Nekem a szatyor már punga lesz, a sütő lehr, az üdítő szuk. A gyerek pulya, a szerelemgyerek koptyilpulya. A jelenléti ív kondika – felesége szerint ezt kell vendéglátómnak minden este aláírnia a kocsmába. „El vannak menve Magyarba” – mondja a rónaszéki tanárnő. Kommentáljam!?
Jancsi bácsi, az erősen fasiszta, alkesz öregember gondoskodik a szállásról. Jó egy órát üldögéltünk a teraszán, amikor rájöttünk, az öreg nem a kocsmában van, hanem a szobában húzza a lóbőrt. Fehér ruhában voltam, kiengedtem szőke hajamat, s úgy ébresztettem fel. Megijedt a mátós öreg, azt hitte, túlvilági jelenés vagyok. – Én csak álom vagyok, Jancsi bácsi – próbáltam neki beadni, de Bálinték elröhögték magukat.
A sós vizű strand érdekes – öt percig. De nincs tiszta vécé, öltözőkabin, román lakodalmaszene szól teljes hangerővel, a tussolóból jéghideg víz csorog, pedig hajat is kell mosni a só miatt. Szimpatikus arcú férfi kérdez valamit a zuhany alatt. – Nem értek románul – mondom románul -, Budapestről jöttem. Örül nekem, magyarul kérdezget: kiféle, miféle vagyok. – A nagymamám máramarosszigeti volt. A Csiszár családból. A viski ágból. – Én is Csiszár vagyok – lelkendezik, s én is meglepődöm: mindig ráébredek, hogy egy nagy szigeti família sarja vagyok. – Szaploncán, a vidám temetőben vagyok fafaragó, a fiam is, jól megélünk belőle, jöjjön, bemutatom a családomnak.
Este már sírok. – Angol vécét akarok, Bálint, angol vécét. Kísérj ki pisilni. Fúj, beleléptem egy tyúkszarba, hívjunk taxit, azonnal menjünk vissza a városba! – a nyafogásom már biztos elviselhetetlen. Nem merek inni semmit, potyába kínálgatnak sörrel, mert félek a sötét kerti buditól. A ház, amiben alszunk, egy öreg bácsié volt. Tele hihetetlenül gyönyörű stílbútorral. Az alacsony kis szoba fala zöld mintás, giccses vallásos képekkel díszítve, s az egész dohszagú. Pityergek a poros fekhelyemen: az otthoni baldachinos-királynős ágyamra gondolok, lila ágyneművel, illatos lepedővel. Nem gyaláznám ezt a szállást, de a viskó tetején parabolaantenna, a szobában házimozi-berendezés.
Tetszik viszont az etnikai sokszínűség. Bálint barátja, Robi, egyszerű fuvarozó, de a magyaron kívül ért románul, ukránul, németül, szlovákul. Felesége tiszta arcú ukrán nő, magyarul szólok hozzá, ő románul válaszol, s jól megértjük egymást.
Veszni hagytam a jó nyelvérzékemet, ott egye meg a fene. De románul muszáj lesz összeszedni egy kis nyelvtudást.

8 válasz: “”

  1. hmm...

    Mennyel haza ha nem tetszik ahol vagy, mit sirsz itt??Vagy csaka zert ulsz ott, hogy legyen mivel megtolsd a blogodat? Undoritoan sznob szoveg amit irsz, es ezt a hozzaszolast akar cenzurazhatjatok is, de akkor is az marad!! Miert nem mentel Tuneziaba??Ott biztos van angolbudi es valoszinuleg tyukszarba se fogsz lepni!!!

  2. Répa

    Nem is megyek többé vidékre, igazad van. Sem Erdélyben, sem itthon, sem Tunéziában. Az én hihetetlen rossz ötletem volt, elismerem.
    De Szigeten jól éreztem magam, módfelett.

  3. J.A.D.Q.

    hm…, ha ennyire irritál, miért olvasod?

  4. zse'

    mert az ember egyszer elolvassa es utanna alkot velemenyt. Valoszinu, nem ugy mukodik, hogy hmm… rapillant a szovegre es az egybol irritalni kezdi :-) ha igen akkor tenyleg!! hol az esze, hogy nekiall el is olvasni?!

    Amugy vaganyabb csajszinak kepzeltem Repat, hogy ketsegbe essen egy kinti buditol – (leegyszerusitve)…

  5. hmm...

    zse’ nincs is mit mondjak, valaszt adtal, nagyon helyes:) Ez kozhely, hogy ki miert olvassa J.A…, szeretem a stilusat, kozel all hozzam, hat ezert. De vannak dolgok amik iritalnak, es ennek szot adok, egyszeru a dolog.Ettol en meg tovabbra is olvasni fogom a blogot, csak nem toleralom maximalisan a sznobsagot….ennyi:) Pussz

  6. erdélyi

    Répa!!
    Nem mész tőbbé vidékre??:)))
    Kiváncsi leszek meddig birod, de komolyan.(nem gúny!!)

  7. Répa

    Ó, nálam urbánusabb embert keveset hord a hátán e golyóbis. Riáék egyszer bulit szerveztek, és ötletként felvetődött: menjünk ki a természetbe. De jó, akkor menjünk a Ráckertbe (ami egy népszerű kocsma volt a Tabánban, és tényleg, volt benne egy fa is).
    Szóval én eddig is kiválóan bírtam vidék nélkül, hosszú évekig. cupp

Válasz