Nagy programok és kis kövek

A január elemi erővel csapott le ránk. Hallottunk persze mi is a konvergenciaprogramról, de most nap mint nap csapnak pofán minket a megszorító intézkedések, amire mifelénk csak azt mondják: durva, öcsém, súlyosan durva.
Ibike, a beás cigány szomorú sorsú leányka már harmadik hete kérózik nálunk. Egy fillérje sincs, és hajléktalanszállók után érdeklődik. Kétségbeejtően depressziós, 48 órát alszik magzatpózba gömbölyödve, aztán Sartre-ot olvas, kicsit eszik, majd visszaalszik. Mélyszegény, és az ő szemében mi még mindig a középosztálybeli jólétet testesítjük meg.
De nem sokáig. Csúszunk lefelé. Durván, öcsém, súlyosan durván.
- Bééékéés Magyarország? – dühöng Luca. – Csak azért, mert történetesen az árpádsávos zászlók alatt nem sorakozom fel, még közel nem jelenti azt, hogy a békés többséghez tartozom!
- Engem már az sem érdekel, ha náci jelképek alatt kell felvonulnom, én kimegyek – todítja meg Ria, miközen a vörös csillagját fényesíti. – Na ne már, hogy kimaradjak egy jó kis polgári engedetlenségből!
Nézegetem a díszburkolatot. Könnyű felszedni: kispórolták belőle a maltert.
Durva, öcsém, súlyosan durva.

43 válasz: “Nagy programok és kis kövek”

  1. Ignotus Pál

    Répa, nem kell jóstehetség ahhoz, hogy mindössze idő kérdése, és az okt. 23-i “lázadók” szabadságharcosokká lényegülnek át.

    Ha majd ez a médiától elhülyített nép felfogja, hogy kiknek és mennyire szolgáltatta ki magát, elég lesz egy szikra.

    Mint annak idején Ceausescu birodalmában.

    És csak remélni tudom, hogy azoknak a sorsa, akik felelősek ennek az országnak a kirablásáért, hasonló lészen, mint a Kárpátok Géniuszának!

  2. blk

    Mert hogy Ceausescu-t is a szabadsagharcosok tettek el lab alol! :)
    he-he! Hol eltek ti emberek.

    Tul kicsik es tul kevesbe fontosak vagyunk mi, a “koznep”.

    Ja es jo kezdet lenne ha kidobnatok a francb azt a Satre-t, me azzal biztos nem jut az ember sehova.

  3. Ignotus Pál

    blk, azért nem volt semmi teljesítény kiolvasni a beírásomból, amire válaszoltál! :)

    Merthogy ilyen marhaságot senkise álított Ceausesci kivégzésének forgatókönyvíróiról…

    De ha én Soros lennék, lehet, hogy színpadra állítanék egy forradalmat. Valahogy mint ő pl. Grúziában…

    De mégse! Nem vonz a lehetőség, hogy Gyurcsányt felcseréljem a még gazemberebb Eörsivel…

    Egyébként rátapintottál a lényegre. A köznép ma csak a vérszívók fajtáját választhatja meg. Az a verzió, hogy nincs élősködő, nem szerepel a szavazólapokon…

  4. amok

    A békés többségről: maga a nagy Kóka is megmondta, hogy a békéknak nem kell népszavazást kiírni a mocsár lecsapolásáról.
    Így lettünk békás többség.

  5. kesztió

    Szakállas vicc a 80-as évek eleji Lengyelországról:
    Szalad a fickó az úttesten, közben rázza az öklét és üvölti teli torokból, hogy „Menstruációt! Menstruációt!”
    Rákérdez valaki, hogy elnézést, uram, de nem demonstrációt szeretett volna mondani?
    Erre a fickó: „Mindegy, csak vér folyjon!”

    A szomorú az, hogy poén ide vagy oda, nagyjából ezt a viszonyulást érzem részetekről. Hulljon már valakinek a feje, folyjon már egy kis vér.
    Hogy mi lesz AZUTÁN? Hogy mit és hogy lehetne ebben a szituációban jobban csinálni, mint ők? Egyáltalán mi az alternatíva? Arról már kevesebb szó esik.
    Igazán nem vagyok fanatikus Gyurcsány-hívő. Elfogadom, sőt, biztos vagyok benne, hogy lehetne másképp is. De akkor inkább arról szeretnék már hallani tőletek, hogy mi is az igazi megoldás? Repüljenek, s utána? Hogyan tovább?

    Amúgy meg legyünk komolyak, 56-ban és 89-ben azért kissé más volt a tét. Akkor lőttek, a tömegbe. Most pedig nemzetiszínű zászlókat, Gyurcsányos polókat meg sósperecet vehetsz az utcai árusoktól a tüntetés alatt.
    2007-ben utcaköveket felszedni és forradalmasdit játszani már elnézést, de számomra nem a hősiesebb, hanem a kényelmesebb megoldásnak tűnik…

  6. ShalomAlechem

    1. A vicc az jó, de nem alkalmazható a jelenlegi helyzetre!

    2. Senki se vágyik a vérre!!! Ez Budapest, és nem Törcsvár!!! :)

    3. Azután nem lesz. Ezek úgy bebetonozták magukat, hogy a hirosimai atobomba se tudná őket kirobbantani a hatalomból.

    4. Komoly akkor légy, ha nem a cselédsajtóból tájékozódsz a magyarországi eseményekről, mert így újra és újra hülyét csinálnak belőled, és a többi jóindulatú emberből.

