Élőben

Köszönöm uncsitesómnak, hogy kitartóan és szinte percről percre beírta a telefonos helyzetkép-jelentésemet. Három órát bicikliztem a hidegben és szemerkélő esőben, kíváncsian várva a végkifejletett, ami, nagyon úgy tűnik, elmaradt. “Folytassunk jogkövető magatartást” – hallottam az egyik keménymagos tüntető szájából -, “menjünk haza”. Így én is veszek egy forró fürdőt, és lefekszem aludni. Remélem, nyugodt lesz az éjszaka.

36 válasz: “Élőben”

  1. Ignotus Pál

    Pár nap alatt senki se bújhat ki a bőréből.

    A tüntetők meghatározó része ugyanaz lehetett, mint 23-án.

    Akkor most miért nem volt háború?

    Talán mert most nem voltak NBH-s, és civilbe öltözött rendőr provokátorok?

    Mert a Pszichopata Nagyúr elvtárs nem engedhetett meg magának még egy EU figyelmét is felkeltő botrányt?

    Talán mert a Seggriszáló Kapitányt is rövid pórázra fogták?

    Mindegy, 4-e számomra fényesen bizonyította, hogy 23-án nem a “csőcseléken” múlott, ami történt…

    Répa, te meg legyél óvatos, nehogy lefújják, összeverjék, és lelőjjék a biciklidet…!

  2. kesztió

    Ignotus, Ignotus… Tőled se várta volna senki, hogy kibújj a bőrödből. Most is hozod a formádat. Grat!
    :D

  3. Ignotus Pál

    H. Norbert barátom szerint egy dörgölőzős valaki vagy, aki ha tudná, ki van a nickem mögött, még a seggem is, fényes nappal, Kolozsvár főterén….

    Ezért is gondolom, nem sok értelme van a mi kommunikációnknak. Maradj a te világodban, így teszek én is.

    Köszönöm, ha többé nem méltatsz szóra!

  4. Répa

    Kesztió, Ignotus, istenem, ti férfiak! Mikor jösztök hozzám vacsorára? Mármint nem enni: ti lennétek a főfogás az asztalomon.

  5. kesztió

    Roppant gerinces figura lehetsz, te Ignotus. Nem kedveled ugyan az érvelésen alapuló vitát, jobb szeretsz inkább nekirontani a beszélgetőpartnernek – de akkor legalább tényleg az előtted álló személlyel konfruntálódj, lécci, legyen annyi egyéniség benned, hogy te alakítsad ki a saját véleményedet, és ne szaladgálj olyanok után, akik másod-harmadkézből tudogatnak (?) rólam dolgokat.

    Norberttel asszem 2-3-szor láttuk egymást, és ennek is legalább 7-8 éve, és akkor még semmi jelét nem mutatta, hogy fenntartásai lennének velem szemben, úgyhogy talán nem a legmegfelelőbb ember, hogy rólam alkosson véleményt. No comment.

    A Vásárhelyi család is nagyon beletrafált a szüleim ún. szekus múltjával kapcsolatban; tudod, olyan könnyű valakit leszekusozni, mert nehezen bizonyítható – ahogy az ellenkezője is (persze a pikantéria az, hogy apámat ráadásul még meg se vádolta senki ilyesmivel a mai napig, sem hivatalosan, sem négyszemközt); ördög érti, honnan rángatódnak elő ilyen információk, de Vásárhelyiék biztos elfogulatlan, hiteles forrásból inspirálódhattak. :P

    Szóval, ha tényleg annyira érdekel téged, mit mondanak mások rólam, nézz már rendesebben szét az IWIW-en, hátha sikerül kialakítanod rólam alternatív forrásokból egy árnyaltabb, valóságközelibb véleményt.

    És hogy miért is szorulnék rá arra, hogy bárkinek is segget nyaljak fényes nappal, Kolozsvár főterén? Talán politikus vagyok? Vagy közéleti személy? Esetleg olyan költő, író, akinek az imázsvesztés felér egy harakirivel?
    Ugyan már.

    Nem, kedves Ignotus, a ti tekintélyelvű világotok idegen tőlem. Szoftverfejlesztő vagyok, olyan emberekkel/embereknek dolgozom világszerte, akik magasról tojnak a Kelet-Európai hőbörgéseinkre (ha egyáltalán hallottak rólunk), és kizárólag a tisztességet, no meg a teljesítményt és a minőséget értékelik. Persze tudod, hogy mennyire fájna nekik, ha akár a fél ország azt terjesztené rólam, hogy impertinens, senkiházi szekusivadék vagyok.

