Bántalmazó kézikönyv kezdőknek

A viktimológiával foglalkozó szakemberek többet és részletesebben tudnának írni erről, mint én. Én nem foglalkozom hivatalosan az emberi lélekkel, annak torzulásaival, nem koptattam sem egyetemi padok, nem töltöttem a hétvégéimet érzékenyítő tréningekkel, a bántalmazásról eleddig inkább csak filmekből, irodalmi alkotásokból illetve ismeretterjesztő könyvekből, füzetekből értesültem, jószerivel; persze, mindenkit ért már abúzus, otthon, az utcán vagy a munkahelyén, mindenki átélt már kirekesztést, megszégyenítést, embervoltának a megcsúfolását, de ez egy sarkalatos pontig feldolgozható, s a testen-lelken esett csorbát könnyű még kikalapálni. Mondhatni, házilag is megoldható.
Leegyszerűsített azt mondatni, mégis sarkítom a problémát így, hogy két csoportra osztható a bántalmazás: az egyik „csak” a lelkünket éri, a másik után már a fogorvost is fel kell keresni.
A bántalmazás jellemzője, hogy egy hatalmon lévő csoport/egyén gyakorolja egy kiszolgáltatott státuszban lévő csoporton/egyénen. Kiszolgáltatott könnyen válik az emberből: lehet etnikai hovatartozása, szexuális orientációja, vallása stb. következtében. Vagy lehet egyszerűen csak azért – mert szeret.
Az elutasítás önmagában nagyon fájó, de talán még feldolgozható. Viszont a másik ember lelki eltiprása elfogadhatat.
A blog olvasói megismerkedhetnek egy hobbibántalmazóval. Műkedvelő és dilettáns módon körbjárom, miből táplálkozhat – és hogyan lehet táplálni – a verbális erőszakot.
Nem is tudom, miért fogom mindezt megírni. Talán mert nem akarom elfogadni azt a gyalázatos tényt, hogy egy arra teljes mértékben érdemtelen embert szeretett.
És talán azért is, mert a szívem mélyén még mindig eszeveszetten kutatok mentségek után. Hogy felmentsem őt.
Attól, amitől felmenthetetlen.

10 válasz: “Bántalmazó kézikönyv kezdőknek”

  1. Hulla Hubert

    Répa, vannak olyanok – azért olvass bele a viktimológiába – akik szinte vonzzák, sőt mi több, igénylik a bántalmazást.

    A testi és lelki erőszakot egyaránt.

    Ha hagyjuk, hogy terrorizáljanak bennünket, az – ritka kivétellel – elsősorban a mi gyengeségünk.

    A hobbibántalmazó viszont egy igen újszerű teminológia, várom a folytatást….

  2. Ignotus Pál

    HH:

    Terminológiára gondoltál? :)

    Szia, Réparéka!

    Egyik híres írónk novellájában a főbérlő öregasszonyt naponta pofonvágja az albérlő “Doktor úr”.

    Amikor egy nap véletlenül elfelejti, az öregasszony bekopog hozzá a pofonért.

    Ugye, te azért nem tartasz még itt…?!

  3. Répa

    De. Annyira nem akartam elhinni, hogy valaki ezt teszi, hogy újból és újból felajánlkoztam egy-egy rúgásra. Ami azt illeti, nem is hagyott ki egy alkalmat sem.
    Most ismételték meg azt a hatvanas évekbeli kísérletet, tudod, hogy az emberek árammal okozhattak fájdalmat egy másik embernek, és megint kiderült, hogy szinte mindannyian potenciális kínzók és hóhérok vagyunk :-(

  4. Hulla Hubert

    Azt látni, hogy nagyon tudsz szeretni.

    De hogy ennyire?

    Kislány, hát egy csepp önvédelmi ösztön sincs benned?

    Sose jutott eszedbe egy jól célzott herénrúgás zsebdiktárod észhez térítésére?

  5. Hulla Hubert

    zsebdiktátorod

    Mit lehet egy ilyenen szeretni????

  6. mimikri

    Én is estem már ebbe a hibába, hogy megengedtem az agressziót (verbálist és fizikait is), annyira erős volt a valakihez tartozás vágya. És nem csupán egy embernek engedtem meg. Persze, mikor az ember lánya kiszabadul egy efféle kapcsolatból, tisztán látja, hogy ezt semmiképp, soha nem szabad megengedni. És akkor jön a nagy seggrecsücsülés/rádöbbenés, hogy mekkora marha voltam! Attól, hogy eltűröm az agressziót, a másik nem változik meg, csak rosszabb lesz a helyzet. Inkább egyedül, mint egy agresszív pasival, még akkor is, ha ott a társadalmi lesajnálás, hogy: “bizonyára valami nem smakkol veled, mert még mindig egyedül vagy”. Nem kell leállni magyarázkodni.
    Régóta olvaslak :)

  7. Répa

    szívemből szólsz, Mimikri

  8. bajszom

    hát ez így… nem is értem. Ez mi? sok Tisza Katát olvastál, vagy mi? Pedig belőle egy is több a kelleténél… Esetleg te magad vagy? Vagy inkább te is? áhhh. na sebaj. bocs, nehezen viselem a giccset.

  9. mimikri

    Hm, érdekes. Giccses az agresszió? Nem inkább melodrámára gondoltál? Másrészt rém szerencsés fickó vagy, Bajszom, ha párkapcsolatban sosem kerültél megalázó helyzetbe.

Válasz