    5. Életed legnagyobb tévedése. És újra a 4. pontban említettek miatt.

    Remélem nem veszed rossznéven, de már le kellene szoknod a távolból való ítélkezésről!!!

  7. Huba

    Ceausescu bácsi egy vicc volt. S lám a poént lelőtték!

  8. blk

    Interneten kene forradalmat csinalni! csak ott nincs sosperec-es ez kar [lehet az e-bay-en van], mert hogy ket lovoldozes kozott jol esik egy kis uzsonnazas.
    De komolyan, ha az uj mediumokat bevesszuk es fegyverkent hasznaljuk-gondoljunk bele egy 17″-es kepernyo (nem lcd) ki is tud nyirni vagy 2-3 redort, es a billentyuzetet meg lehetne mondjuk mint bumerang hasznalni, az eger pedig egy idealis parittya.

    Ja van nekem is egy valaszom a “menstruaciora” : “folyjon minden denevér”.

    Komolyra forditva, nincs semmi fele kommunikacio -a kommunikacionak a erajaban- az felek kozott, se Magyarorszagon, sem pedig Romaniaban; mintha nem tudnank leulni es kidumalni a jelenlevo helyzetet es donteseket sem vagyunk kepesek hozni. mindenki csak szovegel de feleloseg az zero.

    ezen kellene tulessunk valahogy.

  9. kesztió

    Most épp kidumáljuk! És vedd észre: nagyságrenddel civilizáltabb hangnemben! Ha tényleg érdemi hozzászólások is lesznek a témát illetően a közeljövőben, Répa blogját akár ki is kiálthatnánk Konszenzust kezdeményező Fórumnak (mondjuk, KKF).

  10. ShalomAlechem

    De akkor Répa bizonyos territórumai parlagon maradnak… :)

  11. kesztió

    Én olyan konszenzusokra is gondoltam… ;)

  12. Ignotus Pál

    Talán Répát is meg kellene kérdezni, mielőtt feldaraboljátok, mint Gorbacsov a Szovjetuniót?! :)

  13. Ignotus Pál

    Kommentár nélkül…

    Lungo Drom: A cigányok éheznek, az OCÖ milliókért bulizik
    2007. január 10. 14:39

    A Lungo Drom elnöksége sajnálattal értesült arról, hogy az Országos Cigány Önkormányzat milliós nagyságrendű újévköszöntő rendezvényt tart ma délután – tudatta a szervezet közleménye. Mint írják, nem a köszöntést kifogásolják, hanem azt, hogy mindezt akkor teszik, amikor cigányok százezrei éheznek, otthontalanok és ma már munkát sem kapnak sehol.

    A Lungo Drom közleménye szerint az OCÖ jelenlegi vezetői a cigányság ügyét, annak képviseletét a rendszerváltás előtti időszakának állapotába sodorták. A Lungo Drom kifogásolja, hogy magas rangú közéleti személyiségek a rendezvényen való jelenlétükkel mintegy elismerik annak a semmittevésnek és a szakmailag felkészületlen, mély erkölcsi válságban lévő cigánypolitikának folytatását, amely az OCÖ vezetését jellemzi. A cigányság sorsának javulása érdekében azt kérik: a kormányzat ne akadályozza meg, hogy a magyarországi cigányságnak felkészült, a cigányság egységét is kifejező, pártok feletti országos cigány önkormányzata legyen – áll a Farkas Flórián elnök által aláírt közleményben.

    MTI-OS

  14. ShalomAlechem

    Én írnék kommentárt, de azt büntetik, mert hóhér, meg akasztófa, meg deres szavak lennének benne.. :(

    “550 ezer ember fog ezután fizetni az inzulinért
    2007. január 11. 9:52

    Megszűnik az ingyenes inzulin – tudta meg a Népszabadság. Az 1925-óta térítésmentes, tulajdonképpen életmentő gyógyszerhez ezután csak fizetés ellenében juthatnak hozzá a cukorbetegek. A döntést költséghatékonysági szempontok indokolják.

    Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a minimális térítési díj bevezetését költséghatékonysági szempontok indokolják.”

    -

    Úgyhogy én csak annyit mondok, hogy annak nem kellett volna pont a zsidóknak megtanulni, és ma alkalmazni Mengele módszereit!!!

    Szégyen és gyalázat!!!

  15. ShalomAlechem

    Ahogy nálunk az újnácik (nem a szélsőjobbra gondolok, ellenkezőleg!), úgy Kolozsváron a vadrománok:

    Bezárnák az EMI-seket a Wass-színdarabturné miatt
    2007-01-11. 10:27:44

    A kolozsvári bűnüldöző szervek annyira belejöttek az EMI elleni hatósági zaklatásba (valószínűsíthetően a Wass Albert-felolvasómaraton és a Trianon-film során), hogy meg sem várták a darab kolozsvári bemutatóját, máris vizsgálatot indítanak a Wass Albert-színdarabturné szervezői ellen. A büntetés akár 5 év börtön is lehet, mert az író a mai napig háborús bűnös Romániában.

    Az illetékes szerveknek lelkesen vizsgálódnak, derült ki a mai sajtóból, és bizonyára megpróbálnak ügyesebbek lenni, mint legutóbb, hiszen komoly a tét: öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják a “háborús bűnösök kultuszát ápolókat.”

