Élj sokáig, halj meg gyorsan – elmaradt nekrológ Anavi Ádámról

- Majdnem megfagytam – mondta a temesvári barátnőm. – Kint, komolyan mondom, melegebb volt, mint bent a halottasházban.
Anavi Ádámot temették tegnap, miközben én sós izzadságcsöppeket szürcsölgettem – biztos megbocsátja, hogy eszembe sem jutott közben. Századik születésnapja lett volna.
Botrányosan fiatal voltam, amikor egy temesvári ott-tartózkodásom során városvezetőmül szegődött. Nekem semmi dolgom nem volt, láthatólag neki sem, én élveztem társaságának minden percét, humorát, szemtelenségét, ő pedig azt, hogy egy fiatal lány karol bele. Lófráltunk egész nap, traktált az anekdotáival.
Megmutatta, hol lakott Kafka Margit, bementünk a Csiky Gergely Színházba, kávézgattunk egy Bega-parti teraszon, megcsodáltuk a virágzó rózsákat.
Tulajdonképpen rá akartam beszélni arra a gagyi kisvonatra is, amelyik a régi vidámparkban járt.
- Tudta, hogy a kolozsvári Mátyás-szobor lovai, ha nem szűz lány ül alattuk, dobbantanak?
Kacarásztam: – Ádám, a közelébe sem megyek ennek a szobornak, mert majd zeng a város a patadobogástól.
Nevettünk, megkértünk idegeneket, hogy fényképezzenek minket le itt és ott. Nem beszéltünk semmi fontosról, nem váltottunk világot, nem politizáltunk, csak vihorásztunk, mint a tinédzserek. Végül is, akkor ő még kilencvenéves sem volt.
- Nézzen fel arra az erkélyre – mutatott felfelé, amikor elváltunk. – Integetni fogok magának, amíg a villamosra vár.
Időbe telt, amíg felért, de aztán feltűnt az erkélyen. Hosszú percekig integettünk így egymásnak. Szerencsére, a temesvári villamosok sem a sűrűségükről híresek.

Jó hír viszont, hogy Balaskó Jenő is meghalt. Nagy elégtétel az élettől, hogy egyszer a rossz emberek is meghalnak.

21 válasz: “Élj sokáig, halj meg gyorsan – elmaradt nekrológ Anavi Ádámról”

  1. kérdés

    Balaskó Jenőt nem ismertem, amíg nem írtál róla, azt sem tudtam, hogy létezik (élt – bocsánat). De hogy te milyen egy ritka szemét vagy, hogy ilyen mondatokat le tudsz írni egy ember halála kapcsán! Undorító!

  2. Répa

    nem baj, akkor undorító vagyok :-)

  3. xonja

    2009. február 18-án, 68 éves korában elhunyt a már életében is avantgárd klasszikusnak számító Balaskó Jenő költő, író, publicista, újságíró. komment küld Balaskó pályafutását zenetanárként kezdte, zongorát és zenetörténetet oktatott. 1956-ban megsebesült mint fegyvertelen sebesültszállító. Internálták, majd hosszú évekig megfigyelés alatt tartották, irodalmi és politikai tevékenysége miatt rendőrségi zaklatások érték. 1961-ben megházasodott, két gyermeke született.
    Pályája kezdetén Szentjóby Tamás, Erdély Miklós és Oravecz Imre, később Ladik Katalin társaságában különös versekből álló felolvasóesteket szervezett. Az 1985-ig kötet nélkül alkotó Balaskó Jenőt már 1964-ben Nagy László vette védelmébe, barátai közt tarthatta számon többek közt Pilinszky Jánost, Konrád Györgyöt, Kondor Bélát és Tamás Gáspár Miklóst. Első versei közül jó pár az újvidéki Szimpozionban jelent meg. A 70-es évek végétől 1986-ig az FMK-ban és a Szkéné Színházban rendezte zongorával kísért irodalmi estjeit.
    Első verseskötetét Mini ciklon címen 1985-ben a József Attila Kör adta ki JAK-füzetek sorozatában. A kötet elnyerte az Írószövetség nagydíját. Később a Kráter Könyvkiadó jelentette meg a terjesztéstörténetben is jelentős szerepet játszó Ilyen éjszakát hagytatok (1990) című verseskötetét. Mészöly Miklós, Göncz Árpád (már köztársasági elnökként), Turcsány Péter és más írók együtt árulták a szerzővel kötetét az EMKE aluljárójában, lázadva a terjesztői piac monopóliuma ellen, mert a kötetet nem vették át bolti forgalmazásra. A költő és közíró hatvanadik születésnapjára jelent meg válogatott verseskötete Elmúlik minden címen (2000, Kráter Műhely Egyesület). Politikai-közéleti írásait Mosolyrapszódia címmel szintén a Kráter tette közzé, 1994-ben.
    A rendszerváltás után publicistaként Agyas Bubu néven publikált. 2008-ban jelentette meg a Miért Antall József? című művét az Új Stúdió Libri Kft. gondozásában.
    Volt főszerkesztő-helyettes a Ring című lapnál, az Új Magyarország és a Pesti Hírlap főmunkatársaként is dolgozott, majd 1996-ban az MDNP alapító tagja lett.
    1986-ban Örley-díjat kapott Esterházy Péter és Nádas Péter, valamint Tellér Gyula társaságában. 1992-ben Petőfi Sándor-díjjal jutalmazták. 1991 őszén a Széchenyi-diplomát és emlékplakettet személyesen Antall Józseftől vehette át. 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el munkásságát.

  4. xonja

    tényleg ki volt, Répa?

