Itt a sztereotíp feminista is.

A nagyon rossz sztereotíp feministára, Cz. V.-re egy levelezô listán figyeltem fel. Elôször csak az tûnt fel, hogy az aláírása után mindig odakanyarítja: feminista írónô. Ehhez képest nevét nyomtatásban még nem láttam, pedig próbálok tájékozott lenni. Én a listára írt leveleimet is így írom alá: csókol a ti répácskátok.
Cz. V. húsvétra képeslapot kapott egy fôszerkesztôtôl, amelyben kellemes ünnepeket és sok locsolót kívánt neki. Tudjuk, hogy a locsolás mit jelent, minden népszokás a szexrôl szól. Cz. V. ezért felháborodott hangon válaszolt neki, hogy kikéri magának ezt a mélységes szexizmust, hogy ôt meglocsolják spermával, és micsoda bunkóság, és szexizmus, és férfisovinizmus! E fôszerkesztô ezután még mindig nem küldte ôt el, ahogy én tettem volna, hanem kicsit értetlenkedô hangú bocsánatkérô levelet írt. De Cz. V.-t addigra már nem lehetett leállítani. S mindezt közrebocsájtotta egy feminista listán. Ahol, legnagyobb csalódására, senki nem reagált felháborodva, hogy bizony, milyen hitvány férfi az, aki egy húsvéti üdvözlô képeslapban egy népszokást emleget. Ekkor Cz. V. leíratkozott a listáról, azzal, hogy itt nem is igazi feministák vannak, hiányzik a sister hood, a nôi szolidaritás.
Ekkor már nagyon kíváncsi voltam erre a lányra.
Aztán minap este Luca és Verocska szóba hozták ôt. Felkaptam a fejem a nevére, kértem, pletykáljanak csak. Nos, Cz. V. úgy néz ki, amilyennek az egyszeri bunkó képzeli a feministákat a talponállóban a negyedik kör sör-unikum után. Zsíros, seszínû haj, slampos, nyakig zárt ruha, enyhe izzadságszag, csúnya arc. Megállás nélkül hisztizik, nyávogos hangon beszél, mindenkit kioktat – tehát örüljek csak, hogy nem ismerem, bizonygatták a lányok. Az egyetlen öröm az életében, amikor menstruál, mert akkor a véres tamponját körbetáncolva megünnepli nôiessége kiteljesedését.
Fiúk, remélem, én leszek az elsô feminista, akivel megismerkedtek. Nekem méregdrága fekete csipkés Sariana melltartóm van, ami ki is látszik egy kicsit, édeskés Chanel-parfümöm, égôvörös Esteé Lauder rúzsom, L’Oréal szempillaspirálom, hetyke piros kalapom és Maxx táskám.
És ha valakinek gondja van a nôi egyenjogúságért folytatott küzdelmemmel, az ne is keresse a társaságomat!

25 válasz: “Itt a sztereotíp feminista is.”

  1. manci

    TE meg olyan vagy, ahogy az egyszeri vallalatellenes aktivista elkepzelte a not, amint markanevek alapjan hatarozza meg magat. Legyel szexi vagy ne, te bajod, de ha ez neked l’oreal meg maxxxxx nelkul nem megy….
    Meg tiz ev, es a melledben levo szilikon gyartojara fogsz felvagni.
    Tetovaltass Nike-pipat a koldokodre, de az en kozelembe ne jojj.

  2. nelli

    kedves manci, tudod, a blogolvasás fakultatív. Ha nem akarod, nem teszed. :-)

  3. nelli

    én az egyenjogúság, és nem a feminizmus híve vagyok, mert az ugyanolyaen eltolódás, csak a másik irányba. és én is szeretem a nőies dolgokat, bár a chanel nem az esetem, inkább az YR-parfűmök :-)

  4. robi

    mancikánál asszem a nagyanyám féle fingot szarás tipikus esete áll fenn (bár még mindig jobb, mint szart fingani). ha valaki nem érti a finom külömbséget annak privibe kifejtem.

    Komolyabban engem érdekelne, hogy lehet-e egy pasi feminista, ha nem miért, ha igen hogyan.

  5. csongor

    Robinak.
    Fejtsd ki nekem priviben, mert en nem ertem.

  6. Adminisztrátor

    A nike gyermekmunkában csináltatja a cipôit – tetováltassál te a farkadra kispipát, már ha mikroszkóp nélkül is meg tudják csinálni! Na jó, a feminista az ember, úgy látszik, az sem jó, ha zsíros a hajam, meg az sem, ha szépen be van szárítva. Nem vagyok a márkák foglya, csak el akartam oszlatni a feministákat sújtó téveszméket, amelyeket tíz éve hallgatok.