    A vizsgálat indítása az egyik helyi román lap értesülése, amely szemmel láthatóan meg kívánja lovagolni a Wass-darab által felkorbácsolt indulatokat, ugyanis címlapon hozza a történetet, Trianon újragyújtva Kolozsváron címmel. Édesded tájékozatlansággal azt írja a bevezetőben, hogy a Trianon-film is Wass Albert művei alapján készült, azt viszont helyesen állapítja meg, hogy ezen művek azt állítják, Erdély jog szerint Magyarországhoz tartozik.

    -

    Nincs mi tenni, már Kesztió is megírta, h nem trendi az utcára menni és elkergetni a hiénákat…
    Persze úgy könnyű, ha valaki a falkába tartozik… :)

  16. kesztió

    Férfiasan bevallom, hogy igenis tele van a hócipőm az EMI-vel, a Wass Albert-kultuszukkal és Trianon-sirámaikkal együtt. (Kövezzetek meg, de tömény, patetikus giccs, amit produkálnak.)

    Ettől függetlenül liberális lelkem minden porcikája sajog atól, hogy valakiket nézeteik, felfogásuk, sőt, békés, kulturális(nak is nevezhető) manifesztációik miatt büntetőjogilag felelősségre lehessen vonni.

    Megnyugtatlak: cirkusz az lesz belőle, de ha valakit ezért tényleg be fognak zárni, bizisten bele fogom főzni az (EU-s) útlevelemet a következő halászlébe… fogjatok szavamon!

    Ha EMI-ék viszont tényleg azért harcolnak, hogy Erdély kerüljön vissza Magyarországhoz, markáns véleményem van az elmeállapotukról.
    Ti sz*rul érzitek magatokat saját hazátokban, ugyebár. Akkor mi élvezet lenne egy erdélyinek abban, hogy belekerüljön abba az állatkertbe, amit pillanatnyilag megúszhat a Duna TV esti híradójával és a néhány napos kiruccanásokkal?

    Független Erdély? Na, az már más. Persze, csak akkor, ha Erdély lakói tényleg ezt akarják, és nemcsak egy hangos kisebbség (szerintem akarják is). De ha rajtam múlna, egész Európa megyékre vagy városállamokra esne szét (menjen mindenki a szeme világába, ha akar, milyen jogon marasztalsz egy régiót, ha úgy érzik, jobb egyedül?). Előbb-utóbb úgyis laza, majd egyre szorosabb föderációkba állnának össze, mert sokmindent csak könnyebb együtt, mint külön… :D

    Ellenvetések? :P

  17. blk

    nincs!

    illetve van: a, ami az 5 ev bortont illeti, ahogy Wass Albertet ismerem, lehet hogy akar keves is, de persze csak irodalmi okok miatt.

    b, a halaszle eu-s utlevellel fuszerezve nem hinnem hogy izleses lenne, szerintem a kaja az szent es apolitikus.

  18. Ignotus Pál

    Shalom, a XXI. század Európájába vezető út Romániának, úgy látom, egyre hosszabb és kanyargósabb lesz. Most úgytetszik, hogy az irány sokkal inkább Vlad Tepes kora, legalábbis a stílus alapján.
    (És ez nem mentség akkor se, ha pillanatnyilag Magyarországon utolsó, börtönbe való gazembereké a hatalom…)

    “Továbbra sem imádkozhatnak a csángók magyarul
    2007. január 11. 13:39

    Az ígéretek ellenére továbbra sem használhatják anyanyelvüket a csángó magyarok vallásgyakorlás közben Romániában. A hosszas kérelmezés és a Szentszéknél történt tavalyi látogatás ellenére nem hogy a mise nyelve nem lehet magyar, de templomi imát is csak román nyelven mondhatnak a moldvai Pusztinában.

    Az októberi vatikáni útnak annyi eredménye volt, hogy a csángók ígéretet kaptak arra, hogy kérésre magyar nyelvű misét hallgathatnak és bármikor betérhetnek a templomaikba hogy ott magyarul imádkozzanak. Arra is engedélyt kaptak, hogy a román nyelvű szertartásokon magyar énekeket énekelhetnek, és a plébániákon meghallgatják a panaszaikat.

    Nyisztor Tinka, a moldvai csángók szóvivője most arról számolt be az Erdély Ma című lapnak, hogy a iasi egyházmegye püspöke viszont az ígérvények ellenére sem engedélyezte sem a magyar misét, sem a magyar nyelvű imádságot. November elején, Halottak Napján is csak a bukaresti pápai nuncius beavatkozásának köszönhetően lehetett magyar ima a pusztinai templomban.

    Pusztinában közben a helyi plébános azt ajánlotta csak fel a csángóknak, hogy havonta egyszer lehet magyar imaóra a templomban, de erről is le akarta beszélni az érintetteket, akiknek azt is kijelentette, hogy magyarul tulajdonképpen csak otthon lehet imádkozni.”

    *

  19. blk

    sajna en nem vagyok csango

  20. Ignotus Pál

    blk, ennek annyi a lényege, hogy teljesen értelmetlen, amit a nyelvhasználattal kapcsolatosan mesterkednek. Semmi de semmi értelme, hiszen előbb-utóbb a vadrománoknak is alkalmazkodni kell az EU normáihoz.
    Amit úgy is lehet mondani, hogy kénytelenek lesznek Homo Sapiens módjára viselkedni.

  21. arnulf

    kesztio te nem liberális vagy hanem naiv.Az ilyen emberek miatt nem tudunk soha semmit elérni.A sok elszállt kis zugértelmiségi miatt taposnak le mindig és mindenhol a pragmatikusabb vetélytársaink.De persze ez miért is számítana mig el tudod mondani magadról ,hogy te milyen haladó vagy nem igaz?:)

  22. kesztió

    Kedves Arnurf.

