E házban élt és alkotott Pilinszky János

Márványtábla hirdeti a falon. Egy liftbéli beszélgetésből kiderült: a másodikon élt – én az ötödiken. Kentaúrmegoldás: van is lakótársam, meg nincs is. Tetőtér-beépítés, enyém a kisgarzon, egy megtört villamosmérnök férfié a lépcsőházból nyíló kis szoba. Elvileg a fürdőszoba és a konyha közös, elvileg, hiszen a fürdő hét polcából hat az enyém (ez így igazságos, végül is, mi kell egy férfinak?). Kurd kommunista szeretőmtől vörös csillagos zászlót kaptam, amit zsidó liberális szeretőmmel feltetettem a falra. (Nem jó, valahogy egyikkel sem jó. Ábrissal volt jó, aki simán passzolt, amikor én vacsorával vártam.)
Közelebb kerültem egy kicsit a Gödörhöz, távolabb az Oktogontól.
- Legalább nem kell másik zsinagógába járnod – mondta viccelve anyám.
A szüleim nem értik a Belvároshoz való vonzalmamat. Ők egy kertben szeretnek üldögélni a vérunalmas agglomerációban. Én az embereket szeretem nézni. A világon még mindig az ember a legjobb találmány ( Sartre-nak is igaza van, a pokol is a másik ember).
Nem vonzanak különösképpen a spirituális, kicsit homályos téveszmék, a valóság talaján lépkedek ingadozva, de a lakás mindenki szerint nagyon jó kisugárzású, tele pozitív energiával. Három lány is lakott már benne, mindhárom férjhez ment.
- Úgyhogy vigyázz a szabadságodra – nevetett a főbérlő.
Ő talált meg engem, egy wiwes hirdetést adtam fel, amiben kerekperec kijelentettem, hogy nem vagyok kóristalány, és ha éjfél után érek haza, akkor nem a miséről jövök. Leinformált, körbeszaglászott, és felhívott, hogy nagyon szeretné, ha én laknék itt.
Furcsán érzem magam. Éjszaka csend van. Van tévé. Nincs macska.

9 válasz: “E házban élt és alkotott Pilinszky János”

 1. boszor

  Pedig macskával olyan nagyon jó lakni…az egyetlen bajom az albérletekkel, hogy nem macska-kompatibilisek.

  A macska talán az egyetlen, amit értek a szüleim faluraköltözős létformájában. Ők a csend igényével magyarázzák. Én a csendet hiába keresem bármilyen világtól elzárt faluban, ha egyszer bennem tombol valami. (Ha nem tombol, egy metálkoncerten is rá tudok találni.)

  Azt hiszem, különbözik a csend-felfogásunk:)

 2. Vera Linn

  :) komolyodsz?

 3. Hulla Hubert

  Jaj, ne! Nehogy megkomolyodj! Hogy néznél ki villogó szemüveggel, fekete gyászhuszár-menedzserbe öltözve…?

  Aztán meg kellemes húsvétot, ha meg ínyenc vagy, fűszeres pészah-pászkát kívánok, saslikkal… :)

 4. Répa

  Ne parázzatok, még mindig úgy gondolom, ha úgy halok meg, hogy nem kellett kiskosztümöt felvennem és ügyvéddel tárgyalnom, akkor ez egy boldog élet volt :-)

 5. Répa

  Jaj, Boszor, és úgy hiányoznak a cicáim!

 6. Hulla Hubert

  Na, volt locsolkodás?
  Kívül, belül?
  Alul, felül?
  Elölről, hátulról?

  :)

 7. Gabi

  Azt hiszem kiveszem a blog-oldalat a kedvencek kozul… tul sokaig vartam, hogy irkalj… Eleged lett a blog-irasbol? Na viszlat. Gabi

 8. ani

  Helló!nézzétek meg ezt az oldalt! Jónak igérkezik!!
  ——————————————
  Küldetés.com – Vajon TE mire vagy képes?

Válasz