    Végül: ha a fentiek tükrében nem is hiszem, hogy épp annyira kinyalnám neked, de mindenek ellenére még mindig szívesen elbeszélgetnék veled priviben, szerintem volna számára mondanivalónk. Ha legalább ennek az erejéig leszállsz a magas lóról, ott találhatod az IWIW-en is és a weboldalamon is a fontosabb elérhetőségeimet…

    Répától pedig megint elnézést – habár ahogy ismerem, pont jól szórakozik a vagdalkozásainkon.

  6. kesztió

    „Kesztió, Ignotus, istenem, ti férfiak! Mikor jösztök hozzám vacsorára? Mármint nem enni: ti lennétek a főfogás az asztalomon.”

    Tud valamit ez a nő… :)

  7. Ignotus Pál

    Kedves Répa!

    Csak akkor, ha a legfőbb fogás, vagyis a csemege én lehetek…!

    És hadd én mondjam meg, hova kell először harapni! :) :) :)

    Egyébként mikor vizsgázol? November, december?

    Mikulás? Szoktál pajzánkodni a virgácsokkal?

    Meg ilyenek…

  8. Trafó

    Nagy barom vagy te Kesztió. Vagy csak Répára hajtasz? Abbahagyhatnád ezt a hülye dumát. Nézz körül, és látni fogod, hogy melyik oldalt érdekli legalább az erdélyi magyarok sorsa. Nem mondom, hogy a Fidesz nem hibázott, de legalább voltak olyan kezdeményezései, amik azt jelezték, hogy minimum vannak nemzetpolitikai elképzelései. Így születhetett meg a státustörvény, Sapientia, stb. Gyurcsányék csak 23 millió románnal riogattak. Ennyire voltak képesek. A legviccesebb az, hogy most meg úgyis jönni fog, az aki jönni akart, erről szól a four freedoms az Unióban. :) )

  9. kesztió

    Érdekes.
    Ilyen alapon akkor én is azzal a romániai párttal szimpatizáljak, amelyiknek leginkább „vannak nemzetpolitikai elképzelései” pl. a határon túli románokat illetően? Természetesen a nagyománia-pártról van szó.

    De viccen kívül.
    Ha én liberális gondolkozású vagyok, ugyan miért szimpatizálnék egy olyan párttal, amelyiknek az értékrendjével nem tudok azonosulni?

    Nem vagyok vallásos, nem értek egyet azzal, hogy Magyarország keresztény állam és Európa keresztény kontinens, filoszemita vagyok, meggyőződésem, hogy a homoszexuálisok minden téren egyenlő jogokat kell hogy élvezzenek a heterókkal, híve vagyok a privatizálásnak és az állam szerepe csökkentésének, ellene vagyok a halálbüntetésnek, egyetértek a szükség esetén végrehajtott abortusszal, eutanázával, klónozással, a könnyű drogok legalizálásával, nincs kifogásom az őssejtkutatás ellen, ellene vagyok a hobbiból történő vadászatnak, egy szülői pofont vagy nádpálcázást már büntetőjogi kérdésnek tekintek, vallom, hogy az egyén érdekei fontosabbak, mint a közösségé, és végül, de nem utolsósorban, csömöröm van attól, hogy mindent a nemzettudatnak rendelünk alá.

    Természetesen nem esik jól, hogy a magyarországi liberálisok kevésbé szeretnek minket, erdélyi magyarokat, de szerintem nem etikus elvárni egyetlen magyarországi párttól sem, hogy az ún. határokon túl nyúló nemzeti érdekeket a saját állampolgárainak érdekei fölé helyezze, és különben is, az előbb felsorolt tizenvalahány szemponttal szemben a nemzetpolitika még mindig csak egy.

    Számomra egyenesen hihetetlen ez a politikai kulturálatlanság, az a korlátoltság, szellemi szegénység, hogy amelyik szereti az erélyi magyarokat, az jó párt, amelyik pedig nem, az rossz párt.
    Mintha számunkra a legfontosabb a magyarságunk lenne… Na ne…

    És remélem, annyira azért minden értelmes ember liberális, hogy tolerálja az övétől eltérő nézeteket, ahelyett, hogy lebarmozná a vitapartnerét.

  10. ShalomAlechem

    Hagyjátok, nincs kivel vitatkozni! A korlátolt ember arról ismerszik meg, hogy képtelen felismerni saját korlátoltságát.

    Több homoszexuális ember van a környezetemben, egész jól el vagyok velük. De ezek normálisak, jellemüket, egójukat nem a nemi irányultságuk határozza meg. Legalábbis nem ennyire kóros mértékben.