    Lehet, hogy tényleg naiv vagyok és zugértelmiségi.
    De lássuk, mit nagyot csinált az EMI az utóbbi időben.

    1. Propagált egy bűnrossz dokumentumfilmet Trianonról, közröhej prédájává téve egy jobb sorsra érdemes ügyet. Egy évtizedben egyszer van lehetőség arra, hogy Trianon problémája többé-kevésbé civilizált módon bemutatásra (megvitatásra?) kerüljön a legnagyobb nézettségű román kereskedelmi adón, és egyszerűen nem volt miről beszélni, annyira sz*r volt az a film. (Nem én mondom, olvasd csak el a sajtóvisszhangot.) Égett a pofám rendesen, azt sem tudtam már, kinek „drukkoljak” a vitában… Ezt soha nem bocsátom meg az EMI-nek, hogy ilyen helyzetbe hozott, „zugértelmiségi” társaimmal együtt. :P

    2. Kabarét csinált Eörsi Mátyás látogatásából. Annyira primitív, cikis, bunkó, kulturálatlan módon, hogy még azok is tiltakozni kényszerültek, akik amúgy érzelmileg az ő pártjukon álltak volna.

    3. Politikai giccs szintjére süllyesztette Erdély elcsatolásának problémáját művészileg megkérdőjelezhető színvonalú színpadi manifesztációk segítségével (Lásd A világ ás a vége, Wass Albert-átdolgozás), ráadásul újabb, teljesen értelmetlen botrányt kavarva. Mert hogy mi a francot akar bizonyítani azzal a darabbal, nem tudom.

    És persze olyan politikai kultúrát próbál meghonosítani, amitől a világ civilizáltabb felének feláll a szőr a hátán…

    Ha ezt nevezitek ti PRAGMATIKUS megoldásnak, követendő útnak, durr bele, csináljátok, de nem számítsatok a zugérteliségiek túlzott szimpátiájára. És pechetekre – ha én esetleg pont nem is, de – azért sok közöttük a befolyásos közéleti személyiség, a hangadó… :D

  23. Ignotus Pál

    Arnulf: érdekes, hogy a zugértelmiség (találó kifejezés!) mindig jobban tudja. Jobban tudja annál, aki teszi, aki megéli, aki részese.
    Kár azonban, hogy ez a jobban tudás rendszerint kimerül abban, hogy mit miért nem szabadna mondani, tenni,… stb.

    De az rátok vár, cselekvő emberekre, hogy Romániát időben ráébresszétek arra, hogy ha Brüsszelben XXI. század Romániájáról szónokol, akkor hazai pályán, sumákban, ne száguldjon vissza a középkorba.

    (Szubjektíve azonban még annyit mondanék, hogy Eörsi Mátyásnál aljasabb embert nem sokat hord a hátán a jó öreg Föld. Igazából félig trágyadombba ásva lenne a helye, ez az ő természetes közege. De mint látjuk, van akiket meg tud téveszteni mézesmázos nyelve…)

  24. Ignotus Pál

    Tisztelettel a cselekvő emberek iránt:

    “Wass-turné: telt ház és álló vastaps Kolozsváron is
    2007-01-12. 11:48:18

    Zsúfolásig telt a Báthory István Elméleti Líceum díszterme Kolozsváron: több mint 450, zömében fiatal néző nézte meg és jutalmazta álló vastapssal az előadást.

    Kolozsvár se hallott ilyent mostanában, mondta könnyes szemekkel az egyik néző, s a közönség ki-kirobbanó tapsa igazolta: nem csak a saját véleményét mondta. Azt is megállapította valaki, hogy “lám, Kolozsvárnak közönsége van, csak színháza nincs.”

    A szervezők provokációtól tartottak, olyan információik voltak, hogy szélsőséges román soviniszták egy csoportja meg akarta zavarni az előadást, de végül rendben zajlott minden, valószínűleg a közönség nagy számának köszönhetően – akárcsak Vásárhelyen.

    Péntek pihenőnap a kimerült színészeknek, szombaton pedig Nagyváradon tartják utolsó előadásukat – amíg egy újabb körút erejéig ismét el nem hozzák a darabot, amire előreláthatólag augusztusban kerül sor.”

    (emi.erdely.ma)

  25. kesztió

    Ignotus, nem véletlenül az EMI szájtjáról idéztél? Tényleg elvártad, hogy elmarasztalóan írjanak saját rendezvényükről? :D

    Amúgy ne haragudj, de egy értelmiségi tudjon már megkülönbözteni egy eszmét, illetve azokat a módozatokat, ahogy ezeket az eszméket megközelítik, esetleg lejáratják.

