Sztereotíp székely: Zsuzsi

Zsuzsi elment – nem örökre persze, és nem a világ végére, mégsem látom már minden nap. Hiányozni fog, pedig a belépője nem volt túl megnyerő.
Magyarországi munkaerő-piaci elhelyezkedését azzal kezdte, hogy rendesen bealázott minket, nemcsak a nyelvi leleményességével, hanem munkabírásával, kitartásával. És mással is.
– No, menjek haza, s főzzek egy kis túrós laskát – mondta első nap délután.
A receptcserés klub nem az én világom, a munkahelyemen a gasztronómia netovábbja a sajtporból készített sajtostészta, a kolléganőmmel meg is beszéltük már, hogy az xxx cég sajtostészta-pora sokkal finomabb, mint a zzz cégé.
Erre jött Zsuzsi, és azt mondta:
– Nem úgy van az. Szépen kigyúrom a tésztát…
Esze ágában sincs asszimilálódni. Egy perc alatt elsajátíthatná a mi csökevényes pesti beszédünket, de soha nem hallottam még a szájából mást, csak ezt a furcsa nyelvjárást, amihez néha még szinkrontolmács is kell.
Ez kezdetben én voltam. A végére a többiek is értették.
Péntek este a munkahelyemen Zsuzsi levágta a hajam. Pestitől nem kérnék ilyesmit, valahogy mifelénk az a módi, hogy mindenki fodrászhoz jár. De Zsuzsi székely lány, Kovászna megyéből vetette hozzánk a sorsa.
Finom bort iszunk, sajtot eszünk hozzá. Csattog az olló, bizsereg a fejem, ahogy a hajamban turkál.
– Szerintem a gazdasági válság pozitív hozadéka ez lesz.
– Mi?
– Hogy sokkal több szívességet teszünk egymásnak. Jobban egymásra leszünk utalva, nem engedhetik meg maguknak még a férfiak sem, hogy magukba zárkózzanak és szociopaták legyenek, mert a pénztelenség miatt több szívességet kell egymásnak tennünk, s többet kell kérnünk. Nem tudunk fodrászhoz járni, egymás haját kell vágjuk.
– Nálunk ez mindig így volt.
– A fűtés drágasága miatt egy szobában fogunk télen élni. Összebújunk, közelebb kerülünk egymáshoz. Nem tágas terek lesznek, hanem bizalmas, intim kis fészkek.
– Hát biztos. Nézd, szerintem jó lesz már.
– Nem, nem, ne hagyd még abba.
– Ja, szereted, ha birizgálják a fejedet.
Elalélok Zsuzsitól.

35 válasz: “Sztereotíp székely: Zsuzsi”

  1. Répa

    baszki, hideg van, miért nem ültök a gép előtt és posztoltok?

  2. sintisefard gizi

    na, vagyok, kicsit itt is. ne buslakodj szep testverem, holnap majd reagálnak.

  3. Répa

    édezs tezsvérem, éppen a romaparlamentben, hukk, dísz zsidóbarátnémmal az openstage-t youtubebolltttuukkk!
    árdéjos gogosányos mind elfogyott.) hukkkkk

  4. balettka

    na én meg idegbajt kaptam, ha birizgálták a fejem.
    egy-két romantikus pasim ráfázott. hukk.

  5. Ignotus Pál

    A Romaparlamentben azé’ vannak tisztességes emberek is, nem olyan ócska, lepukkant gazemberek gyülekezete, mint a Kossuth téri?

    :)

  6. Béka

    Hopp, most fedeztem fel ezt a blogot. Mint angyalföldi székely és hasonló életmódot folytató, érdekel és követni fogom rss-en. ;)
    Tényleg marha hideg van kint.

  7. Ignotus Pál

    Na, Répa, nem mondod meg, milyen emberekkel jársz rókát fogni…? :)

    Komolyam: a szülői házon kívül soha, sehol nem éreztem magam olyan otthonosan, mint Erdélyben, falun.
    Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de az a végtelenül szeretetteljes légkör mindig levesz a lábamról…

    Pedig amúgy elég bizalmatlan, morgós medve vagyok….

    Kolozsvár más. Ott már majdnem olyan ridegek, és okoskodók, mindent jobban tudók, pápánál is pápábbak az emberek, mint Budapesten. Tisztelet a kivételnek…

  8. piszkosfred

    jobb egy szekely Kolozsvaron mint Budapesten; es Repa, tevedsz, Zsuzsi be fog olvadni…

  9. attila

    13 év magyarországi élet után is megkapom gyakran a magamét:
    - Sosem lesz belőled “rendes magyar”…
    - Mert székely vagyok :P

    Ennyit az asszimiláció gyönyöreiről :)

  10. Répa

    ne olvadjon be, mert az emberi sokszínűség olyan gyönyörrel tölt el!

