkalmat sem. De ezzel ma legfeljebb a “szendeszűz” kategóriában indulhatnék… :)

  Egyszóval nem értem. Nem hiányzik nekik az igazi, szenvedélyes szerelem? Miért ciki, ha az első randinak nem kopuláció a vége? Meg hasonló kérdések merültek fel bennem.

  Kedves Répa, mint e téma felkent szakértője, mit mondasz?

  És ti, többiek?

  Köszönöm előre is, ha válaszoltok!

 16. ShalomAlechem

  Ignotus, ez a nemzedék szeretkezés helyett “pornófilmre recskázik”*.

  Emlékszel az Amerikai pite c filmre? :)

  De nem ők a hibások. Nézd meg Répa nemi életét, ő ráadásul még hallott is az IQ-ról, meg szexuális kultúráról, és mégis! Hát kiktől tanuljanak szegény gyerekek?!

  *: by Répa

 17. kesztió

  Kedves Ignotus,

  Segítségemet adom. Válaszom annyira frappáns, hogy még shalomot is le fogja nyűgözni.

  Szóval,
  mindezekért a hibás TE VAGY!
  Meg én.
  Meg Ursula Nővér (őt külön kiemelem, a dugólimpiát népszerűsítő bejegyzésére reflektálva :P ).

  A mi generációink azok, melyek felelősek azért, hogy a legfiatalabb korosztály nem tud mit kezdeni a szabadságával.

  Neumann János írta volt, hogy haladás ellen nincs orvosság. Igen, változik a világ, és ezt még a legkonzervatívabbjaink is kénytelenek lenyelni.

  De ahelyett, hogy felvennék a kesztyűt, és megpróbálnák túlüvölteni a sivárságot, az érzelmi igénytelenséget, az olcsó, üres csillogás kultuszát, inkább fogukat csikorgatják.

  Ahelyett, hogy megfelelő közhangulat megteremtésével, az igényesség népszerűsítésével megpróbálnának altrnatívát nyújtani a (kis)kamaszoknak AZON A NYELVEN, AMIN ŐK IS MEGSZÓLÍTHATÓAK, inkább karba teszik a kezüket és erkölcsiposványoznak meg ezekamaifiataloznak.

  Mondd azt, hogy nincs igazam…

 18. Ignotus Pál

  Bár mondhatnám, de akkor hazudnék…

  Evidens, hogy nem “maguktól” lettek ilyenek. Viszont nem feltétlenül a szülő a hibás. A közvetlen környezet befolyása nem érvényesül akkor, ha a gagyimédia teljesen más erkölcsi prioritásokat ver az agyukba.

  Ha a szülő is ilyen tévékettőn nevelkedett retardilis, akkor biztosan átörökíti a következő generációnak.

  Ma ugyanolyan szégyen tisztességesen dolgozni, mint 14 éves lánynak szűznek lenni. Jöhetne még a hasonló példák sora.

  Reményem csak egy van. Vidéken, határon túl, egyelőre, nem ilyen rossz a helyzet. Meddig, nem tudom.

  A legnagyobb baj, hogy soha nem fogják megtudni, mi maradt ki az életükből. Fogalmuk sem lesz róla, hogy keserves csalódásaik sorának forrása a csupasz érzékiségre épülő kapcsolat.

 19. ShalomAlechem

  A durva életbe, ekkora szerénységet!

  “Segítségemet adom. Válaszom annyira frappáns, hogy még shalomot is le fogja nyűgözni.”

  Hát a szád az hatalmas! Monumentális. De a természet kiegyenlíti a dolgokat, így most már értem, miért menekülnek előled a nők… :)

  Ignotusnak: utolsó mondatodat egy csakkal egészíteném kik. A kizárólag érzékiségre, legtöbbször alkalomszerű kapcsolatok akkor rosszak, he mellettük, esetleg párhuzamosan, nincs érzelemmel telített fajta.

  Ha egy lánynak a nemi élete CSAK abból áll, hogy különböző kanok időnként jól megdöngetik, olyan elárvult lesz, mint most Répa… :)

  Ha a fiú utánozza pl. a Kovi-féle szörnyűséges pornófilmeket, sose fogja egérteni, hogy a nő is ember. Nem fogja fel, mit jelent valójában a partner, vagy a társ szó.
  Egyetlen cél marad: minél hamarabb, minél nagyobbat élvezzen.