    Mindketten átéltük a kommunizmust, úgyhogy nagyon jól tudod, miről beszélek. Akkoriban ugyebár elég volt magyarul megszólalni a színpadon, vagy neadjisten burkoltan rendszerellenes gondolatokat sugallni, mindenki hasraesett tőle, mekkora „művészi élményben” volt része.
    Ez történik ma is Kolozsváron. Az a 450, zömében fiatal néző annyira ki van éhezve arra, hogy azt hallja, amit hallani szeretne, hogy meg is feledkezik arról, milyen tálalásban, és főleg, kik tálalják fel nekik a szellemi rágógumit. Tömény giccs? Ugyan már, kit érdekel, ha egyszer nemzeti sérelmeinken lehet büntetlenül siránkozni…

    Nagyon tévedtek, feleim, ha azt hiszitek, hogy egy nemzetet országrészek leszakításával, vagy netalán beolvasztással lehet a leginkább elpusztítani. Elpusztul ő magától, ha annyira belefeledkezik a sérelmeibe, hogy elveszíti realitásérzékét, ízlését és mértéktatását. Ha már nem tudja megkülönböztetni a színvonalat a középszerűségtől, a giccset az igazi értékektől, ha már fontosabb neki a puszta megmaradás, mint a fejlődés, mint a minőségi, tartalmas közösségi lét.
    De szerencsére jó nagy a földgolyóbis, és talán túl sokan is vagyunk rajta…

  26. arnulf

    Kesztio
    Félreértettél, nem védem én az EMI-t azok még nagyobb bohócok. Nem is azt reagáltam le.

  27. kesztió

    Szóval te akkor a higgadtak táborába tartozol. :P

    Tudod mit, legyen igazad. Néha tényleg le kell ereszkednünk az ellenfelünk szintjére, ha a csatát nemcsak végigjátszani, hanem nyerni is akarjuk. Ha nem, elég sovány lehet a vigasz, hogy legalább gerinces értelmiségiek módjára viselkedtünk.

    Mondjuk, ez se mindig működik. A Székely Nemzeti Tanács pl. leereszkedett az ellenfél (ellenség?) szintjére, hogy finoman fogalmazzunk, és a szarkavaráson kívül más látványos eredményt ennek ellenére sem sikerült felmutatnia…
    Kellemetlen, de ez van.

  28. Kata

    Kesztio te egy beképzelt majom vagy. Szted neked kell leereszkedned? Honnan? A marihuana felhokbol? Nevetseges. Nem hogy ertemisegi de meg egy gerinces se vagy. Edesapad se a racionalitasrol hires de te egyenest idiota modra viselkedsz itt. Talan nem all fel mostanaban es ezzel kompenzalsz?
    Az EMI legalabb tesz valamit nem csak a szajat tepi mint te. Ertheto hiszen a szived helyen nyilvan egy penztarca van. Lelkedet meg reg eladtad drogert a dracunak.
    A drogosok a masodik stadiumban keptelenek felmerni enjuket, helyzetuket, mas emberekhez viszonyukat. Te lathatoan ebben a idoszakodban vagy.
    Raadasul alaptermeszetedben eloszor vagy zsido aztan roman aztan ertelemisegi es csak ezredsorban magyar. Ez aztan a droggal sulyositva vezet ide egy beteg de szofoso elme megnyilvanulasaihoz.

  29. Kata

    Ez azoknak szol akik tudnak gondolkozni a szivukkel is!

    Csángó Himnusz

    Csángó magyar, csángó magyar
    Mivé lettél csángó magyar
    Ágról szakadt madár vagy te
    Elfeledve, elfeledve.

    Egy pusztába telepedtél
    Melyet országnak neveztél
    Most se, országod se hazád
    Melyet országnak neveztél

    Idegen nyelv beborít, nyom
    Olasz papocskák nyakadon
    Nem tudsz énekelni, gyónni
    Anyád nyelvén imádkozni.

    Én Istenem hová leszünk,
    Gyermekeink, s münk elveszünk
    Melyet apáink őriztek
    Elpusztítják szép nyelvünket.

    Halljuk áll még Magyarország
    Úristenünk Te is megáld,
    Hogy rajtunk könyörüljenek,
    Elveszni ne engedjenek.

    Mert münk is magyarok vagyunk,
    Még Ázsiából szakadtunk,
    Úristen sorsunkon segíts,
    Csángó magyart el ne veszítsd!

  30. ShalomAlechem

    Kata, ha képtelen felmérni, akkor mi értelme van a fejére olvasni? :(

    Köszönöm a Csángó himnusz-t, nem is tudtam, h létezik ilyen.

    Kesztió, szerintem szinte mindennek az ellenkezője igaz, amit Erdéllyel, az erdélyiekkel kapcsolatban leírtál. Te következetesen köpködsz arra, aki tesz valamit a hazádért. Kezdve Tőkéssel, folytatva az SZNT-vel. Ráadásul ezt gigantikus nagyképűséggel teszed.
    Kata leírt egy nagyon fontosat: néha a szívünkkel is kell (-ene) gondolkodni.

    Ha nem cserélted ki bukszára, nem próbálod meg egyszer???

  31. kesztió

    Hát, tudod, Kata…

    Ha az a bizonyos „magyar alaptermészet” főképp azt jelenti, amit hozzászólásodban produkáltál, azaz
    – valótlan dolgok állítása (hazudozás?),
    – személyeskedés,
    – gyalázkodás,
    – ferdítés,
    – mellébeszélés,
    – csúsztatás
    és (nem utolsósorban)
    – kulturálatlan, bunkó stílus,
    akko igenis, alaptermészetemben csak ezredsorban vagyok magyar, vagy még annyira se. (Amennyiben kétségeid vannak, hogy a fentiek mi módon vannak jelen a hozzászólásodban, készségesen rendelkezésedre állok, hogyy részletesen kifejtsem őket. De szerintem a többi hozzászóló számára mindezek nyilvánvalóak.)

    Szerencsére meggyőződésem, hogy a magyar alaptermészet nem a fentieket jelenti…

  32. kesztió

    Shalom, egy dolgot fejts ki nekem, mert tényleg kíváncsi vagyok, hogy is állnak a dolgok a hazáért való tevéssel.