  7. nelli

    egy bizonyos fajta férfitípusnak nem jó semmi, ha fehér, ha fekete, erről én is beszámolhatok, és az általánosítások ellen nagyon nehéz küzdeni. addig, amíg az illető férfi valamilyen módon személyesen nem lesz érintett, és nem érzi a saját bőrén, hogy mit jelent a hátrányos megkülönböztetés, addig vitatkozni sem nagyon van értelme.

  8. Adminisztrátor

    Az, hogy valaki egy diszkriminált csoport tagja, sokszor jelent semmit. Számtalan összeveszésem volt roma férfiakkal, akik bôsz polgárjogi aktivistaként küzdöttek a romák elnyomása ellen, de ha a nôk hagyományos szerepkörét megkérdôjeleztem, felháborodtak.

  9. szil

    Hetero, 30-as férfiként feminista vagyok.
    Nem azért, mert rendkívül tisztelem a női nemet (tisztelni azt szoktam, akit ismerek) és mégcsak nem is lázadásképpen (lásd: 30-as vagyok, ebben a korban meg már jobb dologm is van), hanem egyszerűen csak azért, mert az én szabadságomat növeli, ha nem vagyok kénytelen a sztereotíp férfi szerepnek mindenáron és minden helyzetben megfelelni.
    Ennyi.

    Ami a feminista nőket illeti: ez hadd legyen az ő dolguk :-)

    szil

  10. Adminisztrátor

    Szil, teljesen igazad van! Sokszor beszélgettem errôl férfiakkal, akiket ugyanúgy béklyóba köt a hagyományos férfiszerep-elvárás!

  11. keli

    Mert mi a “hagyomanyos ferszierep-elvaras” es milyen beklyoba kot?
    Muszaly verni az asszonyt? Vagy a ferfi kell legyen az alkoholista a csaladban? Nem ertem.

    Kicsit ambiguensen allok hozza a “feminizmushoz” (vagy annak a kozhelyesitett formajahoz), mert szerintem egy holgy holgy egy ferfi meg ferfi kell legyen, es ebben ez a szep. Ebbol pedig en nem arra gondolok, hogy pl. egy no mit dolgozhat es mit nem, vagy tud-e vezetni vagy sem, hanem pl.arra, hogy egy holggyel szemben maskepp probalok viselkedni, mint egy ferfival szemben. A jo ertelemben, legalabbis engem igy neveltek … (lehet, bunko himsoviniszta disznokent, de) eloreengedem az ajtoban, fizetem az italat/mozijegyet/ebedjet stb …

    Szoval nem vagyok az egyenloseg hive. kovezzetek meg. ;)

  12. Adminisztrátor

    Ja, nem is várom el egy rabszolgatartótól, hogy abolicionista legyen :-( ( Ha férfi lennék, én is utálnám a hülye emanicpuncikat, elvégre elveszik elôlem a helyet a munkaerôpiacon, nem akarnak ingyen háztartási munkát végezni, és ráadásul azt akarják, hogy egyenlô munkáért egyenlô bért kapjanak!
    Tudod mit, mivel a munkabérek között diszplaritás igen magas, ráadásul a statisztikai hivatal évkönyve szerint gyakorlatilag nulla háztartási munkát végzel, pengessél csak te a mozipénztárnál. De ugye nem kell megköszönni?

  13. keli

    Szerintem nem valaszolsz a kerdesemre s ilyesmit (ha visszaolvasol) nem allitottam. Konkretan a hagyomanyos ferfiszerepre kerdeztem ra valamint a *teljes* egyenlosegvonast kerdojelezem meg.

    Vagy ugy gondolod, hogy a “hagyomanyos ferfiszerep” az az, hogy alacsonyan tartsa a noi munkabereket? Mert akkor OK, en sem akarom bevallalni. Ismetlem, nem ilyen jellegu kifogasaim vannak …

    Ami a haztartasi munkat illeti, be kell valjam, igazad van, azert nez ki ugy a lakasom, mint ahogy kinez, mert legtobbszor nem muvelem :D De mikor raszanom magam, en rakok rendet, mert az en keglim es nem bizom sem ingyert sem penzert masra. Lehet nem olvasom eleget a statisztikai hivatal evkonyvet :P

    Ami a mozijegyes dolgot illeti … ha te egy udvariasnak szant gesztust igy tudsz le, a magam reszerol oszinten sajnalom. Nem allitom, hogy nekem vagy neked van igazad, csak azt, hogy nem biztos hogy rogton rabszolgat akarok csinalni minden nobol, akinek mozijegyet fizetek.

    Es nem, nem kell megkoszonni. Az ajandekozas gesztusa (ugy altalaban) nalam nem var ellenszolgaltatasra, es nem kepzelem azt, hogy egy mozijeggyel vagy egy szal viraggal barkit “megvasarolok”.

