Jiddish Színház

Maia Morgenstern egészen fantasztikus színésznő. Két órán keresztül nyomta, hihetetlen intenzitással. Sajnos nem tudok jiddishül, németül is csak egy picit, de mindegy is, mert annyira zseniális előadás volt, hogy így is mindent értettem. Tök ciki, de egy filmjét sem láttam még – a legismertebb alakítása A Passióban volt, Máriát játszotta. A Witman fiúkat pedig ugyanazért nem néztem meg, mint A Passiót, meg a Szent Johannás történeteket, meg amiért nem akarom Passolini szodomás filmjét sem nézni, mert az erőszak képi megjelenítése nagyon elborzaszt. A moziban ilyenkor mindig bebújok a kabátom alá.
Kátyától kaptam a meghívást a Jiddish Színházba, amivel hogy most ilyen zsidó napok vannak, sajnos, a klezmerről lemaradtam, mert az is ma volt, a Spinozában, hívott Luca, tartsak vele, az apjával megy. De nem bánom, mert ez a színházi előadás egészen fantasztikus volt.
Ennek persze az lesz a vége, hogy a jövő héten kihozom az Odeonból az összes filmet, amiben játszott. Sajnos a régi román filmjei nincsenek meg, pedig én vevő lennék azokra is.

2 válasz: “Jiddish Színház”

  1. batman

    Friderikusz Sándornak volt képe megkérdezni a Szólás szabadságában tőle, hogy származása miatt kapta meg a szerepet a Passióban? Egy pillanatig úgy tűnt, hogy Maia nem érti a kérdést.
    Tényleg túl erőszakos volt a film, sokszor kellett félretekintsek.

    Pár évvel ezelőtt nagy botrány volt, a bukaresti jiddis színház falára ráfirkálták ugynazt a német szlogent, amit annak idején az auswitz-i tábor kapuján állt. Akkor nyilatkozott a Maia, ezért jutott eszembe.

Válasz