    Szóval, Corneliu Vadim Tudor végülis tesz valamit a hazájáért, avagy nem?

    Segítségül felsorolnék ezt-azt:

    – Utálja és legszívesebben kiutasítaná vagy megsemmisítené azokat, akiket a haza ellenségének tart: zsidókat, cigányokat, magyarokat, s úgy általában, idegeneket.
    – Egyesíteni akarja Romániát Moldova köztársasággal, hogy még nagyobb és még dicsőségesebb hazája legyen.
    – Politika szintjére nemesíti a román népi kultúrát: halom, brilliánsabbnál brilliánsabb népdalénekest juttat be a parlamentbe – igaz, főképp szavazógépnek.
    – Ha nem is meri nyíltan vállalni, de utálja az EU-t, mert a román nemzeti identitás lépcsőzetes feladását látja a csatlakozási folyamatban.

    Válaszod előtt próbálj jó mélyen elgondolkozni. Igazán nem akarlak befolyásolni, de részemről az EMI-vel való esetleges párhuzamok kihangsúlyozása teljesen szándékos…:D

  33. Ignotus Pál

    Shalom, ezek után még mindig hiszed, hogy van kivel beszélgetned?

    :)

    Kedves Kata, olvasd el a

    “ShalomAlechem

    2007. január 13., 13:45″

    bejegyzés első sorában feltett kérdést! :)

    Stílusodból ítélve te nem a “szófosó elmék” táborába tartozol, így engedd meg, hogy tisztelettel köszöntselek! Ne hagyd, és ne hagyjátok senki által eltántorítani magatokat, ti jártok a helyes úton! Vedd eszedbe a régi bölcsességet: – A kutya ugat, a karaván halad!

    Szeretettel kívánok Neked további eredményes munkát!

    Ignotus

  34. kesztió

    Hát, Ignotus, kezdesz nagyon lehangoló lenni, s mintha a maradék tiszteletre is egyre kevéssé szolgálnál rá.

    Amennyiben elgondolkoznál, miért is van ez (mert amúgy minek fárasztanád magad, hogy adj a véleményemre, ugyebár), tévednél, ha azt hinnéd, hogy a markáns vélemény- és világnézet-különbség áll a dolog mögött. Amíg tisztességes a vita, azzal nincs is semmi baj, működhetne a kölcsönös tisztelet.

    A gond ott van, hogy vérbeli értelmiséginek tartod magad – bizonyára az is vagy, így, mint olyan, eleve visszataszítónak kellene érezned, ha valaki kulturálatlanul, modortalanul, övön aluli, személyeskedő stílusban vitatkozik. Konkrétan, visszataszító kellene hogy legyen számodra, ha valaki , teszem azt – lebeképzeltmajmozza a vitapartnerét, drogosnak* állítja be, ill. azt taglalja, hogy feláll vagy nem áll-e fel neki. Mert – függetlelül, hogy miről és miről nem esik szó, úriember (úrinő?) egyszerűen tartózkodik az ilyesfajta megnyilvánulásoktól. De ezt (már csak az életkorod alapján is, ugye), jobban kellene tudnod, mint én…

    Ennek ellenére a fenti megnyilvánulásokért felelős új fórumozót pont, hogy tisztelettel köszöntöd, mert történetesen bizonyos dolgokról úgy gondolkozik, mint te. Akkor hát hol is a gerincesség? Ilyen könnyen lemondasz az elveidről (mert feltételezem, a civilizált dialógusnak, no meg az ellenfélnek a tisztelete azért mégis csak elveid közé tartozik), csupán azért, hogy olyasmit hallhass vissza, ami kellemesen cseng a fülednek?

    No comment…

    ___________
    * ideje lenne tisztáznunk egyet s mást. Pl. azt, hogy nemhogy életemben nem próbáltam ki semmiféle drogot, de még olyan társas öszejövetelen sem vettem részt soha, ahol nyíltan kábítószereztek volna, így csak a Trainspotting c. film alapján sejtegetem, hogy is történik ez a gyakorlatban. Ez azért nem semmi manapság, ugye?

  35. ShalomAlechem

    Majmocska, nem zavar, hogy Ignotus hónapok óta nem áll szóba veled???

    Okkal….

    Ki a f@sz vagy te, hogy felelősségre vonod a másik fórumozót, aki egy harmadikkal eszmét cserél???

    Kapj már a fejedhez, és vegyél vissza magadból! Ne játszd itt az állítólagos eszedet, a beírásaid alapján nagyon nincs mire!

    Ja, és most lehet menni ríni Répához, hogy bántott a Shalom! Ahogy szoktad.

    Ignotus, te meg fütyülj rá!!! A kutya és a karaván példája alapján…

  36. kesztió

    Kedves Shalom barátom!

    Ismételten köszönöm jóindulatú és megtisztelő soraidat.
    Szabadjon egyszersmind egy megjegyzés: az általad oly mértékben nagyrabecsült Ignotusban igazán lehetne annyi gerincesség, hogy – ha már „nem áll szóba velem” –, hasonlóképpen tartózkodjon az engem érintő, illetve rám utaló kommentárjaitól, bírálataitól is. Nem utolsósorban azért, mert ellenkező esetben erkölcsi alapot szolgáltatna nekem ahhoz, hogy felelősségre vonjak egy „másik fórumozót, aki egy harmadikkal eszmét cserél”.