  11. naphold

    TÉNYLEG NEM TUDOM,KI TUDJA HELYESEN BESZÉLNI SZÉP MAGYAR NYELVÜNKET -mert ami zubog a magyar kereskedelmi csatornákból…stb…az már elviselhetetlen !
    Példák ugyanazon műsor kb.5 percéből :

    -” marhafinom,iszonyatos jó,beájulunk tőle,izgalmas,korrekt leves,….óra magasságában….”
    Ettől szememben nem lesztek többek…! NO COMMENT !
    -egy csikszeredai székely asszony

  12. V10R1C4

    Naphold, *mi* nem is akarunk többek lenni. Én a magam részéről nem is a szlengtől kapok idegbajt, hanem attól, amikor valaki azt hiszi, hogy *csak* a pesti (vagy akármilyen) beszéd a normális, és még be is mutatja, hogy csak úgy tud. És egyvalamibe az “elrettentő példák között” belekötnék: az izgalmas miért nyakatekert pesti szleng? A többit értem, ilyen töménységben azonban kevesen használják őket, így aztán kicsit gellert kap a példa.
    Attila, Répa, eredetileg hozzátok akartam: nem is kell beolvadnia, ez csak plusz egy fölösleges riogatás, hogy ha nem vagy “rendesmagyar”, mit keresel itt… hülye, aki ilyet mond, kérdés, hogy örülne, ha őt pakolásznák így, mert nem tetszik a dumája valakinek.
    Más: kedvenc szó, most kezdtem románul tanulni (nem először, nem olyan egyszerű ez:-)), és előkígyózott egy ilyen szó, hogy multiculturalitatea. Na, ezt kiraktam az otthoni asztalom fölé a tacepaóra is egy szalagon, és valahányszor a kulturális sokszínűségről hallok/olvasok, az eszembe jut.

  13. balettka

    én már beolvadtam. itt, erdélyországban :( (
    kolozsváron, vásárhelyen pestinek néznek.
    mit vétettem? annyira lezüllöttem már nyelvileg?!

  14. Ignotus Pál

    Viorica, nézz meg egy régi, negyvenes évek béli, mondjuk Jávor Pál filmet! A médiában azidőtájt beszéltek utoljára magyarul… :)

    Még valami. 2004. december 5-i, gyászos – gyalázatos népszavazás után senkifia magyarnak nincs erkölcsi joga lekezelni a székely – vagy bármilyen határon túli – magyar embert.

    Akkor se, ha az ottaniaknak is meg van a maguk gyurcsányija, a bajszosszakállas markóbéla képiben…

  15. piszkosfred

    balettka : mi is megjartuk , arkosi kastelylatogataskor az idegenvezeto neni taposoknak nezett … s mikor kiderult hogy csak Kolozsvar, kicsit lezserebbul beszelt … :-) )))

  16. V10R1C4

    Ignotus, néztem. Sokkal normálisabban beszélnek, és nem is a szókészlet mássága, hanem a kiejtésük miatt. A pesti kiejtés formatervezetten unalmas, sok ember még a hangját is eltorzítja hozzá – szerintem sejted, arra a bizonyos gágogó hangszínre gondolok.
    Más: most mit nekem mennydörögsz? Leszel szíves nem lesenkizni engem, én nem vagyok nagyképű anyamagyar. És ha nem vetted volna észre, pont azt mondtam az imént, hogy “nagyképű anyamagyarnak” számít az, aki szerint Pest a világ közepe és például az erdélyit okosítja magyar nyelvből. Engem is bosszant az ilyen hozzáállás.
    Még más: 2004-es népszavazás lényegét közleménybe adták-e, ha már olyan nagy népszavazós demokrácia van? Nem adták. Gőzünk nem volt róla, mire szavazunk. Találjuk ki. Aki úgy gondolta, hogy közösséget vállal a határontúliakkal, az kitalált egy szép elméletet, hogy mire szavaz, aki féltette a parkolóhelyét, az rávágta, hogy nem, és volt, aki bevallotta, hogy dunsztja nincs, mi az a kettős állampolgárság, és főleg, hogy hogy hogy működik, és nem szavazott. Nekem például egy erdélyi barátnőm mondta, hogy nem kell nekik még egy papír, magyarok ők a nélkül is. De megint más dörögte, hogy becsületbeli ügy. Arra már nem tudott válaszolni, hogy jó, de *mi ez?*, mit segítünk mi a határontúli magyaroknak ezzel?