    Zoli barátunkra is ráférne egy agyturkász-terápia, ahol rájönne, hogy senki sem nevezte őt ki megmondóembernek.
    Talán még arra is rávezetnék, hogy mekkora nagyképű önteltség Kolozsvárról jobban tudni a magyarországi, s pláne a budapesti helyzetet, az itt élő, s ezt a monetáris fasiszta diktatúrát elszenvedő embereknél.

    A liberalizmus pedig mára a múlt századokbéli előremutató, progresszív eszmerendszerből Európa szégyene lett. Mindenkinek joga van ezt szeretni, de nincs joga másképp gondolkodókat fikázni.

    Uff, én beszéltem…

  11. Huba

    Míg fideszék vótak kormányon, mertem magyarnak érezni magam Erdélyben. Most itt, Pesten félek magyarnak lenni !

    És még riogatják az átlag románt, hogy Magyarország megtámadja R.-t és visszaveszik…. Ütőképes ez az ország? Puskára, hogy lenne pínz emberek, ha alapdolgoktól vonják meg ??? Vagy a nagygórék eladnák a villájukat az ügy érdekében?
    Futnának azok, ki a városból úgy mint a fene hónuk alatt az 5.1-es legújabb amplitunerrel mint a nyúl. Mert már az iennek van csak értéke!
    “hogy az ‘i’sten a Pénz lett……..”

  12. kesztió

    Ej, ej, Huba!
    Én magyarnak merem érezni magam, itt, Erdélyben, függetlenül a magyarországi politikai széljárástól.
    És le is sülne a képemről a bőr, ha Magyarország állandó segítsége és pátyolgatása kellene ahhoz, hogy itthon, a sajár hazámban magyar lehessek.

    Mi a jó ég, fogyatékosak vagyunk mi, az itthonmaradottak, hogy egy lépést sem tudunk tenni az „anyaország” nélkül?!

    Amúgy nem tudom, ki az az átlag román, aki annyira hülye lenne, hogy bevegyen egy ilyen riogatásos sztorit. Két NATO-tagállam között fegyveres támadás! Hahahahaha! Még én vagyok a tájékozatlan! Gyere el egy kicsit Kolozsvárra, de ne a Monostor végére, hanem a szupermarketekbe, a vendéglőkbe, a filmfesztiválokra, az egyetemekre, és olyan helyekre, ahol az új középosztály megfordul.
    Mert lassan – és szerencsére – már ők a hangadók, és nem Funar egyre apadóbb és jelentéktelenebb szavazótábora.

    Én sem a Jobbik meg a Miép szavazótábora szerint ítélem meg a magyarországiakat, pedig bizisten, néha megérdemelnék… :P

  13. kesztió

    Jaj, Huba, most értettem meg, második, figyelmesebb olvasásra, hogy mit is nevezel te „ügy”-nek! Szóval, nagygóréék részéről szép gesztus lenne, ha eladnák a villájukat és a pénzt puskákra áldoznák – Erdély visszaszerzéséhez?
    :)
    Hát nem vagy(tok) semmi(k), az biztos. Függetlenül attól, hogy komolyan, vagy csak hm… szimbolikusan gondoltad, szerintem szégyellheted magad. Elkeserítő, hogy még most, a 21. században is élnek olyan őskövületek, akik szerint fegyveres konfliktussal, vérontással bármit is meg lehet oldani.

    És hogy mennyire utálod a gazdagokat, a pénzt… Tényleg natttyon bűnös dolgok ezek, főleg, ha a pénz nem a te zsebedben, hanem a máséban van… :P

  14. amok

    “Két NATO-tagállam között fegyveres támadás!” – Görögország és Törökország közt (mindkettő NATO tag) többször volt fegyveres incidens. Nemrég lőtt lengyel őrnaszád német turistahajóra.

    “Elkeserítő, hogy még most, a 21. században is élnek olyan őskövületek, akik szerint fegyveres konfliktussal, vérontással bármit is meg lehet oldani.”
    Vannak, mivel a módszer sokszor működik: ld. Horvátország esete, Koszovó, Baszkföld, függetlenedése stb. Amúgy USA, Izrael háborúban van, A NATO pedig ott van Afganisztánban, tehát ilyen high-tech államok vagy szövetségek vezetői is őskövületek. Attól ogy a 21.sz-ban élünk, az emberi természet és a politika lényege nem változik, az erőszak mindig is ott lesz a lehetséges megoldási módok közt. Érdekes dolgokat lehet a játékelméletben is olvasni erről.
    Jobb ezt tudomásul venni, és nem elkeseredni rajta.