  5. hava nagila

    Nem volt zsido. Nem volt cigany. Ergo nem volt ember. Magyarnak csufolt hun volt. Akiknek Azsiaban a helye. Mindnek. Europa a kulturnemzeteke.

  6. dada

    az “öreg” nagyon örülne ennek a bejegyzésnek :D

  7. Hulla Hubert

    HN: Goebbels doktor igencsak boldogan olvasná szavaidat. Muszáj nektek most már szinte mindenben a nácikat utánozni?

    Répa: Rossz hatással van rád a munkahelyed légköre. Az ott “dolgozó” szellemi nímandoknál te több vagy. Legalábbis eddig többre tartottalak…

    Anavi Ádám odafönt szégyelli magát helyetted is, gyalázó szavaidért…

    Pedig pont a hozzád hasonló értelmes emberek adtak reményt, hogy bizonyos körök igyekezete ellenére elkerülhető a cigány – magyar polgárháború.

  8. Répa

    Nem, Hubert, félreértesz… Balaskó Jenővel nem az volt a bajom, hogy jobbos. Dehogyis! Az volt a bajom, hogy egyszer felvitt magához, a hegy tetejére, ahonnan nem lehetett éjszaka eljönni, nem járt arra semmi, a taxis nem tud oda feljönni, nem volt mobiltelefon… Na, és akkor, ott, megalázott és megszégyenített. És ha ez a városban történik, akkor rábaszom az ajtót, azt mondom, hogy a jó kurva anyád, és továbbállok. Ehelyett hajnalig ültem egy hideg konyhába, és mikor pirkadt, elindultam.
    Hát csak ennyi a történet.

  9. Répa

    hava nagila – a szalai miklós metszettfarkú zsidó, de pezsgőt nyitnék, ha kiterítve látnám.

  10. lexy

    Ez egy qrva jó játék! Kívánjuk valakinek a halálát, és azután mindenki próbálja meg kitalálni, hogy miért! (lehetséges válaszok: mert zsidó, mert cigány, mert jobbos, mert megcsalt, mert elhagyott stb.)

  11. Répa

    Micsoda egy álszenteskedő társaság! Mintha ti nem kívántátok volna még embertársatok halálát…. Ugyan már! Én meg igenis örvendek, ha az ilyen balaskófélék felülnek Szent Mihály lovára.

  12. Vera Linn

    Embere válogatja. Álltalában azt kívánom, hogy vele is csinálja meg valaki azt, amit ő velem csinált. A halál az egy furcsa dolog. Nem is tudom, ha büntetés vagy ajándék. Nem szeretem megkockáztatni, hogy jót kívánjak valakinek egy ilyen történet után.
    PS. Na jó na, ennek fele vicc. De csak fele.

  13. Hulla Hubert

    Megalázott és megszégyenített?

    Hát nem kellett volna lehánynod a szép bútorát meg szőnyegét… :) ))

    Tudod, rókát fogni csak a szabadban…!

    Álszenteskedő társaság?
    Te most épp úgy beszélsz, mint a kolompárorbán, aki szerint senki se szeret dolgozni, aki azt mondja igen, az hazudik.
    Lehtet, hogy kolompáréknál ez így van.
    Nálunk nem.
    Lehet, hogy nálatok is hasonló a helyzet: ha sérelem ér, akár vélt vagy valós, bosszúért hörögve kívánjátok a sértő halálát. Ha meg összejön, leköpitek a koporsóját.
    Egyet hagytok figyelmen kívül: a középkor cirka 5 – 600 éve befejeződött. Utána kéne már menni annak a naptárnak, főleg tudatilag.

    Ha meg pusztán a személyes sérelem okán ragadtattad magad ilyen elvetemült kijelentésre, szállj magadba, s gondolkodj az emberi és isteni törvények ilyenféle átlépésének morális gyökereiről, de főleg azok lehetséges következményeiről…!

  14. Köbüki

    Bocsánat, Balaskó Jenő nevét ismerem, asszem nem baj, hogy meghalt, de ki a szalai miklós? Az a Miklós aki azt a levelet irta az előző postodban? Vagy kicsoda?

  15. Hulla Hubert

    Köbüki: te sem vagy különb kolompárnál!!!

    Vagy rokona vagy?

    Hogy lehet ilyen tiszteletlen módon beszélni egy elhunytról?

    Szégyelld magad!

    Nem értem, mi ütött belétek?!

    Ez a legújabb liberális módi?

    Eddig az volt, hogyha nem értesz egyet velünk, lelőjük a kutyádat.

    Mostanra az egyet nem értőt fogjátok?

    Vagy csak a hullagyalázás megy, halottba bele mertek rúgni?

    Hát milyen emberek vagytok ti?

  16. hava nagila

    Sose hallottad meg?

    Isten kivalasztott nepe vagyunk.

    Ti meg a rabszolgak. Ha nem vagytok majd lesztek.

  17. Vera Linn

    Mekkora hűhót csaptok semmiért. Ha így folytatjátok rosszabbak leszünk mint az amerikaiak. Mindenki azt kezd a véleményével amit akar. Hagyjátok, hogy ítélkezzen az akinek joga van rá. Könnyű téglákkal hajigálózni. Erről nem jút eszébe senkinek semmi gondolom.

  18. xonja

    Répa, megértelek.
    Mindenki túl érzékeny a halállal kapcsolatban.
    (De a híradóban jöhet… )

  19. nick_alvidr

    http://www.message_racget.com/

  20. dzs87

    Én most találtam erre a blogra. Nagyon tetszik az írásod stílusa. Van vhol folytatása vagy várható itt?

Válasz