  17. b

    Dzsíííí. Tápmagyar. Rommagyar. Eszem-faszom megáll ezektől. Illetve a végletektől. Az Open Stage-et teljesen művinek érzem, sajnálom, lőjetek le de ez van. Épp a modernkedő izéiktől borsódzik a hátam.
    Most persze lehetne a pesti nyávogást is szidni, de arra meg nem csak nekem van allergiám. Még a pari-töki-mazsi kombinációt is ki lehet bírni, a szleng az szleng, de az ide-oda mutató névmások cseréjétől kiújul a turrent szindrómám.
    Más.
    December ötről fölösleges beszélni. Kár, hogy az idiótizmussá polarizálódott magyarországi pártellentétek vezették az egészet. Itt (viva Háromszék) ez úgy csapódott le hogy Magyarországon meg szarnak a határon inneniekre. Ha így van, akkor másra is, de ez megint fölösleges vérnyomáspumpálás, s nem érdemes beszélni róla.

    balettka: hadd el mert Uhelyen forintba mondta nekem is a csajszi, hogy mennyibe kerül a Chery Coke. (Vazz, akkor meg nem mentem volna Udverhelyig a kedvenc kátrányszínű szörpimért…)

  18. balettka

    V10R1C4: gágogó hangszín? :D

  19. Hulla Hubert

    Viorica, akinek nem inge….

    A Pali nem rólad beszélt…

    Az meg egyszerűen nem igaz, hogy nem lehetett tudni miről szavazunk. Persze nem a tévékettőt, meg a többi gagyitévét kell csak nézni, meg a klubrádiót hallgatni, meg a népszavát olvasni.

    Egyébként meg jól mondja Pali, de ezekbe a húgyagyúakba nem is mennydörgés, hanem villám kellene.
    Akiket meg lehetett hülyíteni azzal, hogyha a kettős állampolgárságra szavaznak, akkor tönkremegy a magyar egészségügy, meg 23 millió “román” özönli el az országot.

    A többiben meg igazad van…

  20. Répa

    A beszéddel, azzal, hogy kinyitjuk a szánkat, egy üzenetet szeretnénk közvetíteni. Pesti szlenget szeretnék használni, mert itt születtem, ehhez a közösséghez tartozom, és szeretek ilyeneket mondani: na, mi a helyzi? akkor talizunk a tüntin.
    Persze, Ignotus barátom, ízesebben beszélnek Erdélyben, és persze, a pesti nyelvrongálás ekletáns példáit használom nap mint nap – a káromkodásról meg ne is beszéljünk! -, de ezzel csak azt akarom tudatni, hogy egy csoporthoz, egy közösséghez tartozom.
    Na, hazadzsalok, megnézem, mi a helyzi a macsikkal :-)

  21. Ignotus Pál

    Réparéka, ilyen elavult szöveget:

    “Na, hazadzsalok, megnézem, mi a helyzi a macsikkal”

    Ez helyesen így hangzik:

    - Dobbantok a kéróra, hogy benézzem a macsákokat!

    Le vagy maradva egy évtizeddel… :)

    Erről az én különvéleményem egy klasszikus: Rómában viselkedj úgy, mint egy római!
    Tehát olyan nyelvezetet igyekszem használni, ami lehetővé teszi az adott környezettel a kommunikációt.

    Drága Ibolya!
    Eszemben sem volt mennydörögni, nem vagyok én Jupiter. :)
    A véleményemet, ami nem isteni kinyilatkoztatás, hanem CSAK VÉLEMÉNY, ilyen határozottan szoktam megfogalmazni.
    Mindenféle sértő szándék nélkül….

    Abban viszont egyetértek HH-el, hogy aki akarta, az megtudhatta miről szól az a bizonyos szégyenteljes népszavazás.
    Az összes, erről szóló utólagos magyarázkodás csak alibikeresés…