  15. Trafó

    1. Szerintem azt állítani, hogy a Nagy Románia Pártnak van a román pártok közül nemzetpolitikai elképzelése, jó esetben tájékozatlanság, rossz esetben rosszhiszeműség, vagy egyszerűen butaság. Ezzel szemben Gyurcsányékkal pont az a baj, hogy nincs nekik.
    2. Ez a jobboldal-baloldal-liberális cucc sem úgy működik már mint régen, kedves Kesztió, biztosan te is felfigyeltél már erre, ha nem akkor legyél egy kicsit figyelmesebb. Az is régi sláger, hogy a jelenleg érvényesülő liberális doktrína, amiről te is beszélsz, az egyéni érdekek vs. közösségi érdekek szembeállítása a kisebbségek, mint közösségek asszimilációjához vezet. Olvass utána, mielőtt bemondod a tutifrankót, ajánlom kezdetnek Will Kymlickát. Én ugyanis nem a marihuanás cigiről meg a melegek jogairól értekezem, hiszen számomra nem ezek a kardinális kérdések.
    3. Szerintem pedig etikus elvárni egy magyarországi párttól, hogy kezelni próbálja a határon túli magyarok kérdését, ez egyébként tudtommal benne van az alkotmányban is. Annak pedig a veszélye azt hiszem még soha nem fenyegette a magyarországi magyarokat, hogy az ő érdekeik fölé helyezik a határon túli magyarok érdekeit.
    4. Én is liberális érzelmű vagyok, hidd el, de vallásos vagyok, és te is azzá leszel, ha az életed olyan fordulatot vesz. Semmi bajom sincs a melegekkel sem, a zsidókkal sem, a hosszúfarkúakkal sem és az anyajegyes fenekűekkel sem, és a kínai textilkereskedőkkel sem, de azért azt furcsállom, hogy amikor én nemzetpolitikáról beszélek, akkor rögtön előkerülnek, mint téma.
    5. Sajnos te olyan vagy mint egy vacak lemez, nem lehet veled beszélgetni, mert képtelen vagy árnyaltan szemlélni a világot. Valószínű a gyerekkorodban elszenvedett sérelmeid teszik. Vagy egyszerűen csak a darálógép kategóriába tartozol.

  16. Trafó

    Az első mondatomból kimaradt egy “csak”

  17. Trafó

    Ja és még valami, Kesztiókám. Mielőtt elérzékenyült zokogásba csuklana a hangod a kolozsvári szupermarketek, vendéglők és egyéb hasonló illusztris helyek érdemes román közönségének méltatásakor, figyelmedbe ajánlom a Nagy Zsolt blogjának bejegyzéseit. Tutira veheted, hogy nem a 60 év fölötti levitézlett szekusok pötyögnek bele, monokróm Hercules képernyők és IBM XT-k mellett üldögélve.

  18. Huba

    Hé Kesztió hé,hallod-e hé ?!

    Az egész bejegyzést gilimélébe kellett volna tegyem, hogy neked ne “figurat” -ban jöjjön le úgylátom utólag. De gondolj bele, hogy ha erről lenne szó tényleg akkor mi lenne ? Hmm? Szóval a bejegyzés feltevés szintjén van csak.
    Annak idején, mikor MOL megvetette a lábát Romániában, Vadimmal készült egy interjú, aszem Panoráma vagy Duna tévében. Lényeg az, hogy az ürge azzal vádolta a MOL-t, hogy ha majd háború lenne 2 ország közt, akkor a magyar tankok milyen könnyen tudnának újra tankolni “in mers”. Na érted? Gondolj bele, jön a magyar honvéd , bé a tankkal a molhoz, tankol, bemegy, felmutatja pontjait kap bónuszként még 5 liter motorinát+ajándék plüssmacit -hai sa zicem !- és a macit a csőre akasztva hajt ki a benzinkútból !!! :) jó kép mi ?

    Szomorú az, hogy van aki benyeli az ilyeneket !

    Járok Kolozsvárra, meg filmfesztiválra is meg mindenhova, amit írtál…
    De utazok perszonálokon is, iszok hálbát húgyszagú álomásokon.Szóval képben vagyok! De most minkám ide köt :)

    ..és igaz, hogy a nemzeti öntudatot tudatosan irtották ki a népből !

  19. ShalomAlechem

    “Gergényi Péter, Budapest Rendőrfőkapitánya benyújtotta nyugdíjazási kérelmét – erősítette meg a HavariaPress hírét az Indexnek maga a főkapitány. Az Index kedden éjszaka kereste Gergényit, aki akkor még nem kívánt információt adni a döntésről. ”

    Micimókus, vedd fel vele a kapcsolatot, jól ellesztek…! :) :)