  S fogalma sincs, hogy másképp is lehetne…

 20. sorin

  Nem a szülőkkel van a hiba. Illetve nem pont őket kell kiemelni a problémaforrások közül. A gond az, hogy Ragad A Hülyeség. Hogy a szülő, tanár, közvetlen környezet nem tud/akar (nem kívánt törlendő) mit kezdeni a szituval, az csak tetézi a dolgot. Hosszú idő alatt alakult ki az a szintű problémagyár, amit most látunk. Például a szexszel kapcsolatban: lehet róla felvilágosító, dugóolimpiás, illetve lírai szúnyogfinogásszerű hangnemben beszélni. Normálisan egy ikcsit nehézkes, mert senki nincs arra szocializálva, hogy lehet. El lehet képzelni, hogy a gyakorlatban…Pl. sok heleyen az igényesebb, odafigyelősebb szexfilmeket szokták úgy definiálni, hogy “nőknek készülnek” – na, erre varrjon gombot aki akar…! Ilyen logikával csoda, hogy még szaporodunk és életben maradunk:-)

 21. oitzsek

  Majd mélymagyarkodunk, és mindannyian átkeresztelkedünk Emesének.
  A kotonunkra rovásírást teszünk és b@szás közben jóízűt zsidózunk.
  Mint a többi antiszemita rasszista gyülölködő magyar.
  Mongolia meg üres, vár benneteket.

 22. ShalomAlechem

  Téged meg a Doktor bácsi. Rég lehettél nála…

 23. sorin

  Etelköz se rossz hely…De hogy is jön ez most ide…? Az eddigi hsz-ekben volt az égvilágán minden, de konkrét mélymagyarokdás, pláne zsidózás…na megyek, elolvasom mégegyszer. Hátha én vagyok vaksi, vagy kivetette az agyam mint emészthetetlent.

 24. sorin

  Az elején volt az a dolog, amire én is beszóltam (erkölcscsőszölés, rühellem-a-fajtádat duma, ilyesmi.). De semmi más okot nem látok ilyen mérvű idegességre. Szedj hangyát.

 25. batman

  Na, ha cigány vagy remélem büszke is vagy rá:
  “Életveszélyes sérüléseket okozott bántalmazásával 8 éves nevelt gyermekének egy 34 éves cigány férfi Ópályiban. A brutális férfit a rendőrség körözi, miután ismeretlen helyre távozott otthonából, közölte a rendőrség vasárnap. Az eddigi adatok szerint a cigány család felnőtt tagjai segélyosztás után mulatozást rendeztek otthon szombaton, és addig a 8 éves kislányt és 10 hónapos testvérét átküldték a szomszédba, mondta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.”

 26. sorin

  Na ez mekkora érv volt! Igen, gyakori az ilyesmi. Igen, cigányok körében arányaiban gyakoribb (vagy feltűnőbb).
  Mindenki tudna egy zsák ilyen hírt hozni, de minek? Attól talán megemberedik az a masszív tudatlanságban, linkségben felnevelkedett és purdéit is abban “nevelő” cigány pasas/nő? Mint a mellékelt ábra mutatja: nem.
  De akinek az ilyen hír elégtétel, az a legnagyobb dagonyabajnok, akinek csak az jó, ha valami nem működik, rossz, stb., és lehet hörögni, hogy “nemmmmegmonnntam…!!!!”. De megmondtad. Köszi ,mivé lennénk nélküled! Én meg valszín naiv, hülye hum-ánusz vagyok, amiért károgás és anyaggyűjtés helyett kinézek a fejemből.

 27. batman

  “Igen, cigányok körében arányaiban gyakoribb”
  Az a baj, hogy a ballib médiában tilos kimondani a bünöző nemzetiségét.
  Az utóbbi időben a neten utánanéztem, hogy egy-egy brutálisabb bűncslekményt ki követett el.
  Igenis van cigánybűnözés.

 28. sorin

  Van. Meg van mindenféle más egyéb származású bűnözés is van.
  Nem azt mondtam (mástól se olvastam ilyesmit), hogy a cigányok mind feddhetetlenek. Vagy, hogy nem, de nekik mindent szabad. Csak azon akadtam meg némileg, hogy mi ez az elégtételvevős stílus. Meg pláne a ballibezés. Én nem vagyok ballib, se fityiszes, se semelyik bohócpárttal nem sokat tudok kezdeni. Szőkecigánynak se álcázom magam csak azért, mert nem vagyok a fajelméletek barátja. Igen, vannak tipikusan cigányoknál előforduló bűnesetek, de ez nem születési rendellenessség, ezt egy gyakorlatias, nem könyvtárbakövült szociológus, pláne szociális munkás jobban el tudná mondani. Vagy mindegy, egy tapasztalt ember, akinél nem alakult ki ez a “mert ilyenek ezek…!!!”-reflex.

 29. Gondor

  Mo.on a bortonokbe 80 szazalek cigany ul. Jo hogy nincs ciganybunozes. Mert ha lenne akkor mennyi ulne.
  Ugye sorin?

 30. sorin

  Figyelsz te arra is, amit a másik ír (jelen esetben én), vagy csak kapaszkodsz egy gondolatmenetbe?
  Mondta valaki, hogy nincs cigánybűnözés? Ezt a nyilvánvaló lehetetlenséget, így?
  Olvasd újra, ha megkérhetlek, mert nem értem a reakciódat. És a végén ez a (hozzáképzelem, milyen képet vágsz) beköpés… te nem az én hsz-emre válaszoltál, akkor meg mit ugyesorinozol?

Válasz