    Szerintem…

  22. V10R1C4

    HuHu: Persze, ha utánabogarásztál befogott fülekkel… Ha már népszavaztatunk, illik központilag ismertetni, mire szavaztatunk, és nem manipulációra felhasználni az alkalmat (meg az embereket. Hát jó reggelt, a Moi jobboldalnak kedvenc pajzsa a határontúliak, főleg az erdélyiek! Aki még beveszi, hogy segíteni akarnak…). Csak hát nem az volt a lényeg, hogy mire, hanem, hogy magyar-e vagy, és, mint ilyen, igenezel-e a nélkül, hogy a maga teljességében tudnád, miről van szó. Ezért írtam a hősiesen ikszelő mélymagyarokról meg a parkolóhelyüket féltőkről, mint tipikus csoportról. És a kettő közé szorulva azok, akik se nem költöttek, se nem bogarásztak, hanem azt mondták, hogy ennek már rég köze nincs segítséghez, testvériséghez, csak a politikához, le van ejtve”. Amint hogy ez így is van. Ami pedig a tévé-tpopszt illeti, alig tévézek, mert nagytatám uralja a háztartásunkban található tévét – én netezem, néha újságot olvasok, de nagyon keveset tévézek, akkor is általában konkrét műsorokat.
    A tévés rész kivételével ez szól Ignotusnak is.

  23. Ignotus Pál

    “És a kettő közé szorulva azok, akik se nem költöttek, se nem bogarásztak, hanem azt mondták, hogy ennek már rég köze nincs segítséghez, testvériséghez, csak a politikához, le van ejtve”. Amint hogy ez így is van.”

    Úgy gondolom, ez csak ürügy.

    Vagy a lustaságra, vagy a gyávaságra…

    Talán kérdezz meg erről pár erdélyi magyart…!

    De ne városi, magukat liberálisnak tartó, ill. azokat utánzó kutyaütőket….

  24. Répa

    muszáj feltennem, a wiwen küldözgetik, bocsika, puszika :-)
    Milyen lesz a világ, ha a cukiság végképp leigázza?
    Hát ilyen…
    Irodalom:
    Petcsi Sanyi híres magyar kölcsi, Kiskörcsin szülcsizett 1823-ban. Híres verijei a Reszket a bokcsi, a Nemcsi dal, a Szepti végén és az Anycsi tyúkcsija.
    Fizika:
    A sebcsi (jelcsije: v) egy vektis mennyiség, amely a mozgi nagyságát és ircsijét adja meg. Meghatározása: az egységnyi iccsi alatt megtett uccsi. A vekti mértéke uccsi per iccsi. Az SI mértékegysirendsziben méccsi per szekcsi. A sebcsit úgy számíthatjuk ki, ha az iccsit elosztizzuk az uccsival.
    Csillagászat:
    A Fölcsi a Napcsirendszerrel együtt a Tejcsiuccsirendszer nevű gali része. A Tejcsiuccsi lényegében egy ezüstös sáv, amely az egész éjszakai égcsin áthúzódik, és főleg olyankor figyizhető jól meg, amikor tiszta a levi és kicsi a párcsitarcsi. A Tejcsiuccsirendszerben négymilcsi csili található. Galink csak pari része a vilcsiegyinek, amely nyolcmilcsi galiból áll.

  25. Ignotus Pál

    Jajjjj!!!!

    Répa, nyugtass meg, hogy én már ezt nem érem meg…! :)

    -

    Habár ha a lebutított, de jó hasznot hozó klasszikus könyvek kiadására gondolok, nem lehet messze…

    Az ilyenekre mondta a nagymamám: – Hogy nem sül ki a szemük…!

  26. V10R1C4

    Ignotus “talán” megkérdeztem. “Talán” azt mondták, hogy az csak még egy papír lesz, nem valós jog. Se magyarabbak nem ettől lesznek, se az átjárhatóság nem ettől lesz jobb. Jó lenne, ha nem mindjárt gyalázatos, meg gyáva, meg mi más nagy szavak röpködnének, jó…?
    Répa – ijjjááájj… ideragadtam!:-D vagy még egy ikszdé találna ide…

  27. Hulla Hubert

    A Viorica az Ibolya?

    Szerintem nem kérdezted meg.

    De ha képes vagy rá, gondolj pl. a Mo-n tanuló erdélyi egyetemistákra! Költségek és tartózkodási engedély tekintetében.

    Meg hasonlókra.

  28. V10R1C4

    Te Hubert, szerintem én tudom, hogy a Viorica Ibolyát jelent, és megnéztem, hogy ki lehetne még Ibolya itt. Így aztán vaslogikámmal kikövetkeztettem, hogy én leszek a címzett. Meg mondjuk elolvastam a szöveget is.
    Te meg ha képes vagy rá, erőltesd már meg magad és ne nézz hülyének. Nem mondom, hogy könnyű művelet, de nem fogsz sérvet kapni tőle. Ennek a barátnőmnek, aki a papírt mondta, nem kerül többe semmi attól, hogy ‘csak’ tartózkodásija van. Igaz, ami igaz, most valami új papírt adtak neki, amitől sztem minden hivatalban úgy fognak rá nézni, mint a véres ingre, mert tök más formátum, mint a mi személyink. Erre hörögtünk is egy sort, hogy minek kell kitolni az emberrel, de ennek meg semmi köze a kettős állampolgársághoz. Azt hiszed, nem néztem utána, csak úgy lököm a sódert, mint az szájdiaréban szenvedő hülye-anyamagyarhoz illik…?