  20. Répa

    Hmm. Hmm. Tudod, Ignotus, engem már sokféle vád ért. Tíz évvel ezelőtt, amikor az a szó, hogy feminista, még sokkal inkább szitokszó volt, mint ma, gyakran megkaptam azt, hogy „a feminista nem is nő”. Ilyenkor persze kicsit előrehajoltam, és megigazítottam a melltartómban a cicijeimet, és azt kérdeztem: valóban? Aztán tavalyelőtt a 168 óra, állítólag liberális lap, helyt adott Szentgyörgyi Zsuzsa írásának, ahol a feministákat „zsíros hajú, leszbikusoknak” nevezi. Alig ocsúdtam fel, mikor megjelent Bauer Péter gyalázkodása az – állítólag szintén liberális – ÉS-ben, hogy bizony aki zöld, az félresikerült értelmiségi, csökevényes nemi élettel.
    Nos. Nem sokat értek abból, amit Kesztióra kiabálsz, de úgy gondolom, ez kb. ezen a szinten mozogsz. Mi jön még? Kesztió impotens? Pedofíl? Nekrofil? (Még az is lehet, hogy a seggnyalás is részét képezi szexuális beállítottságának, bár van egy olyan sanda gyanúm, engem szívesebben részesítene ilyen örömökben, mint téged…)
    Hmm, hmm. És mintha egy kicsit nagyképűen viselkednél.
    Ignotus, én azt gondolom rólad, hogy azon inteligens emberek számát szaporítod, akik képesek revideálni a véleményüket. Remélem.
    Egyébként reggelire eszlek meg, csak hogy jól kezdődjön a nap, és a füleddel kezdem! A püspökfalatodat meg hosszasan fogom nyalogatni.
    Szombaton kint leszek a piacon, úgy tíz körül, most lilás színű a hajam, de szerintem meg fogsz ismerni.

  21. Ignotus Pál

    Kedves Répa!

    Ha a lelkem legmélyébe akarsz gázolni, akkor mondd még sokszor, hogy az ÉS meg a 168 óra mostani szerzőihez hasonlítok! :)

    Tény, hogy a 80-as évek második felétől kb. 10 évig hű olvasójuk voltam. Aztán velem is hasonlók történtek, mint veled, és úgy gondoltam, nem fizetek azért, hogy magamat dühítsem. Maradt a heti Tallózó, amely szemlézi ezeket a szennylapokat is. De tudod…

    Kesztióról nem szeretnék sokat beszélni, úgy gondolom, hogy Shalom barátunknak több mindenben igaza van. Legfőképpen abban, hogy egy valaki ne Kolozsvárról mondja meg mit kell gondolnunk, nekünk, budapestieknek.
    Amit meg megírtam róla, ismerősei, szomszédai, barátai köréből szerzett információ. Nem kiabálás, nem sz@rdobálás. Nincs kizárva, hogy van köztük valótlanság is, de még mindig jobban hiszek nekik, mint a liberális küldetéstudattal rendelkező barátunknak.
    Mert én is állíthatom, h 20 éves deli legény vagyok, a falu bikája, és csakúgy döglenek utánam a lányok. De ettől az állítástól még nem leszek azzá, akinek láttatni szeretném magam.
    (A seggnyalást meg kifejezetten az Úr egyik volt(?) barátja említette…)

    A szombati napon sajnos nem. Utazom Erdélybe, temetésre, egy régi, kipróbált barátom halt meg.
    Képzeld Répa, nem volt különösebb baja, némi keringési bajokon kívül.
    Pár hónapja fejébe vette, hogy ő annyira utálja ezt a szemét világot, hogy nem is akar benne élni, inkább meghal.
    Így is tett. Nem egészen 3 hónap alatt. Orvost még a közelébe se engedett, hiába próbáltuk jobb belátásra bírni.

    Kedves Répa! Én sem szeretem ezt a minden emberségből kivetkőzött világunkat. Lehet, h egyszer én inkább a halált választom?

    Mit gondolsz miért tette? Mert én nem értem igazából….

  22. Ignotus Pál

    Még valami. Ha igazából meg akarsz engem érteni, olvass bele:

    http://konczeicsilla.egologo.transindex.ro/

    Mert ahogy az Úrnak fogalma sincs, hogy valójában mi zajlik Magyarországon, úgyanúgy, nekünk anyaországi magyaroknak is sötét éjszaka a 80-as, 90-es évek Romániája.

    Sok veszekedést megspórolnánk, ha ez nem így lenne.

    Én a 80-as évek első felétől járom Erdélyt és Székelyföldet. De soha nem merném mondani, hogy mindent tudok odaátról, térben és időben pontosan. Ehhez ott kellett volna lenni, ott kellett volna élni.

    Hála istennek, mi megúsztuk ezt a részét a diktatúrának.
    Megúsztuk?
    Nem,tévedtem!
    Nekünk most jön majd….

    Bár tévednék….!