    Remélem, hogy most az egyszer számodra is világos meg érthető voltam…

  37. Kata

    Kesztio jobban ismerlek mint gondolod. Eszembe sincs felfedni kiletemet tudottak kapcsolataid bizonyos hatosagokkal. Lehet ha eljon az ideje akkor megis de nagyon csodálkozni fogsz. De most nem teszem ide a buletinem masolatat.
    Nem olyan regen sokadjara a fulem hallatara sirattad a zsidok sanyaru sorsat, de a masok szenvedeset sose latod meg. keptelen vagy nyitott lenni. Tulertekeled onmagad. Erre jellemzo a fahangod. Az emberek tapintatbol nem mondjak neked hogy mik jonnek a torkodbol. Kapcsolatodban is vegtelenul onzo voltal ezert lettel kirugva.
    Vedd mar eszre hogy az onertekelesed nulla. Fogalmad sincs onmagadrol. Ha meg velem akarsz kommunikalni ne a tobbi levelezot vegzald. Es ne bantsd a magyarokat.

  38. kesztió

    Jól van, Kata, akkor vegyük sorjában.

    „Kesztio jobban ismerlek mint gondolod. (…) tudottak kapcsolataid bizonyos hatosagokkal.”

    Akkor vagy nem ismersz jobban, mint gondolom, vagy egyszerűen csak rágalmazol, esetleg rágalmaknak ülsz fel. NINCSENEK kapcsolataim semmiféle hatóságokkal. Persze, mennyivel izgalmasabb ilyesszerű rágalmat elhinni, mint az unalmasabb igazságot, de azért elmondtam, hogy tudd.

    „Eszembe sincs felfedni kiletemet”

    Valóban, könnyebb is így bírálni, rágalmazni valakit, de szó se róla, tényleg nem kötelességed felfedni kilétedet. Csak tudod, hogy van…

    „Nem olyan regen sokadjara a fulem hallatara sirattad a zsidok sanyaru sorsat, de a masok szenvedeset sose latod meg.”

    Ebben semmi logika.
    1. Zsidó lennék, hogy a zsidók szenvedései nekem nem „mások” szenvedései?! Nem tudok róla…
    2. Amúgy honnan következik, egyáltalán honnan veszed, hogy pl. a csángók szenvedéseit nem látom meg? Vagy akárkiét?

    „Kapcsolatodban is vegtelenul onzo voltal ezert lettel kirugva.”

    Naosztán. Ismered a körülményeket, netalán a szóbanforgó hölgyet? Vagy megint blöfföltél egy jót?!

    „Ha meg velem akarsz kommunikalni ne a tobbi levelezot vegzald.”

    Egy teljes hozzászólást szántam neked, kifejtve, hogy milyen fenntartásaim vannak/voltak a hozzászólásoddal kapcsolatban, sőt, felajánlottam, hogy részletesen, pontonként is elmagyarázom, ha szükség van rá. Akkor hol is a baj?

    „Es ne bantsd a magyarokat.”

    Milyen kényelmes általánosságok mögé bújni, ugye.
    Kik is azok a magyarok?
    A magyar nemzet, mint olyan? Esetleg konkrét magyar emberekről beszélünk? Vagy a magyarságról, mint eszméről? Akármelyik esetről is lenne szó, kíváncsian várom, mire is gondolhattál.

    Végül de nem utolsósorban, az a bizonyos igényesség, az a bizonyos színvonal. A csángó himnusz első szakaszának utolsó sora így hangzik helyesen:

    ELVETTETVE, elfeledve.* (és NEM elfeledve, elfeledve)

    Megcsonkítottad a himnusz egyik szép hasonlatát, hallod-e!
    De legalább elmondhattad magadról, hogy tettél valamit a csángók érdekében – kimásoltad a himnuszukat. Grat, csak így tovább.

    _____________________
    *Petrás Incze nyomán

  39. Kata

    Hitsorsosaid alávaló trukkjeivel nekem hiaba jossz. Belekapaszkodva egy reszletbe hiteltelenne tenni az egeszet. Jellemzo ratok. Ahelyt hogy elgondolkoztal volna szavaimon es magadba szalltal volna. Latszik hiaba remeltem. Fenyeskedo egod a napnal is vakitobb. Hat persze hogy nem rendelkezel csepp onkritikaval se. Azt hiszem igaza van felzsido Shalomnak. Egy majmocska vagy. A narcissus makako fajtabol.

    Majd egyszer szemelyesen. Csak hozzal kendot amivel felkotod leesett allad. Azert meg szegyelld magad amit azzal tettel akit allitolag szerettel. Most mar o is tudja hogy te csak magadat vagy kepes szeretni. Tehetseg min de duma max. A noket meg leitatando elvezeti szerszamnak tartod. Ez is jellemzo.

  40. kesztió

    Kata,

    Akár jóindulatodban, segítő szándékodban is reménykedhettem volna („Ahelyt hogy elgondolkoztal volna szavaimon es magadba szalltal volna. Latszik hiaba remeltem”, stb.), de akárhogy is csűröm-csavarom hozzászólásaidat, mondataidből süt az elvakultság, a rosszindulat. És jobb helyeken a „talan nem all fel mostanaban es ezzel kompenzalsz?” stílusú megjegyzések után nem is szokás komoly tárgyalópartnernek tekinteni a „vitatkozó” felet.

