Hideg felvonulás

Az agyhalott zombik vonultak ki hétvégén az utcára, végig az Andrássyn, csak úgy döngött alattuk a föld. Sanyika is alig várta, hogy részt vehessen e megmozduláson, és hát Sanyikáról ugye tudjuk, hogy nem egy szellemi Ferrari, a napokban például váltig állította, hogy ha ő 1974-ben született, akkor most a 33. születésnapja lesz…
De nem akarom minősíteni a résztvevőket… A rendezvény szellemi nívóját sem. Nem abba az embertípusba tartozom, akik mindent betiltanának, ami nem szájízük szerint való. Engedékenyebb pillanataimban még Noam Chomskyt is megértem, aki a szólásszabadság nevében előszót írt egy holokauszttagadó könyvhöz. Szigorúbb pillanataimban pedig arra az esetre gondolok, amikor Ratzinger – még bíboros korában – egy jó kis buzigyalázást eresztett meg a Vatikánban. Még aznap este betörtek egy meleg szervezet irodájába, s az ott tartózkodó két aktivistát szarrá verték.
Szóval mindig tipródom: tiltsuk, ne tiltsuk?
De ezt a lúzerparádét semmiképp sem tiltanám be.
A tenyerem viszont viszket, s már fogalmazódik bennem a levél, amit a szervezőknek írok.
Mert már megint ez a nagy magyar bunkóság. Tömegrendezvény – vécé híján. S bizony én, ott az Oktogon közelében, jól megszívtam a napot. A nagykapu alatt csordogált be az emberi vizelet. Az ajtó lehányva. A belső udvaron csak mi lakunk, két idős nénivel. Megállás nélkül rugdosták a kaput, komolyan kezdtem félni.
Tehát: miért nincs elég vécé, posztoló rendőr (vagy nem az állam, hanem a rendezvény által fizetett őrzővédő), több egészségügyis személyzet (szintén a rendezvény pénzéből, mert miért állja ezt a társadalombiztosítás) az út szélén fetrengő részegek ellátására?
Fúj, egy egész flakon fertőtlenítőszert locsoltam szét, amikor végre csend lett.
És közben kiolvastam végre a Brunella Gasperini könyvet. Szerintem én jobban szórakoztam.

6 válasz: “Hideg felvonulás”

  1. sike

    Nem a számokkal van a baj. Egy borfesztiválon sok ember van, és van elég mobil wc. Egy olyan tömegmegmozduláson, mint a hétvégi, sosem lesz elég wc. Ha az egész Andrássy utat kitapétázod a kék dobozokkal, akkor sem lesz elég, mert a sípolós Józsi nem fog neked bemenni oda, hogy majd ott diszkréten hugyozzon, mert nem. Akkor se, ha megkéred rá. Sőt. A hányásos balesetek pedig megsokszorozódnak ilyentájt. (Nem kétséges, voltak nem sípolós Józsik is, de a százalékos arány, ugye…) No, és akkor még az üres üveget is feltétlenül az aszfalton kell szétzúznia. Annyi üvegtörmelék van szerteszét az Andrássyn, hogy defektfélelem lett úrrá rajtam tegnap…

  2. Répa

    És te is megfigyelted, hogy mindenki pezsgőt ivott? Vajon Nyugaton hogyan zajlik egy ilyen parádé? Ez mindenütt a kulturálatlan tömegek népünnepélye?

  3. sike

    Mert a pezsgő is – sok mindennel, főleg bizonyos márkájú ruhákkal, ékszerekkel együtt – státuszszimbólum. Illetve – mint ahogy egy ismerősömmel megbeszéltük múltkor ezt a kérdéskört – leginkább csak imázsszimbólum. Mert ezeknek a pernahajdereknek nincs olyan státuszuk, de imázst azt kerítenek.
    Idióták meg mindenhol vannak. Természetesen. Csak máshol az arány más. Nálunk sajnos nagyon erős a “kivagyiság” mibenléte, ezt biztos hoztuk magunkkal az Urálon túlról. Pl. ezért sem leszünk soha olyan természetű népek, mint a tőlünk nyugatabbra lévők. Bennünk sose lesz annyi tolerancia pl, mint a hollandokban, és sose lesz annyi _valódi_ demokratikus szellem, mint az angolokban. Sajnos. Bár én jóhiszeműen bizakodom ezen a téren is…
    Egyébként okosan elkerültem a menetet, este nyolcig ki se mozdultam otthonról. Akkor is a másik irányba mentem a kedvenc Csengery utcai helyem felé…

  4. Répa

    Sike, én nem vagyok ennyire pesszimista. Jó, szerintem is, a száz főre jutó bunkósági ráta nálunk kiemelkedően magas, de mivel bennem túlteng a népnevelői misszió, ne döngöld a földbe az ambícióimat :-) )

  5. sike

    Bár tényleg pesszimista hangulatú a korábbi hozzászólásom, de ebben csak az az elkedvetlenedés van benne, hogy ilyen “eredménnyel” könyvelhetjük el a Parádét. Mint korábban bicajos témában is írtam, negyo bizakodó vagyok az meberek változóképességét illetően. Egyébként is minden fontos változás alulról tör utat magának, egyre többen szedik fel a kutyaszart is, és nem dobják el a csikket, úgyhogy én alapvetően örülök ezeknek. Úgyhogy nehogy abbahagyd a missziót, sőt :)

Válasz