  23. kesztió

    Ignotus barátunk,

    Fájdalommal megtört szívvel kell tudatnom veled, hogy rajtakaptalak.
    Ugyanbiza milyen SZOMSZÉDAIMRÓL beszélsz? Melyik szomszédom ismer engem? Ebben a tömbházban, ahol most, vagy abban, ahol 3 évvel ezelőtt béreltem lakást? Esetleg a szüleim szomszédjairól beszélsz, akiket aztán tényleg nem is ismerek – talán még látásból se?

    Te Ignotus, tényleg ilyen fajta ember vagy? Amolyan „információgyűjtögető”? Vevő pletykákra, kitalációkra? Én gerinces módon felfedtem kilétemet, amivel annak rendje és módja szerint vissza is éltél(!), te viszont óvakodsz attól, nehogy fény derüljön a kilétedre. No comment…

  24. Ignotus Pál

    Nagyuram!

    Újból és tisztelettel kérnélek, hogy ne pazarold szerény személyemre idődet, és energiádat!

    Ha valóban olyan intelligens ember vagy, mint amilyennek tartod magad, próbáld magad megtartóztatni!

    Cserébe én sem fogok rád még egy utalást sem tenni!

    Köszönettel:

    Ignotus

  25. kesztió

    Még 2 dolog, Ignotus.
    37 éves vagyok, amint már tudod is rólam, magyarán itt, Romániában derékba kaptam a diktatúrát – sőt, kétszeresen is, mert apámat ráadásul be akarták zárni rendszerellenes összeesküvésért (a Molnár Guszti-féle Limes kör, úgyhogy ennyit az ún. szekusmúltról, zárójel bezárva), így talán van némi erkölcsi alapom arra, hogy véleményt alkossak akkor, amikor a magyarországiak „diktatúrát”, „kommunizmust” emlegetnek.

    El tudod képzelni, milyen érzés nekem, aki hallom, tőletek, hogy Magyarországon most diktatúra, fasizmus van, rendszerváltás kell, stb, és nekem eszembe jut, milyen vot, amikor

  26. kesztió

    …TÉNYLEG pofánvertek, mert megszólaltam magyarul, hajnali négykor álltam ba sorba – nem feltétlenül húsért vagy narancsért! Ugyan már! Akár WC-papírért is! –, minden lépésemet figyelték, mindenkiben ellenséget, besúgót kellett sejtenem, és tudtam, hogy ott vár egyetem után a kilátástalanság, hacsak nem nyírnak ki előtte a bakaságban.

    Ha most „kommunista elvtársak” „zsarnokoskodnak” felettetek, akkor mi a halál f@sza volt az, amit ÉN éltem át?!

    Másik dolog:
    Szóra sem méltattál, amikor mindazok ellenére, amiket összehortál rólam itt a blogban, békejobbot nyújtottam, és kifejtettem, hogy igenis, találkozni szeretnék veled. Tényleg annyira tudod gyűlölni azt, aki másképp gondolkozik?

  27. ShalomAlechem

    Kesztió, te mindig csak magadért tettél. Ha jól értettem, Ignotus meg másokért, többek között érted is! Képes vagy érzékelni a különbséget?

    Úgy látom Ignotusnak a bokájáig se érsz, és egyre jobban úgy viselkedsz, mint egy agresszív csivava a bernáthegyivel szemben. Fogd már fel, hogy nem vagytok egy súlycsoportban, és legalább a gyászát tiszteld, te érzéketlen, önző magánakvaló tuskó!

    Répa, te meg ne Ignotust csesztesd! Nyilván személyes okokból fogod pártját ennek a önmagával eltelt pöfetegnek, de ha egyszer nyílt blogot működtetsz, próbáld elviselni, hogy másnak esetleg a tiétektől eltérő véleménye van!
    Olvasd már el a netes beírásait, és nyisd ki szemeidet!!!

    Uff!

  28. kesztió

    „Kesztió, te mindig csak magadért tettél.”

    Mégis, Shalom, mire alapozod ezeket a feltételezéseket? Ki is vagy te, hogy iyesmit csak úgy, egy számodra ismeretlen emberről kijelenthetsz? Mi az ördögöt tudsz te rólam? Egyáltalán azt, hogy hol dolgoztam és dolgozom, mit csináltam edig az életemben?

    Szerinted pl. egy több, mint 600 oldalas könyv ÖNKÖLTSÉGI áron betördelését, műszaki és grafikai szerkesztését, majd filmre nyomását (ami igaz, hogy a kolozsvári zsidóság történetéről, ill tragédiájáról szól – akiket te mondjuk nem igazán kedvelsz, de fogalmad nincs, mennyit tettek hozzá az erdélyi magyar kultúrához) csak sajátmagamért tettem?