  29. Ignotus Pál

    Bocs, hogy beleszólok, de az utolsó mondatoddal kivételesen egyetértek. Felkiáltójellel a végén! :)

  30. Ignotus Pál

    Komolyan: nézd, én nem tudom milyen indíttatásból mentegeted itt a mundér becsületét, de ne gyötörd vele magad, kár a fáradságért…

    Egyetlen személyes. Van egy cégem. Aránylag jól működik. Évente 1 – 2 millió forinttal támogattuk a magyar alapítványokat.

    Az ominózus nap óta egyetlen fillért sem adtam, s nem is fogok adni nekik.

    Inkább támogatom a Rákóczi Szövetséget, Böjte Csabát, és a hasonló, jó ügyért küzdőket.

    Ezzel talán valamennyire, parányi mértékben, de tudom kompenzálni az anyaországi magyarok szégyenét.

    Tevékenységemmel persze nem állok egyedül.

    Ha te másképp gondolod, lelked rajta.

  31. Hulla Hubert

    Végre egy gondolkodó ember, a gagyitévéktől elhülyült, bunkó csőcselék között!!!!

  32. V10R1C4

    Hubert drága, próbáld már meg a hülye tévédet elfelejteni, közöm nincs hozzá.
    Hogy ki a bunkó, és kinek nincs szövegértése, azzal tudnék vitatkozni, főleg, ami az utóbbit illeti. Ha itt van, aki lerobbanthatatlanul ragaszkodk a nézeteihez, akár megállnak, akár nem – nos, az nem én vagyok.
    Valószínűleg onnan kurvajól látjátok, hogy a sok “bunkó csőcseléket” mi mozgatja, amikor nem megy el a nyomorult Fityisz szenteskedő népszavazására kokárdavillogtatni. Mert bizony itt Mo-n ez mozgatja az embereket, és például én bunkó állat ezért nem álltam be valamelyik oldalra tapsikolni. Nem mint Ti, karakán egyéniségek… Legyetek csak a magyar ún jobboldal kedvenc címerállatai, toljanak titeket maguk előtt, vegyenek meg két jó szóval, én már nem szólok semmit. Komolyan, Ti, amint nem estek hasra…

  33. Ignotus Pál

    Bocsáss meg kedves kommentelő, de szavaid alapján pont te vagy az, aki görcsösen ragaszkodik vélt igazságához.

    Persze jogod van hozzá, hiszen axiómaként leszögezhetjük, hogy a hazudós becstelenség, az önző ostobaság pártfüggetlen.

    Az, hogy te nem voltál képes felfogni az ominózus népszavazás valódi mibenlétét, sokkal inkább minősít téged, ill a többi utólagos ürügykeresőt.

    Segíteni csak annyit tudok, hogy helyetted is szégyellem magam…

    Adjon neked a Teremtő egészséget, valamivel kevesebb hisztériát, s pont annyival több bölcsességet!

    Szeretettel:

    Ignotus

  34. V10R1C4

    Köszönöm, kedves kommentelő, hogy helyettem is szégyelled magad, nem is tudom, mi lenne velem nélküled… valószínűleg elsüllyednék:-/
    Azért egy hangyányi kis kérdésem maradt: mit kellene reagálnom, ami nem görcsös? “Természetesen neked van igazad, önző, agymosott csőcselékállat vagyok, az én kurva anyámat, megyek is tévét nézni, mert úgyis csak ahhoz értek”…? Ja, és hazug becstelen is. Mert nem voltam hajlandó blindre látványosan jótékonykodni olyan emberekkel, akikről azt hittem, hogy nem két jó szó kell nekik meg egy pár előadói beszéd, hogy hasraessenek. Arról nem tehetek, hogy szerinted még az üveggyöngy is gyémántból van, ha innen jön… hát ez a világ belülről rusnyább, az üveggyöngy pedig üveggyöngy. Ha tudnád, mi volt itt, még örülnél is, hogy nem kaptál belőle. Ennek a szavazásnak a komolyságában azt hiszem sose fogunk egyetérteni, de köszönöm a bölcsességkívánataidat.

Válasz