    Ennek ellenére a felvetett köz- (és magán)életi problémákat hidd el, szívesen megbeszélném veled személyesen, amennyiben lehetőség adódna rá, és adott esetben az önkritika gyakorlásától sem zárkóznék el. De ez a műfaj, hogy névtelenség és általánosságok mögé bújva olyasmiket kezdesz kijelentgetni, amiket jobb helyeken NÉVVEL szoktak vállalni (már ha egyáltalán oda jutnak, hogy leírják), azért túl erős a gyomromnak.

    Te dolgod. Ha tényleg azt szeretnéd, hogy elgondolkozzam a szavaidon, ott az elérhetőségem az IWIW-en is, a weboldalamon is, találkozhatunk, és személyesen tisztázhatjuk a dolgokat, mi igaz, mi nem, mi tetszik, mi nem. De ha csak az öncélú egymás rugdosására megy ki a dolog itt, a blogban, inkább hagyjuk a fenébe, biztos van jobb dolgunk is a kölcsönös csöszögetésnél.

    PS.
    1. Répa blogját nagyon szelektíven olvasod; ami a leitatási dolgot illeti, a többiek rendszeresen még olyanabbakat írtak/írnak. Azt, hogy esetleg az iróniát, a túljátszást kiérezhetted volna az inkriminált hozzászólásomból, nem is merném feltételezni, pedig a többiek vették a lapot…

    2. Amúgy biztos, hogy nem tévesztesz össze valakivel? A zsidók nem „hitsorsosaim”, semmiféle hivatalos szervvel nem volt kapcsolatom, és azt, akivel mostanában szakítottam, nincs honnan ismerned. Szóval?

  41. ShalomAlechem

    Idefigyelj Ember!

    Nem kért fel Kata prókátornak, de nem tudom megállni, hogy el ne mondjam:

    1. Láthatólag a hölgy szavainak mindössze a felszínét érted. Beljebb még csak meg se karcolta a tudatodat. Ez sajnos szinte minden beszélgetőparnerednél látható.

    2. Mondanak neked ezek a nevek valamit: Jan Palach, Moyses Márton, Liviu Babes, Bauer Sándor?

    3. Nem kívánja senki, hogy kövesd a példájukat! De könyörgöm, hogy lehet élni úgy, hogy a “szíved helyén egy buksza” van, az agyad pedig pénztárgép módjára működik?

    4. Eszmékre, ideákra szükség van. Ezek nélkül ugyan lehet élni, de minek?

    5. Ha most, per pillanat, el tudnád fogadni szavaim igazságát, magadba nézve azt mondanád: – Lehet, hogy van benne valami!
    Ez kezdetnek több mint elég.
    Így tán később eljutnál oda, hogy felismerd önön korlátaidat.
    Mert a világ nagyon nem olyan, amilyennek te most látod. Csak nem tudsz róla, hogy rosszul látod.
    Hát akard tudni, és….!

  42. kesztió

    Shalom, én könyörgöm!

    Mondtam egy szóval, hogy a fenti pontjaiddal nem értek egyet? Hogy nincs bennük valami?
    Mondtam egy szóval, hogy nincs szükség eszmékre, ideákra? Egyáltalán, hogy ne lennének eszméim, ideáim?

    Abban nem értek veled egyet – és kérlek, próbáld már felfogni egyszer s mindenkorra –, hogy számomra NEM ELÉG az eszme, a szent cél, a jóindulat, igenis érdekel a megvalósítás hogyanja is. Azaz, ha valamit nem úgy csinálsz, ahogy kell, inkább ne csináld, mert csak rosszat teszel vele.

    Példák:

    – Trianonról KELL beszélni, mert fájdalmas, lezáratlan, kibeszéletlen probléma, és hatásait még mindig érezzük, 90 év után is, mi is, a románok is. DE. Ha csak bűnrossz dokumentumfilmet tudsz róla forgatni, fennáll az a veszély, hogy az üzeneted nem – vagy még rosszabb – torzítva jut el a címzettekhez. TEHÁT, hiába kell kibeszélni Trianont, a silányságnál még mindig jobb, ha inkább NEM CSINÁLSZ SEMMIT, mert hanem fordítva fog elsülni.

    – Saddam Hussein ugyebár megérdemli a létező legsúlyosabb büntetést. DE. Mi, európaiak, azaz a civilizált világ képviselői megegyeztünk abban, hogy a halálbüntetés barbár, emberi minőségünkhöz méltatlan, az egyetemes emberi jogok eszméjével ellenkező büntetés. TEHÁT, hiába tudjuk, hogy esetünkben ez a leghatékonyabb megoldás, nem élhetünk vele, mert önmagunkkal nem tudnánk szembenézni utána. Inkább vállaljuk az életfogytiglan plusz költségeit, veszélyeit, stb.

    Ha a fentiekből te azt a következtetést vonod le, hogy szívem helyén egy buksza van, akkor nagyon elbeszélünk egymás mellett…

    Ami pedig a hölgyet illeti:
    Ha tényleg azt szerette volna, hogy a szavai felszínénél mélyebb dolgokat is tudjon közvetíteni nekem, bizonyára tartózkodott volna a sértőbbnél sértőbb kifejezésektől. Lehet, hogy más kultúrkörben nevelkedtem, mint ti, de én úgy tanultam, hogy ha valakit meg akarsz győzni, vagy egyáltalán vitalégkört akarsz teremteni, nem személyeskedésekkel, rágalmakkal, valótlan, légből kapott (lásd, drog) megbélyegzésekkel állsz neki a dolognak…

Válasz