  14. robi

    Epp, akartam irni, hogy nem kell a Kelit bantani, csak azt a franya biztonsagi negy betut nem birtam kiolvasni, es nem engedte fol a blog.

    Meg azt is irtam, hogy itt a fos nyelv miatt nem ertitek egymast, mert lehet hogy Keli ritkan mosogat, de nem ellenszolgltatos fajta.

    Egyebkent van abban valami, hogy vannak nok es ferfiak, meg ferfiak es nok, igaz, hogy mi lassan mindenkit bucikamnak szolitunk, de megis.

  15. Adminisztrátor

    Jó, tudom, hogy én szeretem mindenkinek a vérét venni, szal bocs (sőt:bocsika), ha vehemensebben reagálok időnként. John Lennon azt mondta, hogy a nő a világ négere, és bár talán javul a világ, én még mindig, nap mint nap érzem, hogy ha férfi lennék, jobban részesülnék a világ javaiból.

    Robi, azt is olvastam, számtalan kutatás támasztja alá, hogy a férfi és a női agy eltérő, és egészen biztos, hogy létezik egyfajta női principium, mégis, hogy is mondjam… Én ilyenkor mindig feszengeni kezdek. Igen, egészen biztosan jobb a szociális érzékenységem, mint egy férfinak, jobban tudom dekódolni a nonverbális jeleket, vagy vannak megérzéseim, és mégis, és mégis, valahogy, és itt most csődöt mond az íráskészségem… Szóval amikor arról beszélnek, hogy milyen az “igazi nő”, még ha hellyel-közel érdekes és helytálló dolgokat mondanak, én akkor is rosszul érzem magam, hú, baszki, nekem már megint megmondják a tutifrankót, hogy milyennek kell lennie egy női ivarszervvel rendelkezőnek.

    És azt gondolom, hogy ezt néha a férfiak is érezhetik, hogy nem akarnak olyanok lenni, ahogy az “igazi férfinak” ki kell néznie, és kéne viselkednie.

    Tudom, hogy most nem sikerült tisztán megfogalmaznom a gondolataimat, de azért remélem, vágjátok!

  16. pocok

    feminizmus rulez@

    te repa. te akkor most no vagy vagy ferfi?

    mert en jo no vagyok, es feminista es nem a manhattan lila szemspiralom teszi a pontot az i/re. hanem en :) )

  17. Adminisztrátor

    Úgy látom, egészen más jött le nektek, mint amit mondani akartam. Nem a lila szempillaspirálom a lényeg (ami egyébként L’Oréal, de spec. a lila elég szar). Az, hogy baromira elegem van abból, hogy idestova tíz éve – mert öreg harcos vagyok – vernek engem ezekkel a hülyeségekkel, hogy egy feminista nem mossa a haját. Tavaly a 168 órában – tehát nem egy szutyok jobbos fanzinban, hanem az egyik legnívósabb liberális labban! -, Szentgyörgyi Zuzsa cikke (http://www.168ora.hu/cikk.php?id=2161), hogy a feministák zsíros hajú leszbik.

    Így hogy TGM szavait idézzem: én is csak mosom azt a kibaszott hajamat.

  18. keli

    kulonben se nem sertodtem meg se nem bantodtam meg (tehat koszonom, de bocsanatkeres folosleges), csak epp netem sem volt a hetevgen.

    A hagyomanyos ferfiszerep temeakor korul forgolodva meg egy picit, csak annyit, hogy szerintem mindig az az alapveto baj ha masik embereket sztereotipiak alapjan kezelunk. Legyenek “a masikok” akar “a nok”, akar “a ferfiak” akar “a ciganyok” vagy “akik piros zoknit hordanak”.

    Teged zavar, hogy teged, feministakent egy sztereotipiaba akarnak fogni, ami sem rad, sem a feminizmusra igazabol nem all. Atgondolod-e (lasd a ciganyodat), hogy a te “hagyomanyos ferfi”-keped is egy pont olyan sztereotipia, amibe mi sem tudunk vagy akarunk beferni. Ugyanakkor te feminista vagy, en meg … mit mondjak? Probalok “hagyomanyos ferfi” lenni ? :) ez nagyon rohejesen hangzik, de mindegy. A lenyeg, hogy ennek a szokapcsolatnak a lenyeget en egyaltalan nem a noi nem alarendeleseben latom, hanem valami teljesen masban.

    Ami azt illeti, lehet, el vagyok tevedve es sem a hagyomanyos ferfiszerepp sem a feminizmus mibenletevel nem vagyok kellokepp tisztaban :)

  19. nelli

    igen, azt hiszem, mindannyian el vagyunk, mert ahány helyzet, annyiféle sztereotípia, annyiféle elvárás, frusztráció, idegesség ezzel kapcsolatban, és nagyon nehéz általános következtetéseket levonni.

