Nagymama macskája

Nagy közhelyigazság, hogy a múltat megszépíti az emlékezet, sőt, nemcsak megszépíti, hanem nagyokat röhögünk azon, amin egykor sírtunk.
Itt van rögtön a nagymamám és a macskájának az esete. Kilencvenhat évesen ment el szegény nagyi, és az utolsó évei már több szenvedést adtak neki, mint örömöt, bár szép számú családunk mindig mellette volt, és szeretet vette körül. Volt egy macskája, név szerint Csiprián, bár mi, szellemi képességeit minősítve, csak Inbecilikének hívtuk. Terepszínű volt, hófehér bundája beleolvadt az ágyneműbe. Csak a nagymamát szerette, egész nap az ágyában héderelt, mindenki mástól félt, még anyámtól elfogadta az ételt, aztán tepert vissza a nagyihoz. A kertbe sem szeretett kimenni, igaz, őt verte az egész környék, erre mondják a szakemberek: tipikus viktimológiai eset. Aztán beteg lett. Olyasmi kórsága van – mondta Koppány, aki akkor tanult az állatorvosi egyetemen, és az empirikus tudását mindig a mi macskáinkon szerezte be, az egyik ujjával a seggükben turkálva, miközben a fülüket szagolgatta -, mint nálunk az Alzheimer-kór. Még ennél is jobban elhülyül? – kérdeztük hüledezve.
Hát elhülyült. Feküdt az ágyban, és rendszeresen maga alá szart. Egy időskori demenciában szenvedő nagymama egy Alzheimer-szindrómás macskával, s mindkettő inkontinens. Mikor a macskát kiszedtük a szarból, kicseréltük alatta az ócska lepedőjét, letisztogattuk a szőrét popsitörlővel, akkor jelzett a nagymama.
Aztán az anyámnak elege lett, és elaltattatta a cicát.
Nagymama még húzta egy ideig, de a macskát, azt mindig kereste.

8 válasz: “Nagymama macskája”

  1. Trafó

    Ez nagyon tetszett. :)

  2. Mihály László

    Zseniális novella :)

  3. J.A.D.Q.

    Na ezt megint remekbe szabtad. Gratula!

  4. batman

    És a nagymamával mi lett. Elaltattátok?

  5. Répa

    Nem, teljesen magától halt meg egy vasárnap este, úgy, hogy az egész család vele volt, csak másnap vitték el, hajnalig virrasztottunk, megmosdattuk, felöltöztettük, szép volt.

  6. b

    Nem tudom szeretem e a lelki világod, vagy félelemmel vegyes tisztelettel méregetem, mint hajdanán az x aktákat.

  7. Ferenc

    Te kis büdös lezbi kurva! Mit osztod itt az észt?!

Válasz