Máramarosszigeten vendégségben

Az Izához közel lakom. Ha végigmegyek a töltésen, a Malomkertbe jutok, át a deszkahídon, a Szalaván tövében, a forráshoz, ahol a gábor cigány család él, akiket sikerült lefényképeznem. Kéredzkedtem volna a házukba is, a szociális kukkoló, de nem engedtek: kedves fehér burzsuj nő, de az intim szférájuk tabu. Megértem. Majd ha ők is jöhetnek hozzám (már úgy társadalmilag).
Az út kövekkel van kirakva, hiába a kényelmes szandál, feltörték a jobb sarkamat, fájdalmasan berepedt a máskülönben ápolt bőr. Éjszakánként csúszkál a lábam a köveken, félek, kibicsaklik. A vállam egyre barnább – vagy inkább szeplősebb -, s a nyakamon hatalmas csípés éktelenkedik. Fenistillel kenegetem.
Éjszakára lehűl a levegő. Amikor hazaérek, mezítelenül beállok a kerti zuhany alá. Talpam alatt a fű, a már kihűlt víz csorog végig a testemen, s furcsán berreg kezemben az elektromos fogkefe. Fázom, de jólesik az egész napos hőség után.
A társaság, mit szépítsük, pallérozatlan. Nem buta, de a pesti liberális értelmiségi barátok után égbekiáltó az olvasatlanságuk. Bálint szobáján plakát: Szüljük tele ismét a Kárpát-medencét. És nem érti, hogy miért vagyok kiakadva ezen. – Erikának tetszik – mondja – és különben is, nektek nőknek szülni kell. Nehogy a kínaiak ellepjék az országot. – Erika gendervak, az uralkodó férfitársadalom prizmáján keresztül tekint önmagára. Fenntartás nélkül csúszik bele a sztereotipizált női szerepbe.
Ebből persze Bálint egy szót sem ért, ezért másra tereljük a beszélgetést. Estére leveszi nekem a plakátot.
Egy gyermekotthonban jártam. Nagy darab, jovális fickó a haver, aki ott dolgozik. A szoknyám alatt dugdostuk a sört, hogy a gyerekek ne lássák. Számkivetett kis lurkók, sorsuk még akkor is szomorú, ha maga az intézmény minden várakozást felülmúlóan kulturált, jól felszerelt, tiszta és modern volt. Három tizenéves cigány gyerekkel összebarátkoztam. Megmutatták a nappalit, a fürdőt, a szobájukat, kínáltak a süteménnyel, amit ők készítettek, megmutatták titkos kincseiket. Lefektettem, megszeretgettem őket, jóéjtpuszti adtam nekik – nem lennék jó felügyelőtanár, hamar levennének a lábamról.
Esténként iszom. Sört, rendesen. És mititeit eszem hozzá – vörog patru mics, si csuk bere. A boltban helyi termékeket vásárolok: telemiát, Ciuc sört, nyomós juhsajtkrémet, báton csokit, és még számtalan tejterméket, amiknek a nevét sem tudtam megjegyezni.
A népek itt barátságosak. Hamar szert lehet tenni barátokra.
Andorral, a nagyon-nagyon fiatal még nem férfival a hosszú buszutat tettük egymás számára elviselhetővé, sőt, kellemessé. Az édesanyja kirobbanóan kedves orvosnő. Itt Szigeten is, úton-útfélen szóba elegyedem mindenkivel.
- Ismertem a nagymamáját, jó barátnőm volt, alacsony kis barna lány – mondja a sarkon az öreg néni. – Jaj, de örülök – így én, pedig nem lehettek nagy barátnők, a nagymamám – ha élne – húsz évvel lenne idősebb a néninél. De hagyom, hogy örüljön a néni. Közben a macskáját simogatom.
A református temetőben vagyok a másoduncsitesómmal. Fehér kardvirágot kaptunk.
- Nézd, Julika, ez itt a dédnagyanyád sírja, itt Eta néni, nagymamád testvére, Csík Laci bácsi, emlékszel rá, nemrég halt meg. És itt van Leövey Klára, tegyünk neki is egy virágot, nem járhatnál egyetemre, ha ők nem kezdik el a harcot.
Hétvégén, ha minden jól alakul, kimegyünk Rónaszékre.

24 válasz: “Máramarosszigeten vendégségben”

  1. batman

    “A társaság, mit szépítsük, pallérozatlan. Nem buta, de a pesti liberális értelmiségi barátok után égbekiáltó az olvasatlanságuk.”
    Ez sértő szöveg.

