Arctalanul

Az ajtót mindig halkan nyitotta ki, csöndben tette be maga után, finom, ahogy a macskát is finomat emelte fel az ágyról, hogy helyét bitorolja. Levetkőzött, kezet mosott, és a reggeli álomtól vagy álomtalanságtól átmelegedett ágyamba bújt. Lábát átrakta rajtam, és megkérdezte, hogy vagyok. Sokszor elaludt mellettem, irigyeltem ezért a becses adományért, hogy leteszi a fejét, már alszik is, én nyugtalan vagyok, utolsó erőmmel is kapaszkodom a valóságba, mint egy szalmaszálba, amely megment az öntudatlanság rémétől.
- Megyek, készítek reggelit – mondtam később, sokkal később, amikor rendes polgárok már inkább az ebédhez terítenek. Nyugalom volt mindig, nem volt mobiltelefonja, a társadalmi presztízsét – valamikor még pártautó vitte a Mérleg utcába – már rég sutba dobta, forradalmiságát egy konzervatív lapig hűtötte, iszákosságát elvitte egy infarktus, barátait a kor vagy a korszellem. Csak a kávé, meg a cigi, meg néha én, csak ez maradt meg a hajdan csapongásairól, korhelykedéséről ismert férfinak.
Kardamonmagot és fahéjat teszek a kávéba, kotyogós kávéfőzőn készítem, finomabb, ízesebb kávét ad, mint a modern ketyerék, a kis belvárosi konyhában el sem férne egy ilyen szerkentyű. Félig sütött zsemlécskét teszek a sütőbe, teavajat, sajtot, felvágottat egy tányérra. Ő üresen issza a kávét, én sok tejjel, esetleg mézzel. Ő sokat iszik belőle, és fél doboz cigi is lecsúszik mellé, csúszik a kávé, a cigi, néha egy kis rum, a régi idők ízéért, csúszik, ahogy ő csúszott, egyre messzebb hatalomtól, de mindig méltóságteljesen.
Azt hittem, csak pillanatnyi üzemzavar, de aztán azt írta, nem jön többet. Nem mondta meg, miért.
Sohasem mondta meg a felesége nevét. Sosem mondta meg a gyerekei nevét. Városi pletykákból, eldugott sajtóhírekből fogom megtudni, ha meghal. A temetésén majd hátul állhatok. Névtelen, arc nélküli szerető.

4 válasz: “Arctalanul”

  1. Vera Linn

    :) szép. a szerelem arc nélkül is az ami. fájdalmas gyönyörű őrület. a jó kávé pedig mindig megmarad azoknak, akik értik.

  2. Ignotus Pál

    “Miért tetted ezt velem, Istenem?!
    Én nem ártottam soha senkinek.
    Hogy lehettél íly könyörtelen?
    Miért vetted el, akit szeretek?
    Miért löktél a jégfalak közé?
    Miért raktál rám súlyos láncokat?
    Miért állítasz trónusod mögé?
    Sokalltad a boldogságomat?
    Egy ilyen álom hogyan válhat köddé?
    Gonosz kezek hogy’ téphetik szét?
    Nem láthatom soha, soha többé
    Szemét, ami kékebb, mint az ég.
    Elhervadt a réten a virág,
    Mindörökre megállt a világ,
    S én könnyes szemmel, vakon kérdezem:
    Miért tetted ezt velem, Istenem… ?!”

    /Dr. Szekeres Géza – Bradányi Iván: Cyrano/

  3. Ignotus Pál

    Juhász Gyula:

    Egy hangszer voltam…

    Egy hangszer voltam Isten kezében,
    Ki játszott rajtam néhány dallamot.
    Ábrándjait a boldog szenvedésnek,
    Azután összetört és elhagyott.
    Most az enyészet kezében vagyok,
    De fölöttem égnek a csillagok.

    Réparékának, szeretettel….

    Ignotus

Válasz