    És különben is. Csupán azzal, hogy tisztességesen dolgozom, tisztességesen adózom(!), az adómból pl. 2 idős ember nyugdíját lehet biztosítani (tudom, hogy neked az a fontos, hát jegyezzem meg, hogy magyar emberekét, mert a Szentgyörgyi kincstárba megy a pénz), szerinted nem teszek másért?

    Szépen megkérlek, térj már magadhoz, Shalom, és hagyd az ájtatoskodást, álszentséget, mert nagyon kilóg a lóláb. És viselkedj. Főleg Répa előtt, és vele szemben, mert mégis csak az ő blogjában vagyunk. Tehát ne te magyarázd el neki, mit és hogyan csináljon, jó? Nem kötelező hozzászólni!

    Ignotust pedig megkövetem, és őszinte részvétem, de légyszíves, te se gyalázd meg a gyászát gyűlölettől fröcskölő hozzászólásokkal.

  29. Huba

    Szervusztok! Muszáj megint beleszóljak. Van nekem egy barátom Kesztió, őt is derékba kapta a diktatúra. 21 évesen volt “revolutionar” Temesváron és őrizte saját elszántságából a maga 52 kilójával az udvarhelyi postát 89-ben mindössze egy kisfejszével. Tehát 1idős veled kb. És abban is hasonló, hogy hasonló a világnézete a tieddel. Én akkor voltam 10 éves, és nekem azt jelentette a forradalom, hogy anyám ha leküld 2 kg cukorért, akkor azt pénzért fognak adni és nem kell sorban állni, mert osztják a “porciót”!

    Bevezetésként ennyi. Kérdésem az: hogy miért pont a ti generációtoknak van egy ilyen bal oldali világnézete erdélyben? Mert az eremdéeszz, akkor állt össze és ti ott voltatok az első comb osztásnál? S akkor lojálisak kell legyetek életeteken át ezért és nekik ????

    Logikám szerint pont ti kéne ellenezzétek és liberálisabb szemléletűek legyetek és kicsit nemzeti értékekre meg a hagyományokra adó szemléletetek kéne legyen. Nem ti nélkülöztetek a legtöbbet huszon valahány éves korig. (Mi már 10 évesen TURBO KENT rágógumit fújtunk…. :) )

  30. ShalomAlechem

    Huba! Lehet, hogy igazad van! Innen eredhet a szemmelenzős látásmód!

    Figyelj, te nagyon okos!

    1. Ne keverd bele a zsidóságot!

    2. Ne tégy sunyi célzásokat arra, hogy nem kedvelem a zsidókat!

    3. Ne próbáld itt alkalmazni a mo-i szadeszes hitványságokat, akik miután kifogytak az érvekből, rendszeresen előhúzzák az antiszemita kártyát!

    4. Ne dicsekedd érdemnek, hogy adót fizetsz! Mindenki ezt teszi, de nem tálalja fel érdemként!

    5. A Répának írt soraimra pedig ne te válaszolj! Van neki saját feje, s ha úgy gondolja, majd összeszid, vagy megdícsér.

    6. Az utolsó bekezdésed meg magáért beszél. Szerintem te nem vagy egészen normális, hogy ezt le tudtad írni.

    p. s. : Fogalmam se volt származásodról. Annak, hogy valaki ilyen félművelt sunyi alak, sztem semmi köze akár zsidó, akár keresztény, vagy mohamedán hitéhez, hovatartozásához. Egyszerűen szellemi toprongy, egy zsebdiktátor. Mindentől függetlenül…

  31. Huba

    Húha ShalomAlechem, megijedtem, hogy a 6 pont és p.s. is nekem szól !

    Végül megynyugodtam, miután 3x fel s alá scroll-oztam a side bar-al.

    na dolgozni is kéne…..

  32. ShalomAlechem

    Kedves Huba, örülök, hogy nem kapásból sértődtél, hanem gondolkoztál! Persze, hogy nem neked szól!

    Tudod, halkan jegyzem meg, hogy egyik ágon én is zsidó származású vagyok. De soha eszembe se jutna ezzel kérkedni, vagy mártíromságot kiprovokálni.

    Sőt!

    Igen szégyellem magam mások helyett is a soá-biznisz, meg a zsidóságnak vékony, de annál agresszívabb, hőzöngő, kapzsi, hataloméhes rétege miatt. Izrael politikájáról ne is beszéljünk, mert mindent eltanultak Hitler nácijaitól!

    Mucuskáról meg fogalmam se volt, amíg fel nem tette ezt az ócska szadeszes lemezt…

    Szép napot neked!