  20. Feministaférfi-né

    Én feminista férfihez mentem feleségnek, és az dühít, hogy -bár évek óta együtt élünk – azt mondják nekem az emberek, hogy végre most már nem vagyok szingli. Hát eddig sem voltam szingli, bár simán maradtam volna, ha úgy adódik, de pont nem úgy adódott. Meg azt is mondják, hogy feminizmus ide vagy oda, végül mégiscsak férjhez mentem, még akkor is, ha a férjem főz a házban. Most akkor férjjel tutira nem lehetek feminista. Ha kikenem magam, akkor pláne nem. Ha nem kenem ki magam viszont, akkor sem, mert már férjhez mentem, tehát amúgy sem lenne értelme. Az Isten szerelmére, de jó lenne, ha azt figyelnék, amit mond az ember, és nem azt, hogy mosta-e a haját vagy éppen hozzáment-e egy férfihez. Nem attól leszünk femincik. Én így értettem a répát.

  21. marton laszlo

    Na. Eloszor is, hogy az elejen tisztazzuk : ferfi vagyok.

    Mondjuk ugy erintolegesen volt szerencsem belelatni a feminizmus temakorebe, igy egy kicsit oktatni fogok :

    A feminizmusnak mint olyan 3 nagy hullamja volt. Velemenyem szerint az elso, a klasszikus feminizmus a hatas-ellenhatas torvenyei szerint tulzo es torzitott volt. A sztereotipia napjainkan az hogy a feminizmust a klasszikus feminizmussal tarsitjuk. Es ez ervenyes a ugy a ferfiakra mint a nokre. Eltelt azonban tobb mint 100 ev, az ami valamikor tenyleg igazsagtalansag volt mara mar nagyreszt eltunt. Nyitva maradt am egy kerdes [ezzel foglalkoznak manapsag a modern feministak] : a nemi identitas kerdese : legyek no, legyek ferfi, de mit is jelent ez ?

    Szoval felteszem a kerdest : szerintetek milyen egy IGAZI no/ferfi ?

    Maskepp : tarhato-e meg a klasszikus model : hogy a ferfi a kunyho elott all a bunkos bottal es ugyel a csalad fizkai/anyagi biztonsagara mig a no otthon, a csalad melegerol gondoskodik ?

    Ami repacskat es a lorealt illeti : bravo, a arcszeszemet en sem a gangeszbol meritem.

  22. Adminisztrátor

    Nincs igazi nô és igazi férfi. Pont ezekbôl a kalodákból szeretnék szabadulni. Ott van például az öltözködés, a nôk már hordhatnak nadrágot, nem találunk semmi kivetni valót abba, ha egy nô hagyományosan férfiruhákban jár.
    Többször jártam küldföldön, nagy globkrit tüntetéseken. Kétszer is találkoztam férfival, akin szoknya volt. (Egyikkel Götergorban, másikkal Bonnban.) Szemlátomást heterók voltak. Új férfiak voltak, akik a nyári hôségben fel mertek venni hosszú gézszoknyát, mivel kényelmesnek találták azt.
    Szerintem nem tartható a klasszikus modell. De ha levadászol nekem egy mamutott, ígérem, bemegyek a konyhába, és megsütöm!

  23. marton laszlo

    Teccel nekem. Frappans valasz. Majdnem. Ev-ezredekik meg kellett kuzdenunk a nokert. Aztan meg szarert-bagoert adtak maguk.

    Istenucse, keresek egy mammutot.

    Az oltozkodes : 2 velemenyem van :

    1. Az oltozkodes korlatait, a nem kifejezetten hetero barataink, a designerek dontettek le. Goterborgi haverjeid csak komformalodtak. Kaloda 1

    2. A nemisegunk oltozkodesi utokartyai nem kifejezetten kenylemesek es megis hasznaljuk : loreal, a szortol valo szabadulas, magassarku cipu, combfix stb. Kaloda 2

    Nem szeretnek az a “mindenki ellen harcolunk es ellenkezunk” tipusu forum-os lenni, csak a velemenyed erdekel :

    Mi lenne szamodra a klasszikos ferfi-no role modell alternativaja ?
    Maskepp : mi a no szerepe, illetve a ferfi szerepe egy kapcsolatban.
    En nem mond nekem az “en mosogatok te torolgetsz” nevu akciot mert ez nekem nem jott be.

  24. manci

    engem a szocialis-gondoskodo noi szterotipiakban konkretan az szokott idegesiteni, hogy en reszemrol inkabb autista-fele vagyok, tehat ez szerint a gondolkozas szeint no se. Szivas. Vagyis vagy terben latas meg absztrakd gondolkodas, matektehetseggel megspekelve, vagy ferj.

Válasz