  2. tris

    A lehühyézés lehet sértő. Ez nagyon finom, baráti jellemzés volt. Amugy meg ket teljesen mas vilag, egymast nehezen tudjak ertelmezni.
    Jo nyaralast Repa, valahogy sejtettem, hogy erre kotsz ki :)

  3. Mlo

    “Tetves nepliget, szajhosok tere
    Nem mondom tovabb: ferobbantanam”

    Ha kicsit sarkitjuk a batman altal idezett reszletet es megforditjuk, akar hangozhatna igy is: ” A tarsasag, mit szepitsuk, nem er fel addig ahol en tartok. Ezt nem a sznobsag mondatja velem, dehat Pest az megiscsak Pest. ”

    (Idezet: Burzsoa Nyugdijasok – Bunko Pestiek)

  4. szamoca

    videki kornyezet urbanus szemmel nezve…semmi tobb…
    Szerintem sokunknak a Repaehoz hasonlo velemenyunk lenne hogyha becsoppenenk Maramarossziget kellos kozepebe…

  5. batman

    tris: “Ez nagyon finom, baráti jellemzés volt.”
    Mi lenne ha szemükbe mondaná a baráti jellemzést?
    Nekem minden esetre nem esne jól, ha a neten ilyesmit írnának rólam, ahelyett hogy szemembe mondják.

  6. Amok

    “Bálint szobáján plakát: Szüljük tele ismét a Kárpát-medencét. És nem érti, hogy miért vagyok kiakadva ezen. – … Erika gendervak, az uralkodó férfitársadalom prizmáján keresztül tekint önmagára. Fenntartás nélkül csúszik bele a sztereotipizált női szerepbe.”

    Erika “gendervak”, kedves Répa te meg demográfiai vak vagy. Ez utóbbi károsabb, mivel számos példa valószínűsíti, hogy azok a kultúrák, ahol az ilyen szavak mint “gendervakság” értelmezhetetlenek jó eséllyel elveszik az életteret (gondolom teccik neked ez a szó) azoktól, akik nem állnak a cizelláltság ily magas fokán.

    Ugyanakkor a demográfiai vakság nem jellemző ezekre a kultúrákra, mint ahogy 100 évvel a magyar népi kultúrúra sem volt jellemző.

    De azért húzzál bele. Minden tiszteletem Erikának.

  7. tris

    Kezdek megijedni. A végén még kiderül, hogy velem van a baj. Már azon sem csodálkoznék, ha kiderülne: tulajdonképpen zsidó vagyok :) .
    De most komolyan, szerintem semmi sertő nincs abban, ha az ember leirja egy el-Sziget-elt közösség puritán báját.

  8. batman

    Who gives a fuck about that!?

  9. Fodor Istvan

    nem ertem.lehet tul buta vagyok, es elszigetelt, SEPSISZENTGYORGYON nottem fel, lehet a 6 ev kolozsvar nem emelt ki elegge ebbol a pallerozotlansagbol. Szoval azt nem ertem, miert baj teleszulni a Karpat – medencet. Liberalis berkekben bun nonek lenni, gyereket szulni? Mert akrhogy is nezzuk, ez a nok egyik legfontosabb kuldetese, azert nem szuletnek pucaval a labuk kozott. Es azt sem ertem, h azzal ha valaki szul, miert adja fel feminista enjet es buszkeseget. Szeretem olvasgatni ezt a blogot, de nem ertem, ezt se ertem, h ha valaki liberalis, miert utkozik meg masokon, miert nez le masokat, miert tartja sajat velemenyet kizarolag aktualisnak? Nem arrol kene szoljon ez az eszme, h mindenkit elfogadunk, es az egyen szabadsaga, bla bla bla,….szoval mindenki tegyen ami jo es nem serto(kozerkolcsre, jogbiztonsagra)
    Szoval, szuljetek tele a Karpat medencet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. szamoca

    a plakat amirol a Repa beszel diszkriminalja a noket, mert a no nem szulogep, biologiai eszkoz es nem az a kuldetese, hogy szulje tele a karpat-medencet…abszolut nonszensz.
    az anyasag felemelo es tiszta erzes…viszont minden no sajat maga donti el, hogy akar gyereket vagy sem.
    a Repa nem beszelt egyaltalan errol : “Liberalis berkekben bun nonek lenni, gyereket szulni?”…

  11. Mlo

    ” a plakat amirol a Repa beszel diszkriminalja a noket, mert a no nem szulogep, biologiai eszkoz es nem az a kuldetese, hogy szulje tele a karpat-medencet…abszolut nonszensz.
    az anyasag felemelo es tiszta erzes…viszont minden no sajat maga donti el, hogy akar gyereket vagy sem.
    a Repa nem beszelt egyaltalan errol : “Liberalis berkekben bun nonek lenni, gyereket szulni?”… ”

    Termeszetesen Szamoca! Amugy lattal mar olyat, hogy ferfi szult volna? Lehet-e diszkriminacio olyasmi, ami evezredek ota biologiailag adott? Nem azt irja a plakat, hogy ‘fiald tele a karpatmedencet nosteny’, mert ez lehetne diszkriminacio es serto is. Ha en azt mondom egy szinesborure, hogy fekete, o ezt termeszetesnek veszi; ha azt mondom nigga akkor valakinek mar osszefut a szemoldoke.
    A hozzaszolasodbol amugy kitunik, hogy mikor irtad mar reg nem emlekeztel a pontos szovegre; hadd segitsek: “Szüljük tele ismét a Kárpát-medencét”. Felhivom figyelmedet a TOBBESszam hasznalatara, ami erosen valoszinu, h nem a mostansag egyre divatosabba valo csoportos szulest jeloli, inkabb a csalad letere vagyis annak szuksegessegere akar ramutatni. Ugye Te is tudod, hogy Magyarorszag (es a Karpat-medence) magyar nyelvu lakossaga fogy ?!?
    Sajnos mar reg jartam iskolaba; ervenyes-e meg az a szabaly miszerint semmifele nev ele nem teszunk hatarozott nevelot?