    T. Ignotus! Részvétem barátod halála miatt. Remélhetőleg a helyére áll valaki, mert sztem Kolozsváron azért vannak valódi magyarok is! Olyanok, akik elsősorban azok…!

  33. kesztió

    Shalom, te bizisten szörnyeteg vagy.

    Téged egy ember halálában elsősorban az érdekel, hogy eggyel apadt a magyarság, és hogyan lehetne azt minél hamarább pótolni. No comment.

    Azok pedig, akik ELSŐSORBAN magyarok, s csak azután barátok, szülők, szeretők, tanárok, mérnökök vagy művészek, kábé annyit is érnek.
    Egy számjegyet a népszámlálási statisztikában…

  34. kesztió

    Kedves Huba,

    Elég szomorúnak érzem, hogy a politikai szemléletet ösztönösen lojalitásproblémára vezetjük vissza. Ez annak a jele, hogy nem még élünk egészséges társadalompolitikai légkörben.

    Az én liberalizmusom két tőről fakad.
    Egyrészt lelki alkat, képes vagyok maximálisan tiszteletben tartani mások szabadságát, olyasmiket tolerálni, lenyelni, amiket egyébként nem vennék szívesen (nehogy azt hidd pl., hogy éppen akkora örömmel tölt el egy Gay-fest), cserébe azért, hogy mások is tiszteletben tartsák a szabadságomat, amíg azzal nem ártok szignifikánsan valakinek. Tehát nem ellenzek valamit vallási, hagyományi, stb. alapon, amíg az a másiknak jó és az én érdekeimet nem sérti jelentősen.

    Másrészt pedig – és itt Shalom valószínűleg megint dühöngeni fog, de – eléggé megcsömöröltem a romániai magyar (főleg székely) közösség konzervativizmusától, túlzott hagyományszeretetétől. Természetesen én is vallom, hogy időnként vissza kell mennünk a gyökereinkhez, de úgy érzem, mintha most csakis ebbe menekülne a közösségünk – mert nem tud már szembenézni a konkrét problémákkal, a székelyföldi megyék szegénységével, a munkanélküliséggel, a fásultsággal, és akkor inkább a sokkal dicsőségesebbnek érzett múlt mögé bújik, és tulajdon impotenciáját (ne haragudj, de ez a megfelelő szó) az állandó sorscsapások rögeszméjével és ellenségképekkel próbálja elfedni.

    Nem vagyok vallásos, de azt azért vallom, hogy segíts magadon s az isten is megsegít. Amíg viszont út- és infrastruktúraépítésre, beruházásra nincs pénzünk, de giccses udvarhelyi szoborparkra bezzeg igen, addig ne csodálkozz, hogy így állnak a dolgok.

    Egyéb példa: Tordaszentlászlói Kórustalálkozó. Minden évben nagy díszbeszédek, zászlólengetések, himnuszéneklések. És százszor elmondva, hogy milyen szép dolog, ha ennyi ember összegyűl és MAGYARUL énekel.
    Hogy milyen színvonalon? Az sohasem kerül kiértékelésre. Pedig a profi, hangversenyszínvonalú (főleg fiatal) kórusok mellett sok olyan dalárda is fellépett, akiket magára való fesztivál színpad közelébe sem engedett volna.
    Ha nekünk fontosabb a mennyiség, mint a minőség, a megaradás, mint a fejlődés (a globalizálódó világba való beilleszkedés – mert sajnos vagy nem sajnos, más út nincs), önmagunkat fogjuk eltüntetni a föld színéről, a „zsarnok”, „elnyomó” románoknak kisujjukat sem kell mozdítaniuk.

    Mondd azt, hogy nincs igazam!

    Amúgy kösz, Huba, hogy civilizált irányba próbálod terelni, „moderálni a vitát…

  35. Ignotus Pál

    Tisztelt Huba!

    Egyetértek veled. És örülök a manapság igen ritka öniróniádnak is!
    Komolyan!!!

    Tisztelt Shalom!

    Én pontosan értem mit akartál mondani. Köszönöm az Ő nevében is, pontosan így gondolkodott.
    Élete vége felé nagyon szégyellte, hogy fia Verestóy csicskása lett. De nagylánya helyrehozta a család becsületét, le a kalappal előtte.

    Más: én tartom magam az elhatározásomhoz. Nem adok lehetőséget arra, hogy félremagyarázza szavaimat.

    Ma este indulok, lehet hétvégére is maradok. Jó Erdélyben, érezhetően, szinte tapinthatóan körülveszi az embert a szeretet. Nagyra becsülöm az egyszerű embereket, akiket még nem rontott meg a politika. És ilyenekből odaát sokkal több van, mint Magyarországon.

    Szép hétvégét mindannyiótoknak!

    Tisztelettel:

    Ignotus

Válasz