Nem akartam, hogy így láss

Az évszázad beégése volt, azt hiszem. Minap történt – vagyis hát nem, azt hiszem, az egész úgy tizenöt évvel ezelőtt történt, Józsiék bulijában a Márvány utcában, és pár év múlva folytatódott Józsi temetésén, amikor a Kerepesi temetőben ment előttem, és én nem tudtam levenni róla a szemem, a gyöngy karkötőm, amit egy orosz egyetemistától vettem, elszakadt, a fűbe gurultak a gyöngyök, gyöngyfák fognak nőni belőle, viccelődött Robi, aki a szórásos temetés alatt azt is elsütötte, hogy na, most aztán a Józsi tényleg arra megy, amerre a szél fújja.
Aztán a temetés után elmentünk inni valamit, és én mélyen megint a szemébe néztem, és tudtam, hogy egy kicsit megint az enyém lesz. Egy kicsit az is lett.
Az izzadságra emlékszem, mindig izzadt szeretkezés közben, amely néha kicsit brutális volt, a sós cseppeket felittam a testéről, és amikor elváltunk, nem mosakodtam meg, hogy sokáig érezzem magamon a szagát.
Néha ír nekem. Néha írok neki. Néha ki akarom ugrasztani a nyulat a bokorból, olyankor elmenekül. Egyszer azt álmodtam, hogy egérré változtatom és zsebre teszem. Akkor is szökni akart, de megfogtam.
Most megjelent egy újabb könyve. Szigorúan távirati stílusban írtam neki: tegyen le egy dedikált példányt nekem ajándékba a portán. Felugrik vele csütörtök este, ha az jó nekem, válaszolta rögtön. Mindig szinte perceken belül válaszol, mintha csak azért ülne a gép előtt, hogy várja a levelemet. Nem leszek otthon, hagyd csak a portán, írtam, és közben a szívem szakadt.
Aztán minap reggel felhozta. Nem jött be, nem kopogott – nem tudom, benézett-e az a teraszra nyíló ablakomon, attól félek, igen -, csak a bejárati ajtó kisablakába tette bele, a vízipisztolyt szorongató Elmo plüssfigura mellé, ami mellett egy hatalmas marihuánaültetvény képe van kiragasztva, és egy papír a következőkkel:
Mantara (sic! természetesen mantra lett volna eredetileg)
pénztárca
kulcs
usb
munka
notesz
sminkkészlet
Senki nem hallotta, amikor feljött, pedig négyen is voltunk a lakásban, kettőnkön kívül jó barátnőnk vőlegényével, aki mellesleg az én nagyágyamban aludt – igaz, ruhástól, horkolva és egy üveget szorongatva. A terasz putris, a szelektív szemétgyűjtés ott történik: újságok (főleg Nemzet, Népcsabi, Rubikon, Narancs), üres üvegek, régi takaró a macskáknak (ha kint akarnak üldögélni), pár rozzant szék, hamutálak, egy bazi nagy érdekes faág, lécek, és rongyok.
„Nem akartam, hogy így lássál engem” – írtam neki tegnap, amikor már nem bírta tovább, és megkérdezte, megkaptam-e a könyvet -: „üres üvegek, csikkek, gyógyszeres dobozok, dzsánki haverok, szerteszét heverő jobb- és baloldali sajtótermékek, üres cuccos zacsik között. Azt akartam, hogy úgy láss, hogy szép ágyam van, frissen vasalt ágynemű, és szép melltartóm, és szép 19 colos monitorom – beépített tévével, csatorna nélkül -, olyan cicákkal, amilyenek az Ikea-katalógusban vannak, akiknek nyakörvük van, és nem a vécében fürdenek, mint az enyémek, és én szépen ki vagyok festve, és érdekes a hajam.”
Jövő héten újra feljön. És hoz nekem valamit reggel.

9 válasz: “Nem akartam, hogy így láss”

  1. Kanos Pista

    Na igen, az igénytelenség égő, egy fehérnépnek főleg…

  2. sintisefard gizi

    Ájvé, ájvééééé…

  3. dooky

    “Aki szép, az reggel is szép, amikor összegyűrte az ág…”vagy ágy?:)

    Amugy pedig egy percig se band, mint az alabbi pelda is tanusitja, visszajon megnezni a melltartod:)

  4. Vera Linn

    Számít?

  5. balettka

    a melltartó? naná :D
    persze a mell is :P

  6. Vera Linn

    :) )) balettka. Igen, a melltarto szamit, akkor a rend (vagy rendetlenseg, amire celoztam) nem is lathato.

  7. dooky

    A rendetlenseg csak addig szamit, amig a melltarto eloterbe nem kerul:)

  8. WINNIE20Wiggins

    It is known that cash makes us disembarrass. But what to do when somebody has no money? The one way is to receive the credit loans and just bank loan.

Válasz