  12. szamoca

    Kedves Mlo,

    kocka, behatarolt, patriarchalis – ezek a szavak jutottak eszemben amikor olvastam irasodat…

  13. Mlo

    Kedves Szamoca,

    en nem vagyok ennyire kreativ; rolad csak a demagog jutott eszembe, de meg ennyit sem erdemelsz…

  14. Amok

    Szamóca: gömb, határtalan, matrialchális.
    Egy szóba sűrítve esszenciáját: áramvonalasan korszerű.

  15. Fodor Istvan

    egyet nem ert kedves szamoca.
    Nem azzal van itt gond h kell-e szulni vagy nem. Nem kerunk senkit, nem kotelezunk senkit.
    Igy vagyunk liberalisabbak mint a pesti sznobok. Ha akarsz szulsz, ha akarsz nem, de ne mondjuk masoknak h ne szuljenek. Az nem bun, nem szegyen, ha valaki eletet ad. Nem parancsra teszi, azt nem lehet parancsra, de nem erti buta fejem miert kell kiakadni ha valaki szulni akar, gyereket akar, en nem akadok ki azon h te szingli akarsz maradni, szived joga. Valahol itt kezdodik a liberalizmus, nem nalad kedves szamoca, aki persze egybol behataroltnak es kockanak nevezi a maskepp gondokodot, nesze neked liberalis nezet, h ne mondjam maszlag……

  16. batman

    István. Tökéletesen egyetértek veled.

  17. gugucbatu

    jó ez a kis dialógusforma…aszem a ló két oldalán vagyunk…az egyik oldal aszongya “We have decided not to die!”…a másik oldalon meg attól félnek, hogy emezek szülőgépnek tekintik a nőt, meg hogy esetleg bajuk van a zsidókkal…nemtom miért de úgy tűnik nehéz lehet azt elfogadni hogy vannak normális “szabadelvü jobboldaliak” is…vagy nem így van kevdes Szamóca?

  18. Répa

    Köszi, Szamoca, nem voltam gépközelben, de te jobban megvédted a gondolataimat, mint magam tettem volna!

  19. Ashqelon

    Tenyleg erdekes vita alakult ki. :) Abbol ahogy Repa megszolitja szamocat egybol vilagos szamomra ki szokta korbetancolni veres tamponjat havonta. Csak igy tovabb szakoca, nagyot alakitottal! Amugy goldolom teged klonoztak, nem? :D

  20. szamoca

    Ashqelon,

    amit irtal teljesen elter a tematol…csak azert irtad, hogy irjal valamit? es sertegess valakit? mert az ugy franko? mert ugy erezted, hogy neked is hozza kell szolnod ehhez az egeszhez es ez volt az egyetlen modja, hogy kitunj a tomegbol?

  21. házsé

    ha répát olvassuk, a szókimondásáért olvassuk. ha pedig ezt tesszük, ne rójuk fel neki, hogy – mint közülünk olyan kevesen – valóban kimondja, amit gondol. ezt szemmel láthatólag nem öncélúan teszi.

  22. Ashqelon

    Nagyon sajnalom szamoca, de ha akarok, ha nem mindenkepp kitunok a tomegbol a 192 centis magassagommal. :) )
    A hozzaszolasrol… ha egy bloghoz hozza lehet szolni, akkor valoszinuleg azert van igy, hogy az emberek hozza is szoljanak. Az hogy teged zavar, ha valakinek mas velemenye van – az nyilvanvalo. Ez egyebkent kitunik minden hozzaszolasodbol. Amelyek egyaltalan nem mentesek a lekezelestol es sertegetestol. Oszinten sajnalom, hogy egy erdekes blogot a te vitad tolt ki masokkal. Probalj kreativabb lenni mas teruleten es lehet tobb sikered lesz…

  23. anna

    sajnos, máramarossziget egyáltalán nem egy elszigetelt közösség, nagyon sajnálom , hogy ez lett a véleménye.
    Búszkén vallhatom, hogy rengeteg söt több iskolázott, okosabb ember él ott mint Budapesten.
    Sokkal tiszteletudobb, becsúletesebb és segitökészebb ember él ott.
    nem a gög, a pénz és a semmivel való büszkélkedés élteti öket

Válasz